View Single Post
14 Apr 2010  
Gil

Windows 7 x64
 
 
Hard disk always active and computer is very slow

Hi all.
I'm running Win7 Ultimate 64bit.
This is my rig:
CPU: Intel E8500 @ 3.45GHz (OC)
RAM: OCZ Titanium 2x2GB @ 1152MHz FSB432x8.0
MB: Gigabyte EX38-DS4 (BIOS F3)
GPU: ATI Palit 4870 1GB Dual Edition

I have WD HDD 500GB Sata2 and WD HDD 160GB Sata1 for my videos and music only.
The main HDD has two partitions C (100GB) and E (400GB).

I believe my computer is quite good and fast. At least it used to be. From some reason in the past month the HDD is grinding like a maniac and it makes everything slow. After each restart I have to wait at least 5 minutes for it to relax so I can launch applications.

I haven't installed anything dubious and I regularly check for viruses with NOD32 and spywares with SpyBot and also use windows defender and firewall. I also use Ccleaner for registry and cache files cleanup.

At system startup I'm running these applications:
1. Windows Sidebar
2. RocketDock
3. Stikynotes
4. Realtek ravcpl64.exe (sound thingy)
5. ESET NOD32

Disabling these apps didn't solve nor improve anything. My computer is powerful enough to handle these apps quickly.

These are the non-windows services that are running on startup:



And this is a screenshot of my HDD activity after startup:



Not long ago I could launch several apps simultaneously and they'd show up very quickly (firefox, office outlook, MSN messenger, Skype, Photoshop CS4).
I used to wait 10 seconds for Photoshop CS4 64bit to fully open with all the additional plugins, now I have to wait about 30 seconds!

Please don't tell me to reinstall Windows. But I'm open for other suggestions

Anymore info that can shed some light?

Thanks

Gil
My System SpecsSystem Spec