Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Comp won't start after system restore, please help!


23 Jun 2009   #1

Windows 7 RC
 
 
Comp won't start after system restore, please help!

Hi All,

I've had an issue with Windows 7 RC that is very strange and I'm struggling to find a solution to it.

I went to install the updated drivers for my GeForce 7300 video card through Windows Update (the update appeared a few weeks ago). Anyway, before this I made a system restore point just in case. I installed the update and it worked ok. However, I then found the screen would sporadically blink strangely.

I restarted the computer, same issue. I then, using system restore, went to restore back to the original point I created (mentioned at the start of the post). Again, it went through ok and the computer restarted.

However, when the computer restarted it went to a black screen with just a mouse cursor (instead of the logon screen). There was hard drive activity on and off, but nothing appeared on screen,. After about 15 minutes I restarted, and same story - to the black screen with just the mouse cursor. As the mouse cursor appears, it even changes to the 'busy' icon for a few seconds and then just the white cursor. I've tried Last Known Good Configuration and also Low-video mode (640x480) but same story, black screen with mouse cursor.

Any ideas how I might solve this? Seems like the system restore has failed or created some problem.

Thanks everyone, appreciate your time in reading this! Andrew.

My System SpecsSystem Spec
.

23 Jun 2009   #2

 
 

Hi aheyn, welcome to the forums.

Your best bet is a Repair Install

This will repair any errors in you installation without damaging your personal files or settings.

Hope it helps




Jeff
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #3

Win 7, Home Premium
 
 

Try to boot with install cd in the drive and go to the "repair" option. Maybe it will help.
My System SpecsSystem Spec
.


23 Jun 2009   #4

Windows 7 RC
 
 

Hi guys, thanks. I've been reading the forum for ages but only got round to posting now!

I've had good luck in that I stuck the Win 7 Beta in and though it didnt list the OS, system restore worked and I've restored it to before the problem.

BUT, when I get to the login screen and then type my password, its hanging on the "Welcome" with the circular busy icon - no hard drive activity!!! any ideas?
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #5

 
 

Can you get it booted in safe mode?
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #6
mtp

W7 ultimate x64, x86
 
 
multiple problems

Another thing to keep in mind is that the repair that you did previously searches for a problem and then fixes it. Then it stops. If you have multiple start up problems, you need to run the repair multiple times. I would try to run it again.

Good luck

Mark
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #7

 
 

I would boot in 'Safe Mode' and go into Device Manager and uninstall your Graphics adapter. Upon restart your GFX will revert to 'Standard VGA Adaptor', this will allow you to go to the manufaturers website and download the latest drivers from there.

They may likely be Vista drivers but once you've downloaded the main EXE file you can right-click -> properties -> compatability and select Vista (sp doesn't matter). Now when you run the file it'll fully install and should solve your problem.




Jeff
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #8

Windows 7 RC
 
 

Thanks heaps Orbital shark - stupidly it didn't occur to try Safe mode as I could get to the login screen normally.

Tried safe mode, it went to login and then to the deskop - then restared and normally it also went to login and then to desktop (before it would hang after entering the password).

Weird how just going into safe mode fixes some probs?

Thanks heaps mate though, appreciate it!
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #9

Windows 7 RC
 
 

Just noticed the other replies - thanks to all for the help.

I tried the repair and it didnt seem to help, and I had thought about uninstalling the gfx driver, but it seems I didnt need to do that which is great.

Cheers
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #10

 
 

Excellent news, glad we could help.

Stick around, you can find many tutorials on how to get the best out of your Windows 7 installation
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Comp won't start after system restore, please help!




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:57 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33