Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Image restore from external drive on usb 3.0 does not work

20 Apr 2011   #1
frozenreads

Windows 7 64bit Home Premium
 
 
Image restore from external drive on usb 3.0 does not work

Not a biggie but just curious if there was a work around to the following problem. I have just installed a 3TB external drive for backup purposes and was testing the image restore feature. If I use the external drive on the usb 3.0 port when entering F8/System Repair/Repair from image, the drive is not detected at all, when I plug it into the 2.0 port it is detected. Within windows itself the drive operates fine on the 3.0 hub. I am guessing its some kind of USB 3.0 driver issue within system repair but wondered if there is a work around. Not sure I want to sit and wait for a restore over 2.0 when it could be using 3.0!


My System SpecsSystem Spec
.
21 Apr 2011   #2
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

Do you notice a similar problem when using a 2TB or less Drive?
>2TB (ie.3TB) drives can present a number of problems in themselves.

Add:
If you are using the usual MBR partition table, rather than a GPT then the start and size of a partition cannot exceed 2TB. I think 2x 1.5TB partitions should fix that issue.
You might want to use Partition Wizard to do this.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2011   #3
Mike Connor

Several, including Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by frozenreads View Post
Not a biggie but just curious if there was a work around to the following problem. I have just installed a 3TB external drive for backup purposes and was testing the image restore feature. If I use the external drive on the usb 3.0 port when entering F8/System Repair/Repair from image, the drive is not detected at all, when I plug it into the 2.0 port it is detected. Within windows itself the drive operates fine on the 3.0 hub. I am guessing its some kind of USB 3.0 driver issue within system repair but wondered if there is a work around. Not sure I want to sit and wait for a restore over 2.0 when it could be using 3.0!
It wont work unless you install the drivers for it. When Windows boots normally, it installs the drivers.

Regards....Mike Connor
My System SpecsSystem Spec
.

21 Apr 2011   #4
frozenreads

Windows 7 64bit Home Premium
 
 

hmmm, thats annoying, nice 3.0 speeds for backup, slow 2.0 for restore! Any method for loading in the NEC drivers after hitting the old F8 key?
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2011   #5
frozenreads

Windows 7 64bit Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mjf View Post
Do you notice a similar problem when using a 2TB or less Drive?
>2TB (ie.3TB) drives can present a number of problems in themselves.

Add:
If you are using the usual MBR partition table, rather than a GPT then the start and size of a partition cannot exceed 2TB. I think 2x 1.5TB partitions should fix that issue.
You might want to use Partition Wizard to do this.
I am using GPT, I did briefly consider the 3TB issue but it would not explain why it works perfectly well restoring under USB 2.0. I think the issue is the F8 Fix windows does not load up USB 3.0 NEC drivers
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2011   #6
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

Aren't you given an option to load drivers when reimaging via F8?
I always reimage using the system repair boot directly and it has a load driver option. Wouldn't this enable you to load the USB 3 drivers?
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2011   #7
Mike Connor

Several, including Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by frozenreads View Post
hmmm, thats annoying, nice 3.0 speeds for backup, slow 2.0 for restore! Any method for loading in the NEC drivers after hitting the old F8 key?
You can use the "load Drivers" option, but it's far more trouble than it's worth. I have a couple of USB 3,0 drives, but I only use them for backup now. I was disappointed in their performance. For imaging and restoring I use eSATA drives. A lot faster, and no problems.

I can image my system partitions in about three minutes, and restoring an image takes just over eight minutes at current system levels on this machine.

Regards....Mike Connor
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2011   #8
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

Given you have already invested in the USB3 drive I certainly would try loading the drivers at reimage time. You may find it only a minor inconvenience.
My System SpecsSystem Spec
25 Apr 2011   #9
frozenreads

Windows 7 64bit Home Premium
 
 

How do I get the USB 3.0 drivers into a usable format that the 'load drivers' option will recognise? I used driver details to copy nub3xhc.sys and nub3hub.sys to a memory stick but upon attempting to load these it just comes back with a 'this file does not contain information for the hardware' or some such message. The NEC USB 3.0 driver installation package only installs to the HD, I dont seem to be able to get the USB 3.0 drivers into a usable format, any thoughts?
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #10
xr750

Windows 7 Home Premium 64bit.
 
 
I have the same problem

Quote   Quote: Originally Posted by frozenreads View Post
How do I get the USB 3.0 drivers into a usable format that the 'load drivers' option will recognise? I used driver details to copy nub3xhc.sys and nub3hub.sys to a memory stick but upon attempting to load these it just comes back with a 'this file does not contain information for the hardware' or some such message. The NEC USB 3.0 driver installation package only installs to the HD, I dont seem to be able to get the USB 3.0 drivers into a usable format, any thoughts?
I have the same problem. Did you find out how to create the USB3 driver files
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Image restore from external drive on usb 3.0 does not work




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
cannot find way to restore from VHD image on external hard drive
Hello, Thanks in advance for any guidance you can offer. I will do my best to describe what I find to be a confusing scenario. Our Windows 7 laptop became infected with a virus last August. It prevented me from booting the computer. We back up to a 930 gb "My Book" external hard drive. It appears...
Backup and Restore
Restore from system image which has been moved to external HDD
Hey guys. So here's what I've done so far: Bought new 2TB HDD for my early 2009 iMac 24", installed it. put old HDD in an enclosure. Used SuperDuper to transfer OSX partition without a hitch. Used Bootcamp Assistant to create new 1TB partition for Win7 pro 64 bit. Formatted to NTFS with...
Backup and Restore
trying to restore image to new HD using external HD
I'm trying to install an image that i created from windows 7 backup onto an external HD. 1.With the external installed i turn on the laptop and hit f12 which brings me into legacy boot options. 2.I select usb storage 3.it tells me windows is loading files with bar at bottom of screen. 4.next it...
Backup and Restore
Image Restore from external USB Drive
I created an image file on my external USB drive. I then tried to restore the image to a new drive. Everything appeared to work, and all the files were present on the new drive, but when I booted the new drive it kept going inot startup repair. I tried all sorts of options (fixmbr, fixboot etc) to...
Backup and Restore
Cannot Restore image from external HD!
For my inlaws computer, I had a fresh install of windows 7 and installed all the programs they needed. Put the pictures, mail, etc. all like they wanted. Then I did an image backup on to my external hard drive using the built in Windows 7 backup/restore. This way if they ever had a fatal issue, I...
Backup and Restore
System image restore on empty external drive
System image restore on empty external drive I made a system backup of my C: system partition with Windows 7 backup and restore facility on an external disk. Now I bought another external disk and wanted to restore my backup to it to test the restoration on an empty disk ( for the case of...
Backup and Restore


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:03.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App