Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System Restore keeps changing to use 50% of HD

07 Mar 2015   #1
Acharn

Windows 7 Ultimate x64
 
 
System Restore keeps changing to use 50% of HD

This is weird. A few months ago I had reason to suspect I had a virus, and went through a thorough process to make sure my system was clean. One of the symptoms I noticed was that I seemed to be losing disk space. Well, after my system was clean I did some further research and learned that System Restore was the culprit. I had not, as far as I can remember, set the configuration for System Restore. I just assumed that guys who built my box and installed Windows 7 had done it correctly. When I went to the configuration window I discovered it was set to use 50% of my HD. Ridiculous. So I reset it to 7%, or about 20 GB. OK for a while, and then the same problem, my drive free space was suddenly much less than I knew it should be. Went back to SR configure and it was set to use 50% of HD again (well, actually 50% of the C: partition, I have the drive divided into three partitions). Changed it back to 7%. Now today I had to do the same thing. Any ideas as to why Windows keeps resetting this? I know for certain it is not something I did, but I'm also confident there's no common virus or malware on my system, so it's very puzzling.


My System SpecsSystem Spec
.
07 Mar 2015   #2
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Some people have a problem where Avast keeps setting SR to 50%.
They released a new version a few days ago.
You could try the new version and see if it fixes the problem.
https://forum.avast.com/index.php?topic=167184.0
My System SpecsSystem Spec
07 Mar 2015   #3
Acharn

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ah, thanks. I checked Avast! and I now have the latest version (the one referred to in their forum). It was installed at least three days ago, though, so the problem might lie elsewhere. I'll have to wait a couple of days and see if it happens again. I don't know of any way I could tell when the change happened this time.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Mar 2015   #4
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

If you have Avast NG installed you can try removing that and see it fixes the problem.
You can read more about this problem here:
https://forum.avast.com/index.php?topic=162041.0
https://forum.avast.com/index.php?topic=163039.0
My System SpecsSystem Spec
07 Mar 2015   #5
Acharn

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Well, I didn't have NG, whatever that is, but another suggestion on the threads cited was to disable Grimefighter. Didn't know I could do that, glad I can. The only thing it does for me is once a month or so tell me I have two unnecessary programs and 13 configuration mistakes that make my computer slow, but if I want to find out what they are I have to upgrade to a paid version. Hope it stops, but after I rebooted the slider was back up to 25%. I would hate to uninstall Avast!, but I used to use AVG and wouldn't mind going back to it, or even Clam AV.
My System SpecsSystem Spec
07 Mar 2015   #6
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

I have Avast free on an OS and haven't had this issue.
I don't have any of the optional Avast "bloat" installed, i just use the basic protection.
I have MS SR turned off, I use Macrium and Acronis System Backup Images.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System Restore keeps changing to use 50% of HD




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
System Restore isn't creating (or saving?) restore points properly
For some reason my System Restore function isn't automatically creating (or isn't showing) System Restore points as it should be doing for "major" system events (e.g., isn't automatically creating restore points before/after Windows Updates and software/driver updates). I'm not sure if it isn't...
Backup and Restore
System Restore Error, Unable to Create Restore Points
Hello everyone, not sure why but I get an error every time I open the System Restore. I rarely have to use a restore point as I regularly maintain my computer and check for viruses and malware, but I would like to have the option just in case. When I open System Properties, and click the System...
Backup and Restore
Allocated System Restore space holds far fewer restore points now
I have 8gb of space allocated to System Restore, all monitoring my C partition only. This space is always at least 85-90% used according to the System Protection screen. In the past I have had at least 15 restore points to choose from after ticking "show more restore points." But today I went to...
Backup and Restore
System Restore Has Stopped Automatically Creating Restore Points
My last automatically System Restore Point automatically created by the passage of time was created 2013-01-23. No further automatic system restore points are being created (that means not ever, not daily, not weekly, simply no longer created automatically by the passage of time since last...
Backup and Restore
System Restore - Restore system settings and previous versions of file
estore system settings and previous versions of file is greyed out on my system, I may have disabled a required service for this, can anyone point me to the right direction for this? As I'm about to try the X-Fi MB2 mod again as the last time I tried it my system was messed up that it wont even...
Backup and Restore
Black screen with pointer after System Restore and no Restore Tools
Hi, this looks like the right place but apologies if not, first time posting and all. I've been trying all day to resolve a networking issue and eventually decided to do a system restore. After doing so, the PC boots but then leaves a black screen with only the mouse pointer visible. If I go...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:40.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App