Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 backup doesnt work

13 Nov 2009   #1
markg

windows 7 ultimate
 
 
Windows 7 backup doesnt work

i installed windows 7, and everything seemed to work fine.
installed a bunch of programs, they also all seem to work.

but then i decided to do some backups; i created the rescue cd using windows, and then cloned the hard drive also using windows 7.

but then i noticed the backup program, and decided to click on "set up backup"; nothing happens.

if i try the same from a disk drive/properties (ie click on backup there) nothing happens either.

any ideas? maybe something i installed broke this, but it seems like a pretty basic function to break like this.

thanks,

mark



My System SpecsSystem Spec
.

13 Nov 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by markg View Post
i installed windows 7, and everything seemed to work fine.
installed a bunch of programs, they also all seem to work.

but then i decided to do some backups; i created the rescue cd using windows, and then cloned the hard drive also using windows 7.

but then i noticed the backup program, and decided to click on "set up backup"; nothing happens.

if i try the same from a disk drive/properties (ie click on backup there) nothing happens either.

any ideas? maybe something i installed broke this, but it seems like a pretty basic function to break like this.

thanks,

mark
Mark one thig you can do is to check event viewer (type event viewer in search) go to the windows log>application tab. look for errors relating to vss, backup, app hang app crash. (errors have red in the left column) when you find them note the event ID and source code and let us know whata they are

Another thing you can do is to go into services.msc and make sure the vss service is running. If not set it to auto and start it.

the other option is to use a 4rd party app like acronis (which I recommend) since it doesnt use vss or anything else It will run

Hope this helps

Ken J
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #3
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

My System SpecsSystem Spec
.


13 Nov 2009   #4
markg

windows 7 ultimate
 
 

thanks for the guidance.

i did what you said; no errors from today (since the last reboot), but there were some from the other day.
the only app hang crashes were expected; some programs i installed that i had to make xp compatible, now they work.

vss errors: none from today, several from the last several days with two event ids 8183 and 13, both saying essentially the media is write protected

backup; no errors/no mention

also did the services.msc and found volume shadow copy service (vss?) and started it manually. then tried the backup with the same result.

i just finished installing all my software, and havent gone live with this yet, so i am concerned there might be more things broken (or some package broke something due to not being win7 friendly). so im trying to sort this out.

thanks for the help; let me know if there is anything else i can check.

mark
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #5
markg

windows 7 ultimate
 
 

thanks for this, but im not using bitlocker.

and i havent been able to even get far enough to do an external drive backup!

although i did create a system drive to the nas box using win7
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #6
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by markg View Post
thanks for the guidance.

i did what you said; no errors from today (since the last reboot), but there were some from the other day.
the only app hang crashes were expected; some programs i installed that i had to make xp compatible, now they work.

vss errors: none from today, several from the last several days with two event ids 8183 and 13, both saying essentially the media is write protected

backup; no errors/no mention

also did the services.msc and found volume shadow copy service (vss?) and started it manually. then tried the backup with the same result.

i just finished installing all my software, and havent gone live with this yet, so i am concerned there might be more things broken (or some package broke something due to not being win7 friendly). so im trying to sort this out.

thanks for the help; let me know if there is anything else i can check.

mark
truth be told yours is the fifth user with win 7 backup problems. I used to but finally started using acronis.

let me know if you need help

Ken j
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #7
markg

windows 7 ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by markg View Post
thanks for the guidance.

i did what you said; no errors from today (since the last reboot), but there were some from the other day.
the only app hang crashes were expected; some programs i installed that i had to make xp compatible, now they work.

vss errors: none from today, several from the last several days with two event ids 8183 and 13, both saying essentially the media is write protected

backup; no errors/no mention

also did the services.msc and found volume shadow copy service (vss?) and started it manually. then tried the backup with the same result.

i just finished installing all my software, and havent gone live with this yet, so i am concerned there might be more things broken (or some package broke something due to not being win7 friendly). so im trying to sort this out.

thanks for the help; let me know if there is anything else i can check.

mark
truth be told yours is the fifth user with win 7 backup problems. I used to but finally started using acronis.

let me know if you need help

Ken j
im wondering if i should reinstall and check program by program to see what broke it, but i just dont want to spend the next week doing that!!!

my concern is; i installed something like an antivirus program etc. that wasnt fully compatible and broke something, maybe more than i am aware of.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #8
markg

windows 7 ultimate
 
 

so i started playing with the system restore function, rolled it way back, and backup works!

so i started, one by one, reinstalling. found the culprit; Workshare Professional version 9700.800
it also installes quite a few other packages (c++ redistributable, net framework, etc.) but it is repeatable; i can install it, win backup breaks. uninstall, win backup works. did it 4 times

so i did another system restore, this time back to where i started. broken backup as expected.
then i deinstalled just this program, and it works! so that confirms it.

but i need this program! i'll report the interaction to them, but my experience is they wont listen...

any suggestions as to what to do with this?
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #9
Frostmourne

Windows 7 Ultimate x86-64
 
 

The program is rubbish. It required UAC
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #10
Frostmourne

Windows 7 Ultimate x86-64
 
 

The program is rubbish. It required UAC disabled on VIsta and there is no me mention of 7. Find a comparable program. Its a lazy program that requires UAC to be disabled.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 backup doesnt work




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Win 7 Ult x64 Start doesnt work Icons dont work
Attempted a restore in Safe Mode. System came back up with all icons as normal. Issue start button doesn't work, icons open file but there is not text or data...there is what appears to be wire frames where the information should be. All files still on drive but cannot access. Safe mode does...
General Discussion
prolific driver doesnt work on Windows 8
;)I have a problem. My prolific driver serial to usb doesn't work. I have windows 8 64 bit. I have tried several things but not succeed. I have read that ther is a ser2pl64.sys 90Kb which will work but I cannot find it on the internet. Can anyone help me with this file. Thanks. I finally...
Drivers
Windows doesnt work With different IPv4 Gateway
Hi i have Windows 7 ultimate 64bit and XP Pro 32bit, and here is my issue: i have a huge network and i have to set my IPs IPv4: IP Adress 10.100.150.200 Subnet M: 255.255.128.0 Gateway: 10.100.20.1 DNS: 10.100.0.3 This settings work on all XP OS but doesnt work with all Windows...
Network & Sharing
warrock doesnt work on Windows 7
So just letting you guys know that it doesn't work with windows 7, dont even bother tryin it will give you blue screen as soon as you pres the second ok :confused:
Gaming
stubbs the zombie doesnt work on windows 7
hi i have windows 7 32bit with no extra graphic card i have 256 mb graphic card on my mother board and ram is 2 gb but still stubbs the zombie doesnt work saw some of its videos and i was in love with d game i went through some forums and tried everything from running it as an admin to changing dep...
Gaming
keyboard doesnt work after upgrade windows 7
first of all I'm from Holland and not a wizzkid, much of the things I read I don't really understand what its about, also because of the english versus dutch terminology for things.. :shock: Hopefully somebody can help me out (i have a friend who understands computerstuff a lot better, seeing him...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:48.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App