Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7, and system restore not working, for some reason.

17 Jan 2016   #1
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
Windows 7, and system restore not working, for some reason.

Helping my with with a freezing, occasional BSOD issue
ASUS laptop, freezing after having been asleep, occasional BSOD.

and for the heck of it, tried system restore, and got the message you see attached, and it's the same with any restore point I try. It will let me undo any attempt, after giving me that message, for whatever it's worth. It would be nice if it worked properly, so any suggestions?




Attached Images
Windows 7, and system restore not working, for some reason.-2016-01-17_125848.png 
My System SpecsSystem Spec
.
17 Jan 2016   #2
scr

1. Windows 7 Home Premium sp1 - 64bit 2. Windows 7 Pro sp1 - 64bit
 
 

What Anti Virus are you using? I've had the issue and it was caused by my AV's self protection.
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #3
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by scr View Post
What Anti Virus are you using? I've had the issue and it was caused by my AV's self protection.
NOD32. I was wondering about that, especially after a google search, I didn't find this exact issue, but quite a bit about AV programs causing problems with system restore.

Would disabling it and trying work, or would I have to uninstall it to try?
My System SpecsSystem Spec
.

17 Jan 2016   #4
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I just tried system restore on my computer, exact same AV program, and no problems. I have Windows 7 Ultimate, and she has Windows 7 Home Premium, but I doubt that would make much difference, especially in this case.
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #5
scr

1. Windows 7 Home Premium sp1 - 64bit 2. Windows 7 Pro sp1 - 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by acillatem View Post
Quote   Quote: Originally Posted by scr View Post
What Anti Virus are you using? I've had the issue and it was caused by my AV's self protection.
NOD32. I was wondering about that, especially after a google search, I didn't find this exact issue, but quite a bit about AV programs causing problems with system restore.

Would disabling it and trying work, or would I have to uninstall it to try?
You may be able to disable it and try. I just go in to Safe Mode and do the restore. The issue here is that you can not undo a restore when made in safe mode as far as I know.

Are you using just the Eset AV or Eset Smart Security? What version are you using?
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #6
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by scr View Post
Quote   Quote: Originally Posted by acillatem View Post
Quote   Quote: Originally Posted by scr View Post
What Anti Virus are you using? I've had the issue and it was caused by my AV's self protection.
NOD32. I was wondering about that, especially after a google search, I didn't find this exact issue, but quite a bit about AV programs causing problems with system restore.

Would disabling it and trying work, or would I have to uninstall it to try?
You may be able to disable it and try. I just go in to Safe Mode and do the restore. The issue here is that you can not undo a restore when made in safe mode as far as I know.

Are you using just the Eset AV or Eset Smart Security? What version are you using?
Just the AV, and it's version 8.0.319.0

I shouldn't have to go into safe mode to do a restore, but I have to actually see if the AV is the problem.

Like I said, I don't have a problem with my computer. Strange.
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #7
scr

1. Windows 7 Home Premium sp1 - 64bit 2. Windows 7 Pro sp1 - 64bit
 
 

I am using Eset Smart Security and I understand that you can disable HIPS protection and it will complete the restore. I haven't used NOD32 AV for a number of years and really can't speak of it specifically.

While I still do restore points from time to time but now I rely more on Drive Images. It takes about 10 minutes to create and about that to restore.

You could post a question over at the Eset Forums: https://forum.eset.com/forum/24-eset-nod32-antivirus/
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #8
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by scr View Post
I am using Eset Smart Security and I understand that you can disable HIPS protection and it will complete the restore. I haven't used NOD32 AV for a number of years and really can't speak of it specifically.

While I still do restore points from time to time but now I rely more on Drive Images. It takes about 10 minutes to create and about that to restore.

You could post a question over at the Eset Forums: https://forum.eset.com/forum/24-eset-nod32-antivirus/
But, I have the same exact program, HIPS enabled, and always have, and I never have a problem with system restore.
My System SpecsSystem Spec
17 Jan 2016   #9
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Why are you relying on system restore, you should be making disk images.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2016   #10
acillatem

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AddRAM View Post
Why are you relying on system restore, you should be making disk images.
Because that's what I've always done, and it's worked fine. The fact of the matter is, something IS wrong with the system restore, and I'm trying to figure out to resolve it. It's my wife's laptop, and she's not going to make disk images. She's just not.

That said, what is involved in doing that? I know what the concept is, but is there a simple procedure? I'm all ears.

But I'd still like to figure out why the restore is acting the way it is, for her sake. It's just easier.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7, and system restore not working, for some reason.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
System Working fine but reboots to system restore
Hello, I will try to explain this as best as I can so if you need any more information please ask and I will gladly answer. If this is in the wrong forum I apologize. If it is please redirect me and I will post it there. I have built 11 computers, all containing the EXACT same hardware and...
Installation & Setup
System restore not working, windows will not start,
Having some issues, Hp 6280 with windows 7 64 home premium Started and ran fine for about an hour, then I shut it down. When I started it again later that evening, I got. ( and still get) the blue hp screen with options ( esc to boot, f11 etc etc) however it then goes to a black screen....
Backup and Restore
Windows 7 installation not working, for some reason
Hey guys, so I am trying to install windows 7 onto my laptop. It's a Toshiba satellite. anyways, first, the install windows...window, tells me it can't be installed to this disk. Clicking show details, it says "This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the...
Installation & Setup
System Restore Not Working - Windows 7 x64
hi all, My system protection system restore function is not working. The options in the system protection tab are greyed out. The service starts and then stops. This is affecting installing and uninstalling programs. Most programs attempt to do a system restore before installing or...
Backup and Restore
System Restore not working - Windows 7
Upgraded to Windows 7 from Vista. Can't get System Restore to work. Nor did it work in Vista. The last 2 windows reads: "The shadow copy provider had an error. Check the System & Application event logs for more information (0x80042306)" Next: S.R. Window. There was an unexpected error:...
Backup and Restore
Backup and restore (Not System Restore) Not Working
When I try to back up and restore (my files) it does not complete. I get the message disk full. I tried to uncheck the (shut off and delte all files from system restore) but that does not help. When I check the amount of space available on the D drive, it shows as full, but system restore seems to...
Backup and Restore


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App