Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Live Mail issue - No sound or popup notification

24 Oct 2011   #1
abanerji

Win 7 Pro SP1
 
 
Windows Live Mail issue - No sound or popup notification

I have just started using a new Win7 laptop. In Windows Live Mail Version 2011 (15.4.3538.513), when a new mail is downloaded from the IMAP server, there is no sound or popup notification. I think that all necessary sound / notification settings are properly checked in Windows Live Mail > Mail > Options. My sound is ok. I even get a windows default sound, when some error is notified in Windows Live Mail.

I have been using OE (under XP) and WinMail (under Vista), and this problem does not happen there.

I searched in the internet, and find similar problem faced by other users.


My System SpecsSystem Spec
.

24 Oct 2011   #2
roncerr

Windows 8 Pro w/MC 32-bit
 
 

When you click on an email in your list of emails at an IMAP server you are downloading it to view it but you are not downloading it to your inbox or any other folder to save it (unless you drag it to one of the mail folders). The mail notification is for pop3 type downloads to let you know that after "syncing" (=sending and receiving) it has been downloaded into your inbox for saving in WLM. So if you want to download and save your email set up WLM for POP3 access and you will also hear the notification.
My System SpecsSystem Spec
25 Oct 2011   #3
abanerji

Win 7 Pro SP1
 
 

Thanks for your answer. But earlier, when I was downloading mails from my corporate IMAP server in WinMail (under Vista), I would get both the sound and popup notification. So, does it mean that this critical element (sound and popup notification) has been eliminated in WLM?

I just found that in April 2011, MS issued a hotfix for Outlook 2010 ( Description of the Outlook 2010 hotfix package (outlook-x-none): April 26, 2011 ). Among various issues, this hotfix also fixes "When you use an IMAP account to log on to Outlook 2010, the envelope icon does not show in the notification area. Additionally, no sound is played when you receive an email message"

So, can this hotfix cure my WLM problem, or is there a similar hotfix for WLM?
My System SpecsSystem Spec
.


25 Oct 2011   #4
roncerr

Windows 8 Pro w/MC 32-bit
 
 

I'm pretty sure a hotfix for Outlook will not help WLM as they are completely different programs. Unfortunately, WLM is not frequently updated. Personally, I'm still using the 2009 version as that seems to be somewhat less buggy than 2011 from what I've read in the forums. But even the 2009 version doesn't have a notification for IMAP accounts.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2011   #5
abanerji

Win 7 Pro SP1
 
 
Windows Live Mail issue - No sound or popup notification - An update

I would like to state an additional observation made by me about the behaviour of WLM in my system. As mentioned in my OP, I started using my new Win7 laptop only six days ago. So, it is only now that I have firmed up this observation.

First, let me say that WLM remains online in my laptop always. I never make it offline.

Now, about the observation. In the morning, after I boot my laptop and start WLM, some mails from my corporate IMAP server downloads into my WLM. At that time, there is a popup notification and sound. Thereafter, when further new mails come into my inbox, there is no popup notification or sound.

Today, after some time, I removed the network cable from my laptop, and after few minutes connected the network cable back to my laptop once again. When new mails came in after this cable re-connection, again there was popup notification and sound. But, after that, no more notification / sound when further new mails came in.

Summary of my observation : I get a popup notification and sound, only after booting my laptop, OR after disconnecting / re-connecting my network cable, and not at any other time when new mails are getting downloaded.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Live Mail issue - No sound or popup notification




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Live Mail email notification lag
Hello, I just started using Windows Live Mail. I have it setup with gmail as my provider. I notice that there is a 5 to 10 minute delay/lag in the audio notification. This delay is after the email shows up in the inbox. I have set Windows live email up on a second computer and the delay is...
Browsers & Mail
Windows Live Mail - New Mail Notification Sound
How to Have Windows Live Mail Play a Sound When New Messages Arrive This will show you how to turn on or off Windows Live Mail playing a sound when new messages arrive. Here's How: 1. Open Windows Live Mail. 2. Click on the Tools icon drop down arrow, select Options, and click on...
Tutorials
add sound to New Mail Notification
I have been able to add Monty Python sounds to other events using the contro panell, except for new mail notification. I was able to add it, it tests fine but when I receive a new e-mail, nothing happens. I am coming from a Mac environment and this function worked fine...what am I doing wrong?
Sound & Audio
Windows Live Mail issue
I am running Windows 7 and using Windows Live for email. I am connected wireless and my other computer is running XP and using OE for email. I receive all emails using OE but don't receive them all in Windows Live. Is this an ISP issue or ?? Thanks.
Browsers & Mail
pop up notification live mail
when i send an email live mail i would get a message the mail has no subject do you want to send it anyway. well i would select yes. so i thought when it came up again i would hit the do not display this message again. i sent several mails but they never arrived i need to know if you can get that...
Browsers & Mail
Live Mail notification.
Whenever I get new mail there is no new mail notification in the notification area. Anyone else experiencing this?
Software

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App