Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: How to repair Windows Live mail 2011

17 Oct 2012   #11
Roderunner

Win7 H.Prem. 32bit+SP1
 
 

You can return to 2009 but will require uninstalling your current version first resulting in losing your messages if not backed up. Use this wlsetup-web.zip to install 2009.
If its not used correctly, you will get the same problems. Its your decision.




My System SpecsSystem Spec
.
17 Oct 2012   #12
larsanlewis

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Then what do you think the problem is?
My System SpecsSystem Spec
17 Oct 2012   #13
Roderunner

Win7 H.Prem. 32bit+SP1
 
 

Post an image of the account settings. Remember to hide your email address.
My System SpecsSystem Spec
.

17 Oct 2012   #14
larsanlewis

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

I am not that experienced, know just enough to be dangerous. What do I need to do?
Seems to be happening after I do try and send an email, if that helps
My System SpecsSystem Spec
17 Oct 2012   #15
larsanlewis

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Turned off email scanning for AV, as suggested in previous post. Not change.
My System SpecsSystem Spec
17 Oct 2012   #16
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

larsan,

Ok - not an AV eMail scanning issue.
Please - do NOt go back to WLM 2009. WLM 2012 is the best version out there, 2011 had too many issues.

Could you describe how you are using WLM - there are basically two ways
1) Offline - pop3 / imap client
2) Online - Live Id client

I use WLM strictly as a pop3 client - I connect when needed and download msgs or upload msgs. i don't need to stay connected. I guess I'm saying i don't understand the need to stay connected. I understand that you are having difficulties sending / receiveing eMail - so all we have to do is figure out the best way to solve that issue.

Just so I understand - you upgraded from 2009 to 2012, is that correct? MS made some underlying changes in WLM 2011, so the upgrade to 2012 might need another kick (a repair).

Repairing WLM:
type wlarp.exe in the start menu search box and hit enter when it is found
- select repair on the dialog box presented.

The multiple accounts certainly could be the problem - I'll wait until you post a screen shot as RodeRunner requested.

I think Rode wants to see how your account(s) are configured - go to accounts, right click, select properties.
The servers tab and advanced tab are more important than the others.

If you only have one account, then the WLM database is confused in some fashion. If this is the cause, the easiest and best practices is to start anew with a fresh WLM.

You can download a full install instead of a web install - sometimes that is a better route
Full version 2012 installer (131 MB)

Don't install it yet - try the other things first.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2012   #17
larsanlewis

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 
Screen shots

I use WLM as POP3, but leave it up when I am away from computer. Attached are the requested screen shots.


Attached Thumbnails
How to repair Windows Live mail 2011-prt-sc-2.png  
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2012   #18
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Ok, POP3 sends/receives and disconnects from the server. I don't think you're description accurately identifies the problem. I checked cox and it was painfully slow, but the servers and ports are ok as posted in your screen shots. Other mail servers tell you to set "My Server requires authentication", but all that does is associate your id and password to the SMTP side - you could try ticking it to see if it helps.

Ya know what? Could you post screen shots of the other tabs in the account? I sort of stepped on Rode when I said only the general and advanced tab are important to me. Rode might want to see the other tabs. sorry 'bout that.

Could you post screen shots of what you see:
- When I open WLM message status it says not connected.
- Message status in WLM shows tasks that are completed and not completed.
- Shows checking for messages and sending messages.
- Shows messages attempting to be sent, even when I have sent none.
- When I click send/receive, it shows 5 email accounts with the same name.

The break apart msgs and remove from server after values are in RED - I've never seen this before. Neither is selected... hmmmm I don't think that's the issue though, perhaps just an anomaly.

Try manually setting up a 2nd account for Cox (CoxSSL)
On the first setup dialog tick the manually configure checkbox

enter your known values (ID, password, server names....)
on the advanced tab:
tick SSL for both SMTP and POP3
make sure that
SMTP - 465
POP3 - 995

Server timeout - 1 minute should be long enough
tick - Leave a copy on the server

Save it and then edit the account you just made to change the name on the general tab to CoxSSL

make sure that the new account is the only one sending and receiving (include this account when ......). That means you'll have to edit the other account(s) to untick that option.

Try eMail.
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2012   #19
Bongo

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by larsanlewis View Post
I use WLM as POP3, but leave it up when I am away from computer. Attached are the requested screen shots.
You should edit the 1st image, your user name is showing someone could start sending you email.

Jerry
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2012   #20
larsanlewis

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

How do I edit an attachment to remove user name?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 How to repair Windows Live mail 2011




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Live Mail 2011
When I logged in Windows Live Mail 2011 it stated that I have 2 new email messages. Only 1 email was directly sent to my inbox. How do I retrieve the missing emails as this has never happened before. Thanks
Browsers & Mail
Windows Live Mail 2011
Hi Folks, Why do I keep getting this prompt to add contact everytime I open WLM, when it's already added.
Browsers & Mail
Deleting mail in Windows Live Mail 2011
Is there a way to delete your mail in the delete folder with one click instead of doing each one separate? I can't seem to find it if there is.
Browsers & Mail
Windows Live Mail 2011
Does anyone know of a utility that will remove ALL of the remnants from this program from a Windows 7 PC? That thing is just a mess and full of complete clutter in my personal opinion. I've successfully uninstalled the thing but I don't want to just go into my user profile and start deleting...
Browsers & Mail
Windows 7 Live Mail 2011
Hello Everyone, This is my first post, and I'm a newbie, so please forgive the non-technical lingo. I have a Dell Studio Laptop 1558 running Windows 7, and it came with the new 2011 Windows 7 Live Mail. This is supposed to be the newer, fancier version of Windows Live Mail. Unfortunately, I...
Browsers & Mail
Windows Live Mail 2011
After installing Live Mail 2011 I began receiving the following error message: "The server you are connected to is using a security certificate that could not be verified. The certificate's CN name does not match the passed value." Is it just a coincidence that the message appeared after...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:54.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App