Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: There is a bug in Windows Live Mail Essentials 2012 as an upgrade

04 Mar 2013   #11
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Please edit the image in Post# 9 to remove sensitive information. You'll probably have to locally edit the image and remove the exisitng one, then upload the "new" one.

Bill
.


My System SpecsSystem Spec
.
04 Mar 2013   #12
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Slartybart View Post
Please edit the image in Post# 9 to remove sensitive information. You'll probably have to locally edit the image and remove the exisitng one, then upload the "new" one.

Bill
.
i just realized it- i wanted it up real fast- i will pull it and edit it- thanks
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #13
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

[QUOTE=Slartybart;2312765]Apples and Oranges. You need a TO recipient (yep, I read that you said you tried all fileds, but.... show me the money!)

CC is courtesy copy
BCC is Blind courtesy copy

The keyword is copy.

And to be fair, you tested on Win8.

True but i did upgrade 7- window 7 machines from 2011 to 2012- all of them had the problem, when reinstalling back to 2011- problem went away for good.

The sign in to live.com is also useful information. I only use WEmail as a POP3 client, no IMAP accounts.
Note that I always manually configure accounts as I've seen issues with the automatic configurations.

I have 5 email addresses, 2 are a comcast account using pop3 only, 1 is also a pop account for my website domain, the other 2 use IMAP.
I tested NOT signing into live.com to see if the problem was the syncing of the contacts from the live.com webserver or not. I still had the problem.


I'm not sure what syncing contacts, if anything, might have to do with the issue, but that is also helpful information.
Note also that MS is dumping Messenger in favor of Skype, so there might be an issue during the transition. I understand that you've been experiencing this for a while, so Skype is just a reference to current changes in WEmail.

If you can show a pic of this on Win7 with a TO recipient, it will help me understand. Please provide a step-by-step "storybook" of the process you're using. I want to help resolve this, but just as when I was a developer, if I cannot reproduce the issue and complete information (I'm dense sometimes) isn't provided - I won't be much use.
The To looks exactly like the CC and BCC, I only used BCC as an example

Proposed test methodology
Win7 + WEmail 2012 (not an upgraded WLM 2011)
POP3 account access, manually configured
No @live sign in (to eliminate sync as a cause issue)
Category and recipient information manually entered
--> these can be dummied up for testing but they need to have correct syntax eMail@someserver.com; the server will reject bogus addresses

Click on the To.... button (post pic)
Double click a category (should populate the TO field with + CatName (post pic)
OK out
Msg should show + CatName in the To field (post pic)
Save as draft
Click send (post pic)
If it sent the msg, a copy should be saved in your sent items folder (default)
and the To field in the sent item should show the recipients in the CatName (post pic)

for the rest of the info above, I am going to have to install it on another test machine, I have one more that has no emal client on it, I am not sure if I can do it today but I will let you know when I can do it.

It is interesting that on Win8 and 2012 it happens on and off and I am logged in there so there is a bug somethere
If this works, it will help isolate the root cause. We can work forward from there. If not, I'm out of ideas - but willing to dig deeper if you're willing to also.
I've espressed my opinion of WLM 2011 and will not go backwards, even to help solve the issue. You have an environment where the issue occurs. It might take some time and I will have questions - as long as we stick to a plan and accurately report (or accurately ask for information) we'll make progess. Will we solve it? Prehaps, perhaps not - neither of us can change the code.

If it turns out to be auto config (POP3 or IMAP); solely an IMAP configuration, then a solution is to manually configure IMAP or manually configure the account as POP3.

Please keep the testing on a Win7 machine to eliminate that variable.

Thanks,

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Mar 2013   #14
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

You can try this as a work around to send an Email to everyone in a Category.

In the Contacts window:
  • Select the Category you want to send a message to.
  • Left click on the first Recipient name in the Contacts list.
  • Press the Shift key and Left click on the last Recipient name in the Contacts list.
  • Release the Shift key.
  • Right click in the Contacts list (where all the recipients are now selected).
  • Left Click Send Email.
That should open a new Email message with all the recipients in the To field.
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #15
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

I have tried that, it works when it is in the mood
but it is a real pain,
the program should just work like 2011 does
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #16
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

Slartybart:
I just checked the test computer I have of windows 7. I was incorrect. I was not sure but I did install WLM 2011 on it so I have no more computers to test for you
I only have 2012 on one windows 8 one.
I left it there for when Microsoft asks me to test for them
One thing, If you leave 2012 open then you can send group contacts just fine
Close the program, reopen- then it is the luck of the draw or the day of the week
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #17
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Quote:
I have tried that, it works when it is in the mood
but it is a real pain,
the program should just work like 2011 does
I agree, the problem should be fixed.

I know the work around is a pain, but it may help someone that runs into this issue and needs to get an email out asap...
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #18
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DavidW7ncus View Post
You can try this as a work around to send an Email to everyone in a Category.

In the Contacts window:
  • Select the Category you want to send a message to.
  • Left click on the first Recipient name in the Contacts list.
  • Press the Shift key and Left click on the last Recipient name in the Contacts list.
  • Release the Shift key.
  • Right click in the Contacts list (where all the recipients are now selected).
  • Left Click Send Email.
That should open a new Email message with all the recipients in the To field.

that works but it only goes in the: To
For me that is not good because I need it to go into the BCC
I want to hide all the names

Basically that is not doing it by category group,
It seems to go when you put in one by one the email addresses

The problem is it will not go as a group when you click on the To, CC or BBC and pop the group name in it
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #19
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

ok I just did another test on the 2012 one I have on windows 8 (I saw this exact problem on my windows 7 machine after the upgrade
All was working fine- group contacts were going out
I just closed the program and re opened it
now I got this again in the picture below

I closed the program, re opened it again, did it in the To, tried to send the group contact list- it went fine
Tried to send it bcc- it went fine
I told you the program is wacky!!


Attached Thumbnails
There is a bug in Windows Live Mail Essentials 2012 as an upgrade-another-one.jpg  
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #20
robinb9

Windows 7 Pro 32/64 bit and Windows 10 Pro 32 Bit/64bit
 
 

and I was having this exact problem on my windows 7 machine as an upgrade from 2011, only it became worse because opening and closing the program after a while stopped working altogether so I gave up and went back to 2011 on all 6 machines
My System SpecsSystem Spec
Reply

 There is a bug in Windows Live Mail Essentials 2012 as an upgrade




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot install Windows Live Essentials 2012
Here's the latest in a long series of unsolvable problems where Windows Essentials 2012 can not be installed. The repeated error message - error 0x80040609 - source WLX suite Installation stops when installing Messenger. There are no previous Messenger installations on the computer. ...
Software
Cannot install Windows Live Essentials 2012
Cannot install Windows Live Essentials 2012 Here's the latest in a long series of unsolvable problems where Windows Essentials 2012 can not be installed. The repeated error message - error 0x80040609 - source WLX suite Installation stops when installing Messenger. There are no previous...
Software
Export mail and contacts from Outlook 2007 to Windows live mail 2012?
I have an Windows (Vista) notebook with outlook 2007, and now I have an new notebook with Windows 8.1. Where I want to export my mail & contact to Windows live mail, how can I import this in WLM on my other notebook? I already have configure my mail on WLM where I can receive and send messages....
Browsers & Mail
Windows Live Mail 2012
Trying to add a new email address, my first email address works ok, but after i added another it worked ok once but now brings up errors. Tried re entering my details many times but no joy. Any help would be appreciated. Is it anti virus issue or firewall problem? and i'm using Yahoo
Browsers & Mail
Windows Live Mail/Essentials Beta
Good news- A short time ago, I got a beta version of WLM which had the ribbon like Office. Bad news - A short time after installing it, I fried C: drive, and somehow managed to erase everything on my data drive too - not a good day at all. Current news - I cannot remember where I got/find...
Software


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:38.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App