Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Failure to Open Web Browsers

20 Sep 2013   #1
thyde9337

Windows 7 Home Premium
 
 
Failure to Open Web Browsers

In order to tidy up I have made some alterations to my computer recently by running virus checkers Avast, Malwarebytes Anti-malware, and Ccleaner. I have also discarded Firefox because I thought it had imported some rubbish ("start.myresearch dial). My problem is that now I cannot open directly my preferred internet provider (Opera) or my other available providers (Internet Explorer, Google, or Avant). These are normally accessed via desktop icons. When an icon is selected the desktop does not change and the cursor changes to the rotating ball which normally indicates the computer is working on the selected task and, if I try to initiate some other task the desktop colours become pale and the computer does not respond to any other selection, including Start (to try to log-off) or Ctrl-Alt-Del. The only way to close down is to press and hold the power button.

On restart, I can select any of the four options offered and, by Choosing Safe Mode, I can use any of the internet providers to carry out my normal daily on-line activities. In fact, this message has been sent by this means.

I have also used the Advanced Startup options to run Startup Repair and no problems were identified. Where should I go from here? This is a problem which has only occurred in the last few days.

My system : Windows 7 Home Premium, Service pack 1; Dell XPS 8100, Processor Intel i5, 3.2 Ghz; 6.o GB RAM, Multi-GB of Hard Disk, 64 Bit operating system.


My System SpecsSystem Spec
.
20 Sep 2013   #2
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Use No Add-ons mode/ Click the Start button and type in the search box,
Internet explorer
Click on the No Add-ons suggestion,

It’s located at, Start/ All programs/ Accessories folder/ System tools folder/ No add-ons.
Use Safe mode with networking to see if Internet explorer still crashes,
http://www.sevenforums.com/tutorials/69585-safe-mode.html
Clean boot to remove unnecessary items from the Startup section,
http://www.sevenforums.com/tutorials/179159-troubleshoot-application-conflicts-performing-clean-startup.html
Troubleshooting for win-7,
http://www.sevenforums.com/tutorials/220165-troubleshooting-steps-windows-7-a.html

You can also If you have a 64 bit machine activate Enhanced protection mode,
Where did ie 64 bit version go,
http://blogs.msdn.com/b/ieinternals/archive/2012/03/23/understanding-ie10-enhanced-protected-mode-network-security-addons-cookies-metro-desktop.aspx


http://www.sevenforums.com/tutorials/280434-internet-explorer-10-enable-32-bit-64-bit-ie10-windows-7-a.html#post2312336
My System SpecsSystem Spec
21 Sep 2013   #3
andrew129260

Windows 7 Professional x64 Sp1
 
 

Have you tried choosing a default browser? You stated you used desktop icons of different sites to open your web browser. Do you have a default browser set under start-default programs?
My System SpecsSystem Spec
.

22 Sep 2013   #4
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

It sounds like you have been tinkering If you have a System restore point from before all the fiddling, that may be the easiest way out.

System Restore

Barring that, I would run the System File Checker

SFC /SCANNOW Command - System File Checker

Since the browers run in safe mode, if the above is nno help, try a clean start to see if you can discover a conflict

Troubleshoot Application Conflicts by Performing a Clean Startup

A Guy
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2013   #5
thyde9337

Windows 7 Home Premium
 
 
Failure to Open Web Browsers

Thank you for the replies which I am gradually working on.

To Thrashzone. I have tried to work carefully through your suggestions, no ad-ons etc, and these have provided a result which has enabled me to use my referred web-browser withmuch success. I have followed on using Avast Antivirus to clean up any worthless files. However, I found that on booting up I
was still getting some delays and unwanted messages. RealPlayer opened on the desk top unasked. I then used the "clean boot" advice but found the process very tedious and, after several repetitions, I resorted to almost total disabling of the contents of the "Services" list and in "Startup" in MsConfig. Real Player no longer takes over the opening page on Boot up.

To andrew129260: I had already tried other browsers before Iwrote my first message to this forum. See my list in the first message. In fact, at that stage I could only reach the internet if I booted up in safe mode.

To A Guy: Tinkering! Is that what you call responding to program update suggestions. My problems first started when IE 12 was updated and Opera updated from version 12 to 15 . Followed by updates to other programs. Yes I probably added other programs and subsequently removed them. Thanks for your helpful advice about the use of SFC /Scannow (verifyonly) which I have used This program ran without ceasing up but I found some problems which are hidden away in a log file that I cannot open. The computer does not believe I have Administrator rights even though I have opened C:\Windows\ accessories, etc using the appropriate command and located the log file.

Thank you all again, and I will report back when I have at least 99% success.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2013   #6
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Feel free to upload screen shots of the msconfig startup page,
Also post some of you Uninstall a program list,
See the links above my signature picture on how,
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2013   #7
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by thyde9337 View Post
To A Guy: Tinkering! Is that what you call responding to program update suggestions. My problems first started when IE 12 was updated and Opera updated from version 12 to 15 . Followed by updates to other programs. Yes I probably added other programs and subsequently removed them. Thanks for your helpful advice about the use of SFC /Scannow (verifyonly) which I have used This program ran without ceasing up but I found some problems which are hidden away in a log file that I cannot open. The computer does not believe I have Administrator rights even though I have opened C:\Windows\ accessories, etc using the appropriate command and located the log file.

Thank you all again, and I will report back when I have at least 99% success.
Based on your 1st sentence it appeared so, I meant no offense by it.

IE12 =? IE10?

Yes, I am still on Opera 12, I don't like the path they have taken with my favorite browser

If you follow OPTION THREE on the SFC tutorial, it will place a sfcdetails.txt on your desktop which you can access, and upload here if you wish. A Guy
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2013   #8
thyde9337

Windows 7 Home Premium
 
 
Failure to Open Web Browsers

To A.Guy, thank you for your addiional advice. I have managed to open the sfcdetails.txt on screen but it is a rather big text file, 180 Kb, since the "sfc" program detected a lot errors. I am unable to copy it to a Sevenforums message and I cannot transform it to a format that can be copied. I suppose I could use SFC/SCANNOW which I understand will analyse and repair the startup files but I feel that I would be wandering into unfamiliar territory.

I suppose I need to be patient and wait for some further advice. Thank you all for the continuing interest.
My System SpecsSystem Spec
25 Sep 2013   #9
thyde9337

Windows 7 Home Premium
 
 
Problem Solved.

The basic problem was the failure of the wireless adapter - now replaced, but most recent updates corrupted. Nevertheless I can now connect to the internet.
My System SpecsSystem Spec
25 Sep 2013   #10
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Thanks for the update,
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Failure to Open Web Browsers




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
None of my browsers will open
For the past few days I have been having this problem. I can't recall making any changes or installing any programs to cause this change. When I click on a shortcut to launch any of my browsers, nothing happens. The system hangs for a moment, and the mouse pointer turns into that loading symbol...
Browsers & Mail
My browsers won't open.
OK! Here's what's wrong with my pc for 2 weeks now. My little bro downloaded a virus/malware which won't let me open any of my browser programms (Internet Explorer and Google chrome). Every time I try to open them, they won't even react, they will crush or they will give an error message. Chrome...
Browsers & Mail
Cannot open downloads from specific browsers
Hello all! Firstly, I wasn't entirely sure which subforum this belonged under, so I went for General. Sorry if this is meant somewhere else! My issue is that, inexplicably, I can no longer open downloads. This problem started randomly after I had been away from my computer for a few hours. I...
Browsers & Mail
dns failure only in browsers
Hi, I've got a windows 7 machine connected to the internet through a gentoo linux firewall/router/proxy. I used to have this problem a while ago on windows xp but worked around it with dns hacks on my linux box. This time I want to find the actual cause. As of today, if I go to IMDB, most...
Network & Sharing
Cant open browsers
Hi, If anyone can help me: Safari, opera, flock and lunascape browsers only open once in a while. Most of the time i cant open them. Also when i do a search for facebook or craigslist, on firefox or IE, it wont open it. Sometimes when safari does work it changes the theme colors. Gotta get this...
Browsers & Mail
Browsers begun to open slowly
Hi- In the past week or 10 days Firefox and IE8 have begun to open very slowly. My email program (Thunderbird) seems to be responding normally. I don't think that I've added anything to the computer other than Microsoft's Win7 updates. Can someone suggest a way to sort out and fix this problem? ...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:24.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App