Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: "Windows mail could not be started. error 80041161

13 Jan 2014   #11
Roderunner

Win7 H.Prem. 32bit+SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Slartybart View Post

Malwarebytes Pro is the exception to this rule. It plays well with others.
antimalware (malwarebytes) :: can i have it running with avast
The thread in your link is dated Oct 2011 & both programs will have been updated since then.


My System SpecsSystem Spec
.
13 Jan 2014   #12
Golden
Microsoft MVP

Windows 7 Ult. x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Roderunner View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Slartybart View Post

Malwarebytes Pro is the exception to this rule. It plays well with others.
antimalware (malwarebytes) :: can i have it running with avast
The thread in your link is dated Oct 2011 & both programs will have been updated since then.
Many users here use that combination have have never reported clashes. In addition, you can ensure this by setting exclusions:
https://forums.malwarebytes.org/inde...1&#entry417798
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2014   #13
muymalestado

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks for responses - I have switched off MBAM live scanning, we'll see what that brings.

The suggested thread post:
windows live mail error 0x80041161 - Microsoft Community
by Chestnutt offered hope; but after finding and running the utility "wlarp.exe" and turning off MBAM live scanning The same error displays.

What I cannot be sure of is which wlmail.exe to be running. Where are the installed application files and DLL's and stuff? I may be always running a bad copy of the executable.

Thank you.

But, I am very unsure
My System SpecsSystem Spec
.

13 Jan 2014   #14
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

muymalestado: your mail and contacts are probably intact. Updates and reinstalls do not affect user data.
After you answer questions I asked in Post# 7 it will be easier to devise a plan
You might want to download the offline install, but don't do anything with it - just download it for now

Rode: You're driving, let me know if you need any help
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2014   #15
muymalestado

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thanks - done - the wlsetup-all.exe is downloaded.
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2014   #16
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

muymalestrado: While we wait to see if Rode wants to drive, please make a backup of your user data. Always a good thing to do before changes. Post when you have completed the backup

Please provide answers to question in post# 7.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #17
muymalestado

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Sorry - shouldn't expect me to do two things at once; what, with only one brain. Ah, but four cores so I should be able to handle it.

#7: This was update from 2011 as I recall. And the advice was to uninstall then reinstall. So I am reinstalling and receiving the same 80041161 error message.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #18
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Ok, thanks

When you say you are reinstalling, did you use the offline install? I'm assuming yes, but better to check, than waste your time chasing somethiing else.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #19
muymalestado

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I used the web-install, but have now downloaded the wlsetup-all.exe here. Not done anything with it.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2014   #20
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Ok, sorry to tell you this, but....

Completely uninstall Windows Essentails (WE) through Control Panel -> Progams and Features

Restart the machine (probably not necessary, but since you're having WE issues, go ahead and restart)

Install WE using wlsetup-all.exe

and we shall see on your next post if you have a working WE
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Windows mail could not be started. error 80041161




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Live Mail: "Unexpected Error" - Unable to delete some messages
I never ever had this issue with Outlook Express. Suddenly, after I tried to delete some messages, I get the above error. I tried to move the messages to my deleted folder, nothing. I tried to move the store folder to another directory, nothing. I even uninstalled and uinstalled Windows Live, same...
Browsers & Mail
Help! "Windows Security Center service can't be started"
I am not very tech savvy at all so please keep this in mind!! Over the last week I have had trouble with my laptop, it won't open certain programs, mainly my Panda Security anti virus software, aswell as google chrome. Internet explorer is having major issues and keeps having to refresh web...
General Discussion
Windows 7 64 bit unable to update because "service not started"
Just like it says on the tin. The error message is "Windows Update cannot currently check for updates, because the service is not running. You may need to restart your computer. I've gone through several other posts and tried the fixes suggested there but the problem still persists. I have also...
Windows Updates & Activation
"User Account Control" error started showing
I keep getting the error: "Do you want to allow the following program from an unknown publisher to make changes to this computer?" This occurs when I open my email program Eudora. I have had this program on the computer for about 2 years and never had any problem until 3 days ago.
Software
Windows mail recieves but won't send ("Socket Error: 10060")
I have a work issued laptop, with my work email set up through Windows Live Mail 2011. It works fine in the office, but for some reason, when I work from home, messages won't send over my wireless connection. The "errors" I get are "Windows Live Mail Error ID: 0x800CCC0E" and "Socket Error:...
Network & Sharing
"The Windows Security Center service can't be started" (again)
I get an Action Center flag telling me to turn on WSC service, but when I try it tells me that it can't be started. I know -- this is a common issue, but I haven't found any threads that solve the problem for me. I'm running W7 home premium 32bit. It's a new install on a new hard drive (but...
System Security


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App