Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet Explorer 11 gone - but "is already installed on this system"

28 Jan 2015   #1
bengta

Windows 7 Ultimate 64 bit SP1
 
 
Internet Explorer 11 gone - but "is already installed on this system"

Hi,

I've been reading the previous threads about my problem, but I can't seem to find anything which fits my issues...

After Christmas when I got home from vacation, my system was acting weird. Apparently it had automatically installed some updates, and after that it's not the same. One thing which happened is that Internet Explorer (11) isn't starting at all. (When I clicked on it, nothing at all happened.)

I followed some suggestions in this forum to uninstall it by going to the View Installed Updates and unistalled Internet Explorer 11 - so now that is gone. I then downloaded an installer from the Microsoft website (IE11-Windows6.1-x64-en-us.exe). But when I run it I get "Internet Explorer did not finish installing. Internet Explorer 11 is already installed on this system.":

Internet Explorer 11 gone - but "is already installed on this system"-ie-already-installed.png

But when I check the installed Windows updates, there is nothing about Internet Explorer left... In the image below I have sorted all updates in alphabetical order to show that there is nothing starting with "I" left at all.

Internet Explorer 11 gone - but "is already installed on this system"-ie-not-installed.jpg

The links to Internet Explorer in the Start menu are gone altogether. I have no idea what to do next...

(I don't know if it's related, but all my Desktop Gadgets had also turned into small white squares. I have found a separate thread for this in this forum, but unfortunately it didn't fix anything.)




My System SpecsSystem Spec
.
28 Jan 2015   #2
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

You might get better help if you get this thread moved to the Windows Updates & Activation sub-forum.

I found this MS thread you can look through and see if you want to try some suggestions:
Cannot Uninstall Internet Explorer 11
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2015   #3
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Please follow the instructions in OPTION TWO of SFC /SCANNOW Command - System File Checker

Copy C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log to your Desktop (it is a protected file so you cannot attach the original)

Attach the copy of the entire CBS.log to a new post.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
.

29 Jan 2015   #4
bengta

Windows 7 Ultimate 64 bit SP1
 
 
sfc /scannow result

Thanks for the tips so far!

Slartybart, Attached is the CBS file. It was 105 MB uncompressed, so I rar-ed it. I hope that's ok?
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2015   #5
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Thanks, got it and filtered it.

The Reader's Digest condensed version
Attachment 348060

I'll ask another member to help create a patch, if one can be created. Hang on - they're busy folk.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2015   #6
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

Here's the critical problems...
Code:
 Line 454562: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005b2 [SR] Repairing 4 components
 Line 454563: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005b3 [SR] Beginning Verify and Repair transaction
 Line 454566: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005b5 [SR] Cannot repair member file [l:76{38}]"api-ms-win-downlevel-user32-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Windows, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454569: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005b7 [SR] Cannot repair member file [l:74{37}]"api-ms-win-downlevel-ole32-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Com, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454572: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005b9 [SR] Cannot repair member file [l:78{39}]"api-ms-win-downlevel-shell32-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Shell, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454575: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005bb [SR] Cannot repair member file [l:78{39}]"api-ms-win-downlevel-shlwapi-l2-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Shell, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454578: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005bd [SR] Cannot repair member file [l:78{39}]"api-ms-win-downlevel-shlwapi-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Shell, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454581: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005bf [SR] Cannot repair member file [l:78{39}]"api-ms-win-downlevel-version-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Shell, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454584: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005c1 [SR] Cannot repair member file [l:80{40}]"api-ms-win-downlevel-advapi32-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Base, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454587: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005c3 [SR] Cannot repair member file [l:80{40}]"api-ms-win-downlevel-advapi32-l2-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Base, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
 Line 454590: 2015-01-29 18:17:24, Info                  CSI    000005c5 [SR] Cannot repair member file [l:80{40}]"api-ms-win-downlevel-normaliz-l1-1-0.dll" of Microsoft-Windows-DownlevelApisets-Base, Version = 7.1.7601.16492, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_AMD64 (9), Culture neutral, VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
I'll post a fix protocol a little later.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2015   #7
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

I've uploaded a file - btaaa.zip - to my OneDrive at Noel's OneDrive
Please download and save it.

Right-click on the saved file and select Extract all...
Change the target to C:\ and click on Extract
Close all windows (it would be a good idea to print these instructions!)

Now reboot to the Repair Environment - as soon as the machine restarts, start tapping F8 - this should bring up the Advanced Boot Menu, at the top of which should be the option 'Repair my Computer'
Pick that
You'll have to log in with your username and password.

Pick the option to use a Command Prompt
At the prompt type
DIR C:\btaaa
hit the enter key - if you get a 'Not Found' error try
DIR D:\btaaa
or
DIR E:\btaaa



The drive letter in use when you find the folder will need to be substituted (for<drive>) into the following command...



XCOPY <drive>:\btaaa <drive>:\windows\winsxs /y /i /s /v /h



(e.g. XCOPY P:\wfire P:\windows\winsxs /y /i /s /v /h )



run the command (it should take almost no time) and when the prompt returns, type
EXIT
and hit the Enter key to exit Command Prompt - reboot to Normal Mode Windows.

Now run SFC /SCANNOW in an Elevated Command Prompt
then reboot and upload the new CBS.log file to your reply
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2015   #8
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Noel, you have my eternal gratitude.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2015   #9
bengta

Windows 7 Ultimate 64 bit SP1
 
 

Hi!

Amazing what geniouses can do. At least it seems genious. Uploaded new CBS.

No IE found though. And my gadgets are still gone, with a weird non-clickable area in the top left corner. But that's another problem I guess...

I appreciate the effort everyone is putting in here, NoelDB and Slartybart. Let's see if we can get this baby home!

/Bengt
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2015   #10
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

The errors are still present.
Let's check the folder locations and see what's happened....

Open an Elevated COmmand prompt, and run the following commands...

DIR C:\btaaa
DIR C:\Windos\winsxs\btaaa

(the second one should respond 'not found')
post the results.


Here are some instructions to make life easier
1) To open an Elevated Command Prompt Window (the ECP window), click on Start, All Programs, Accessories – then right-click on Command Prompt, and select Run as Administrator. Accept the UAC prompt.
2) To run the commands easier, highlight the block of commands, and right-click on the highlight – select Copy. In the CP Window, click on the black/white icon at top left – select Paste. The commands will run but may not complete the last command, so hit the Enter Key once.
3) To copy the results... click on the Black/White icon in the top left, and select Edit... 'Select All', and hit the Enter key - then use Ctrl+V or r-click+Paste to paste it into your response.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Internet Explorer 11 gone - but "is already installed on this system"




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Removing a "Trusted Publisher" from Internet Explorer and Office 2007
Comodo Security Solutions is listed as a "Trusted Publisher" in both Word 2007 as well as IE 10 Preview. I was unable to remove it even after reverting to IE8. Running WIN 7_64 and IE10 currently with Kaspersky Internet Security 2013. I was able to remove Comodo Security Solutions from "trusted...
System Security
2nd Installed Harddrive identified by Windows 7 as "System Reserved"
I purchased a new 1TB harddrive to host Windows 7. The installation was without any problem. Prior to installation, I removed all harddrives, including another 1TB data backup harddrive. When I installed the second drive, with all my important backed up data, it comes identified by Windows 7 as...
Hardware & Devices
"dependency chain" "windows 7" internet "windows explorer"
"dependency chain" "windows 7" internet "windows explorer" At the time of this writing, this search in Google will produce one result at best. Am I searching the wrong things? I have tried a couple handfuls of variants, and I am coming up with zilch. Though I am fairly well versed in...
System Security
Installed SSD. Move "System Reserved" to SSD and make SSD boot?
Hello. I recently installed a SSD into my setup. I didn't have a Win7 64bit disk, so I booted into the HDD's OS and installed via .iso (I didn't want to burn it, as that always seems to fail. I wanted to get the System Restore partition installed on the SSD, so I tried booting to a Win 32bit...
Installation & Setup
Internet Explorer "about:Tabs" - Show More Rows of Sites
How to Show More Rows of Sites in "about:Tabs" in IE9 and IE10 This tutorial will show you how to have 2 to 5 rows of Your most popular sites (IE9) or Frequent (IE10) sites when you open the about:Tabs page (New Tab page) in IE9 and IE10. Unless you changed what the new tab page opens to,...
Tutorials
why is "send page by email" greyed out in Internet Explorer 8?
Does anyone know why "send page by email" is greyed out in Internet Explorer 8? This add-on is installed and enabled in IE 8, but it still will not work. I normally use Firefox and even though I read a few bad reviews about it's “Email the Web” add-on, I went ahead and installed it because...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:43.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App