Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: YouTube Suddenly Loads Slowly In IE11 & FF but not Chrome?

22 Apr 2015   #1
poolmon

win 7
 
 
YouTube Suddenly Loads Slowly In IE11 & FF but not Chrome?

Starting this week, on my 2 desktop hardwired computers, YouTube videos are now loading slowly using both IE 11 & FireFox. I downloaded Google Chrome (owner of YouTube) and they load quickly (as they did previously on IE 11 & Firefox). All other web sites still load and play videos quickly in all 3 browsers. Only YouTube affected in non-Google Browsers.

The only things that changed are:
1. I updated Windows 7 with last week's updates,
2. This week Google changed something in its search results to favor mobile app-efficient webpages.

I cannot figure out what's going on. Sometimes when I click on a YouTube video in a non Chrome browser it says" error; try again in 30 minutes". Anyone else having this issue starting this week?


My System SpecsSystem Spec
.
22 Apr 2015   #2
SGT Oddball

 

Try switching youtube to html5 player mode if you are not already and see if that improves things.

https://www.youtube.com/html5
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2015   #3
poolmon

win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SGT Oddball View Post
Try switching youtube to html5 player mode if you are not already and see if that improves things.

https://www.youtube.com/html5
I don't see any place in YouTube to make the change. If I click on the link you included it says "default player in use" and has a place to click to "request HTML5 player".
1. Does this change You Tube options only or the entire browser's handling of all videos? (What am I changing exactly)?
2. If I did this, do I also have to do it in both IE11 and FF?
3. Also how can I undo such a change?
4. Why would this just start this week on 2 separate computers that were working fine on YouTube last week with non-Chrome browsers?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
.

22 Apr 2015   #4
z3r010

 

If you click request html5 player, it will use the html5 plater rather than flash on youtube when it can, to switch back just click the button again.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2015   #5
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi and welcome to SevenForums,
I haven't seen any issues using ie10
Of course I do not have nor does Youtube require flash player to be installed,
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2015   #6
poolmon

win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by z3r010 View Post
If you click request html5 player, it will use the html5 plater rather than flash on youtube when it can, to switch back just click the button again.
Does the change affect only the YouTube site , or will it affect other sites? And, do I have to make the change in both IE11 & Firefox or is the change stored globally elsewhere on the computer?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2015   #7
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
You'd have to request html5 for each browser and using each browser,
It's pretty much just for youtube which makes it a so-so thing to do I'd try to narrow which sites you use and test them without flash installed to see if they need or don't need flash
Then at least you'll know more about the sites needs.

In ie without flash installed you might need to use the F5 key to refresh the page before the video displays otherwise it works perfectly well without flash at all.
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2015   #8
poolmon

win 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
You'd have to request html5 for each browser and using each browser,
It's pretty much just for youtube which makes it a so-so thing to do I'd try to narrow which sites you use and test them without flash installed to see if they need or don't need flash
Then at least you'll know more about the sites needs.

In ie without flash installed you might need to use the F5 key to refresh the page before the video displays otherwise it works perfectly well without flash at all.
Cheers.
Thanks for the info. Strangely enough, today when I turned on both computers, each was back to normal and quickly loaded YouTube videos using java default. I can't figure out what was going on yesterday unless it involved my Internet Provider or the YouTube site itself. My IP seemed fine however for all other sites, with a tested download speed of 125meg and upload of 12 meg.

Thanks everyone for your responses....
My System SpecsSystem Spec
Reply

 YouTube Suddenly Loads Slowly In IE11 & FF but not Chrome?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Home Premium Suddenly Running Very Slowly
I have had this new laptop for about a month. It's a gaming laptop and I've had no problems until today. Startup which usually takes about 20 seconds from power on to all startup programs functional, now takes 3 minutes with desktop items taking a long time to display. Upon completion of...
Performance & Maintenance
IE11 loads blank (white) pages - but page reload works OK
Frequently in IE11 when I click on something that would load a new web page, IE11 loads the menu bars,etc, but the actual page image/content does not load - IE just displays a blank (white) page. If I hit PFK 5 to refresh the page, the page reloads as it should have loaded the first time. Firefox...
Browsers & Mail
HTML files suddenly opening slowly
I have a website and suddenly when updating it my previews (html files) take forever to open. Not when I upload them...only when I am editing them. I use Windows 7, IE10 and my editor is Scite. I believe my problems lie with IE10. They started when I uninstalled IE11 and went back to 10. ...
Performance & Maintenance
Suddenly folders load very slowly (blank) green progress bar loads.
Windows 7 ultimate. Intel i7 PC. Suddenly after startup folders load very slowly (or not, blank) green progress bar loads. Simultaneously the (template) thumbnails in the aero theme selection window goes blank too (they do work just after login). I have noticed that when I wanted to change...
General Discussion
Windows loads slowly after installation of GT 430 with HD 5870
I'm not sure if this belongs here or in the hardware section. I recently bought an Nvidia GT 430 used on eBay for use as a dedicated PhysX card (Using Hybrid Physx mod) to work with my main Radeon HD 5870. I am running AMD 13.8 Beta drivers for the Radeon, and have tried both the latest Nvidia...
Drivers
All programs menu loads slowly
Hello there I have a problem with All Programs list. After starting Win it loads slowly. There is a list of programs but it's only names and blank Icons. After some time it shows list of folders but then again when I click on particular folder Accessories for example, it shows a blank icons of...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:38.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App