Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cannot send or receive emails

01 Apr 2016   #1
Galton

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Cannot send or receive emails

I manage five computers three are mine and two are my daughters.

All these have been working fine for years, but on two of them after an Avast upgrade from version 2015.10.2 to 2016.11.1 emails have stopped going out or coming in. I have uninstalled Avast and still does not work.
On the Windows 7 Ultimate computer I even did a repair install. Everything went OK but the email still does not work.

The funny thing is that on this same computer that has a dual boot for Windows XP and Windows 7 Ultimate
Windows XP has still the Avast 2015.10.2 installed and everything is working fine.
Windows 7 Ultimate with Avast removed doesn't work. When I say doesn't work, I mean every kind of email client like Eudora, and any program that uses email notifications like Acronis, even a very simple Perl script that I have used for years, nothing.

The exact same thing is happening on one of my daughter's computer. This problem is only on two computers the rest are still working fine.
I tried to solve this problem with Avast but they did not help much.

I believe that Avast changed something in the registry that is causing this and that even after uninstalling something must be left there to block the emails.

I hope you will be able to help, otherwise I will have to do a fresh install, but that is a lot of work.
Thank you.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Apr 2016   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello Galton just out of interest have you considered reinstalling whatever mail program you have been using or doing a system restore?? to a a date that when they were ok??

Also did you use the correct removal tool for Avast and not just the Control Panel method - it is not much good with most AV.
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2016   #3
Galton

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I have not reinstalled Eudora my email client, but a program like Acronis Backup all it has on the notification window is the email address, SMPT server name, Username, Password. Another that I use is a one line command script that has the same information as Acronis plus a short message.
Doing a system restore for the two computer I mentioned it was too late, my backups run every Monday with daily increment, and I save two weeks time of backups. Unfortunately when I noticed the problem it was over a month.

For removing Avast I used Avast Clear, it should have taken out everything, but evidently not.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Apr 2016   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hmm nuisance about the system restore as I don't know why the machine does n't have the default one o n it anyway?? So have you checked in Start > All programs > Accessories > System tools > System restore? You should get a window as in my pic and it should have dates in it like mine and if you tick the box where I indicate it should take you back further than the dates showing. The Windows system restore points are or should not be affected by any backups.

The Avast Clear I take it that is the official removal tool? because I get this when I search for that tool Avast Removal Tool - Avast Remover
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2016   #5
Galton

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Too late for your suggestion, I only have one restore point dated March 21, 2016, the reason probably is because I did an image restore of a backup that was one month old, it works for everything else, but did not have the older working version of Avast on this backup.

Yes AvastClear is the removal tools supplied by Avast.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cannot send or receive emails




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot send or receive emails in windows live mail
I changed my password in Windows Live Mail and now receive error message when I try to send emails.
Browsers & Mail
Outlook 2010 Can receive emails but cannot send
I've been using Outlook 2010 for a couple of years with multiple Gmail accounts without any problems until today. One of my Gmail accounts can receive emails but cannot send. When testing the account settings the attached error message appears. Haven't made any changes to the account...
Browsers & Mail
Receive but no send
All of a sudden (4 hrs ago), I have had a problem. I am receiving E-mails with no trouble, but can not send. I have about 6 in the outbox and when I click Send/ Receive I get the following message. Server Error: 554 Server Response: 554 nschwcmgw05p BigPond Outbound XBL - Exploit and Botnet...
Browsers & Mail
Can receive emails but cannot send
Hi I am having trouble sending emails, they end up sitting in my outbox with the following error message. The connection to the server has failed. Subject 'help' Server: 'mail.bigpond.com' Windows Live Mail Error ID: 0x800CCC0E Protocol: SMTP Port: 25 Secure(SSL): No Socket Error: 10013
Browsers & Mail
Windows Live Mail 2011 Error - Unable to send emails, only can receive
Server: 'mail.gumani.net' Windows Live Mail Error ID: 0x800CCC0E Protocol: SMTP Port: 26 Secure(SSL): No Socket Error: 10060 Hi, Iím currently using Windows Live mail 2011 and I have switched from Windows mail which had worked for me perfectly. However, upon switching to Windows Live mail...
Browsers & Mail
Can't Receive Emails Automatically?
:huh: Hi, Does anyone know how I can receive my emails automatically in Office 2007 Outlook? When I open Outlook, I have to go to Send/Receive then click on Send/Receive All in order to receive my email. I would like to receive it automatically upon opening Outlook. My OS is Windows 7 Ultimate...
Microsoft Office


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App