Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Mail app doesnt launch when clicked on. Icon appears normal.

23 Jun 2016   #1
dhr

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Mail app doesnt launch when clicked on. Icon appears normal.

Hi

I am trying to add an email manually using the Mail (32 bit) icon in Control Panel. The icon appears normal, as opposed to the blank icons some other users might have faced. When i click on it the cursor turns to a circle for a few seconds and then nothing happens.

I cannot add an email account manually through Outlook (2013), it just wont let me.

Thank you.


My System SpecsSystem Spec
.
24 Jun 2016   #2
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Hi dhr. welcome to the Forum.

I just checked my Mail in Control Panel & it wont work either. Perhaps a recent Windows Update has caused a problem with it.

But you should be able to add an email account through Outlook 2013. What is stopping you from doing that, can you supply more information.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2016   #3
dhr

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Ranger4 View Post
Hi dhr. welcome to the Forum.

I just checked my Mail in Control Panel & it wont work either. Perhaps a recent Windows Update has caused a problem with it.

But you should be able to add an email account through Outlook 2013. What is stopping you from doing that, can you supply more information.

Hi Ranger4,

Thank you for your reply. The email I am attempting to add is a work specific webmail service that includes certain manual tweaks including access to a https based server. I tried adding this manually through Outlook 2013 but it wont let me. The error message is that I am unable to manually configure an email account whilst Outlook is still running.

Thanks.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Jun 2016   #4
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Sorry this is well out of my expertise, when it comes to a work specific web mail service.

Have you asked for help at work, there should be someone there that knows what to do.
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2016   #5
dhr

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dhr View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Ranger4 View Post
Hi dhr. welcome to the Forum.

I just checked my Mail in Control Panel & it wont work either. Perhaps a recent Windows Update has caused a problem with it.

But you should be able to add an email account through Outlook 2013. What is stopping you from doing that, can you supply more information.

Hi Ranger4,

Thank you for your reply. The email I am attempting to add is a work specific webmail service that includes certain manual tweaks including access to a https based server. I tried adding this manually through Outlook 2013 but it wont let me. The error message is that I am unable to manually configure an email account whilst Outlook is still running.

Thanks.
Ranger4
I think the issue here is my inability to access the Mail icon in my Control Panel. If I can figure out a way to make that work I can go ahead and configure this mail account.
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2016   #6
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Have a look at this website as there seems to be a solution there. However, it does require a Registry edit, so it would be a good idea to back up the Registry first. Where the edit mentions version 14 you would need to substitute that to 15 if you are using Office 2013. Version 14 is Office 2010 & 15 is Office 2013.

https://patrickhoban.wordpress.com/2013/11/18/0759-2/
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2016   #7
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

@ dhr. That solution does not work, so don't bother trying it.

It seems that the June Update of Office 2013 caused the Mail Applet to stop working. This MS website will confirm that for you.

Outlook 2013 mail icon in control panel not opening - Microsoft Community

Just to save you a problem, I tried both the suggested repair options suggested on that page & neither worked. Of course if you wish to try it then, good luck.
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2016   #8
dhr

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

@Ranger4. I think I have resolved this issue. The Microsoft Community link that you provided pointed to a way to launch the profile pop-up in Outlook 2013 and I have managed to add a new profile and configure the email server manually. This seemed to have worked, thank you.
My System SpecsSystem Spec
29 Jun 2016   #9
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Thanks for getting back. Glad to hear that one of the options worked for you. Did you use the Outlook.exe /profiles alternative that was mentioned in one of the MS link that I supplied?.

What is required for setting up a new profile & does it take a lot of fiddling around.
My System SpecsSystem Spec
30 Jun 2016   #10
dhr

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

@Ranger4. I sure did, ran it in the command window and pop up appeared asking me to choose the Outlook profile I wanted or add a new one. I simply named a new profile and proceeded to configure it manually using the exchanger server, proxies and SSL details that I had already been provided. It asked for my username and password repeatedly for some reason but that didn't stop the configuration process.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Mail app doesnt launch when clicked on. Icon appears normal.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD nvlddmkm.sys while startup, pc doesnt launch - only safe mode
Hey guys, I downloaded the dump files, which are attached. I had some trouble from time time but today the PC is not starting anymore. It crashed and since then only goes to safe mode or throws a BSOD. 1. Tried reinstalling latest drivers of nvidia in safe mode 2. one tutorial (youtube)...
BSOD Help and Support
IE Explorer Quick Launch Icon- No "Frequent" list when right clicked?
Hi all, All of a sudden I have this problem where I right click on the Internet Explorer Icon on the taskbar and there isn't a Frequent list anymore. I used to have a list but now I must have accidentally done something. Please help, Thanks
Browsers & Mail
Line In Dialog when Tray Volume Icon is Clicked
This problem started just last night, I was working on changing the three audio jacks into 5.1 surround outputs. After I was done, anytime I clicked on the normal volume icon, either right or left click, it pops up the "Line In Properties" dialog. On left click, it also shows the normal volume...
Sound & Audio
Icon appears on desktop out of nowhere
I only have two icons on the desktop...Chrome and Recycle. I rebooted the other day...and all of a sudden there was 'Google Earth.' Rebooted earlier today...and there was "Norton Internet Security.' ?
General Discussion
White 'File' icon showing over top of normal desktop icon
Really weird, see attachment.. Tried resetting the icon cache. It's like this on all of my desktop icons.. any ideas?
General Discussion
No icon appears
When i open a folder in windows explorer, some of the .exe files don`t appear with the correct icon. I open the properties window and under the general tab the icon appears to be fine. I made a shortcut to the desktop and was given a change icon option in the properties window. Even then, it gave...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App