Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: system cold boot hangs at "loading operating system"


31 Jul 2010   #1

Windows7 Ultimate x64
 
 
system cold boot hangs at "loading operating system"

hey guys been meaning to post about this or a while now. For some reason when I go to power on pc 99% of the time it hangs at the "loading operating system" screen at the beginning. to fix this I hit the reset button on my case and it usually gets by the next time around. (sometimes takes 2 resets)

It also seems that this only occurrs when the system is cold. When I reboot after it's been running, I don't seem to experience the problem.

anyone have any thoughts? doesn't appear to be a big issue at the moment, but more of an annoyance. I just done want it to lead to another issue down the road.

thanks friends!


My System SpecsSystem Spec
.

31 Jul 2010   #2

Microsoft Window 7 Professional 32 bit
 
 

I suspect the HDD.
Run Disk check and HD diagnostic please:
HD Diagnostic
Disk Check
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2010   #3

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sdmfer View Post
hey guys been meaning to post about this or a while now. For some reason when I go to power on pc 99% of the time it hangs at the "loading operating system" screen at the beginning. to fix this I hit the reset button on my case and it usually gets by the next time around. (sometimes takes 2 resets)

It also seems that this only occurrs when the system is cold. When I reboot after it's been running, I don't seem to experience the problem.

anyone have any thoughts? doesn't appear to be a big issue at the moment, but more of an annoyance. I just done want it to lead to another issue down the road.

thanks friends!
Hi and welcome


Several things you can try

1-run a system file check to verify and repair your system files
(type cmd in search>right click and run as admin>SFC /SCANNOW)

Let us know the results

2-check event viewer (type eventvwr in search). go to the windows log>application tab. Look for critical errors (they have red in the left hand column) that say app hang, app crash, or anything related to the problem.

When you find them note the event ID and source codes and tell us hat they are.

3-boot into safe mode (with networking). Does it still do it then? If not it is probably a software conflict.

4- go into device manager (type device manager in search). Are there any "unknown drivers" with yellow question marks on them?

Let us know the answers

Ken
My System SpecsSystem Spec
.


31 Jul 2010   #4

Windows7 Ultimate x64
 
 

great thanks guys. I'll be back with my results!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 system cold boot hangs at "loading operating system"




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:24 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33