Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Was working, now hangs at boot

23 May 2009   #1
Elmojo

Windows 7 64-bit RC1
 
 
Was working, now hangs at boot

Hi all,
I have the 64-bit RC dual booting on my PC along with XP Pro SP3.
Win7 has worked great for a few weeks now, but today a big issue cropped up.
I was working on a CAD file (I'm a Civil Designer), when my PC spontaneously rebooted, as though I have pressed the reset key. There was no error and no visible BSOD.
After reboot, the machine POSTs fine, then presents the OS selection menu.
I choose "Windows 7". The screen goes to the black screen with "Starting Windows" on it, and hangs indefinitely.
The animated windows logo nevers appears, not even the little glowing dots at the beginning of the animation.
I am unable to boot into any version of safe mode, nor can I launch the "repair windows" option after an unsuccessful boot.
Perhaps most oddly, I can't even boot from the DVD to attempt a repair install!
In all cases, the system hangs at some form of loading screen. For safe mode, it locks after loading "...\system32\DRIVERS\CLASSPNP.sys" The screen says "Please Wait..." at the bottom and sits there until I reboot.
If I try to boot from the DVD, it shows the "setup is loading files" message with the progress bar, which seems to complete.
It then goes to the same "Starting Windows" screen and hangs.
I have tried removing some of the RAM, with no effect. I have run memtest86 from a boot disc for over an hour, with no errors.
I can boot into my XP install with no problems, which is where I am typing this from.

Does anyone have a clue what could be causing this?!
Windows 7 has impressed me so much that I've taken to using it as my primary OS, so this XP install is behind on updates and all my work files are on the win7 drive.

Any help greatly appreciated,
Elmojo

Basic system specs (from Belarc Advisor) below, detailed specs available if needed:
Operating System: Windows XP Professional Service Pack 3 (build 2600) & Windows 7 RC 64-bit of course!
Mobo:EVGA 132-CK-NF78 2 (nForce 780i)
BIOS: Phoenix Technologies, LTD P08 09/09/2008
Processor: 2.80 gigahertz Intel Core2 Quad Q9450 @2.80Ghz (very slight OC)
Memory Modules: 6GB Corsair DHX Dominator DDR2-1066 (2x1GB and 2x2GB)
Optical: (2) PIONEER SATA DVD-RW DVR-215D SCSI CdRom Device [CD-ROM drive]
HDD: (1) WD Velociraptor 300 SATA2 10k rpm, (1) Seagate 1TB (ST31000340AS, 1000.20 GB, rev SD15, Status: Healthy)
GPU: (1) eVGA GeForce 8800GTS 512MB (G92)



My System SpecsSystem Spec
23 May 2009   #2
Legand

Windows 7 x86
 
 

You have an unsigned/incompatible driver/hardware issue that 7 wont let go any further. Usually creative give the biggest grief there. If you have a creative card pull it from the MoBo and see if it boots.
My System SpecsSystem Spec
23 May 2009   #3
Elmojo

Windows 7 64-bit RC1
 
 

Aha!
I do have an X-fi card!
I'll try pulling it and report back.
Thanks!
Elmojo
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #4
Kryten

Win7 Beta and RC1
 
 

How can this be done on a laptop?? im currently installing RC1 on my "old" toshiba (it runs Vista fine havent tried win7 yet but are trying to install RC1)
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #5
bhuulo

 

If it runs Vista fine then in most cases it should run 7 fine, u first install it and then see whether u have any errors or so...
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #6
Kryten

Win7 Beta and RC1
 
 

It hangs on CLASSPNP.sys on startup.
I havnet finished installing yet cous it hangs

The laptop is a Tecra T4 (T40E) by the way
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #7
Kryten

Win7 Beta and RC1
 
 

Will it help to unplug LAN? since its a laptop it will be hard to unplug the WiFi card
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #8
Dixon Butz

Win7 x64 X2, Win 8.0 x64, Win8.1 x64, Quad Boot
 
 

The Toshiba's don't boot because of the Texas Instruments card reader driver that Windows installs. Was the same way on Vista on my Tecra A4-s211. EZ fix if you dual boot. I forget the file name. I'll check and get back.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #9
Dixon Butz

Win7 x64 X2, Win 8.0 x64, Win8.1 x64, Quad Boot
 
 

take owernship and rename pcmia.sys
My System SpecsSystem Spec
25 May 2009   #10
Dixon Butz

Win7 x64 X2, Win 8.0 x64, Win8.1 x64, Quad Boot
 
 

Note that the modem won't work either. There is no workaround known.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Was working, now hangs at boot




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
explorer.exe has stopped working & hangs laptop untill restart.
Description Faulting application name: Explorer.EXE, version: 6.1.7601.17514, time stamp: 0x4ce7a144 Faulting module name: BsExtendFunc.dll, version: 0.0.0.0, time stamp: 0x50bf2210 Exception code: 0xc0000005 Fault offset: 0x0000000000022af6 Faulting process id: 0x74c Faulting application...
General Discussion
Hangs on boot-up
Mercy! Always something... This is not the computer with the specs attached to me on the forum. It is a simple little computer that I have been using (quite successfully for over a year and a half). It is a Gigabyte GA-E350-USB 3 AMD E-350 APU (1.6Ghz. Dual-Core) AMD Hudson-M1 FCH Mini ITX...
General Discussion
System restore hangs on initialising / mouse not working
Hi, I have two problems. It started when my mouse stopped working - wont move the cursor, altho right and left click work. Both wired and wireless, altho the wireless sometimes works if I switch it off then back on again, but not for long. Both types of mouse work on other computers in the house....
Backup and Restore
Windows 7 will only boot into safemode and hangs on regular boot.
Hello. I am a repair tech so I usually can figure out the cause of weird issues, but I am currently stumped. I have a custom built machine that has windows 7 pro 32bit installed. Things were going quite nice until a multi card reader (some roswell version) crapped out. No problem, I'll just...
General Discussion
X64 Hangs on install and boot.
Windows 7 hangs on install when I have the HIS AIW HD card installed at the starting windows screen. I formatted and installed XP, everything was fine, so I wiped and did a clean install of Win7 X64, hung again. Removed the AIW HD and setup completed and I got into windows. Re-installed the AIW HD...
Graphic Cards
Boot hangs on Vye S18
Anyone managed to get this to work? For anyone not familiar its a UMPC, currently running XP Pro. I created a new partition for Win 7 (x86 RC) and installed it there. It went through the installation and various reboots until it said it was finished but now just hangs during the final reboot....
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App