Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Won't boot unless I use "EDIT BOOT OPTIONS (F10)" at boot screen

20 Oct 2010   #1
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Won't boot unless I use "EDIT BOOT OPTIONS (F10)" at boot screen

In order to get my laptop running I have to press F10 at the boot, which brings me to a screen that says:


EDIT BOOT OPTIONS
edit windows boot options for: windows 7
path: \windows\system32\winload.exe
partition: 3
hard disk: 350f350f
[ /NOEXECUTE=OPTION /MININT
]

In order to boot, I have to erase the text:
"/NOEXECUTE=OPTION /MININT"


After that I can boot.

PLEASE HELP!



My System SpecsSystem Spec
.

20 Oct 2010   #2
Orbital Shark

 
 

Hi, welcome to the forums

You could try checking the 'Environment Variables' options...

Click Start then right-click Computer and select 'Properties'. From there, click 'Advanced system settings' followed by the 'Environment Variables'. Have a look in the lower box to see if those exact options are there. If so, you should be able to delete them.
Note   Note
I cannot guarantee the effect of this as i've not had personal experience with the issue you're explaining.



OS
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #3
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

You might try using a boot manager.

Download EasyBCD 2.0.2 - NeoSmart Technologies
My System SpecsSystem Spec
.


20 Oct 2010   #4
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Orbital Shark View Post
Hi, welcome to the forums

You could try checking the 'Environment Variables' options...

Click Start then right-click Computer and select 'Properties'. From there, click 'Advanced system settings' followed by the 'Environment Variables'. Have a look in the lower box to see if those exact options are there. If so, you should be able to delete them.
Note   Note
I cannot guarantee the effect of this as i've not had personal experience with the issue you're explaining.



OS

These are the settings that I have in the environmental settings panel thingy:

%variable
value%

asl.log
Destination=file;OnFirstLog=command,environment

CLASSPATH
.;C:\Program Files (x86)\Java\jre6\lib\ext\QTJava.zip

ComSpec
%SystemRoot%\system32\cmd.exe

FP_NO_HOST_CHECK
NO

NTIPath
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%

SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\NewTech Infosystems\NTI Backup Now 5\;

NUMBER_OF_PROCESSORS
2

OS
Windows_NT

Path
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%

SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\Common Files\DivX Shared\;C:\PROGRA~1\TIEDUC~1\TI-83P~1\UTILS;C:\Program Files (x86)\LilyPond\usr\bin;C:\Program Files (x86)\QuickTime\QTSystem\

PATHEXT
.PY;.SCM;.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC

Pathtem
%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%

SYSTEMROOT
%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\

PROCESSOR_ARCHITECTURE
AMD64

PROCESSOR_IDENTIFIER
Intel64 Family 6 Model 23 Stepping 10, GenuineIntel

PROCESSOR_LEVEL
6

PROCESSOR_REVISION
170a

PSModulePath
%SystemRoot%\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\

QTJAVA
C:\Program Files (x86)\Java\jre6\lib\ext\QTJava.zip

TEMP
%SystemRoot%\TEMP

TMP
%SystemRoot%\TEMP

USERNAME
SYSTEM

windir
%SystemRoot%
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #5
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Orbital Shark View Post
Note   Note
I cannot guarantee the effect of this as i've not had personal experience with the issue you're explaining.
To be more specfic, if I don't use the little fix that I figured out (deleting the text at the boot options screen), my boot process stalls at CLASSPNP.SYS. I found that out by trying safe mode (which also does't work).

I have tried start-up repair, no success. I have tried renaming the file to CLASSPNP.OLD using the command prompt on the windows 7 repair disc, and the result I got was something to the extent of "Cannot find the file specified."

I hope this helps with solving my problem!
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #6
Orbital Shark

 
 

1 option is to try the 'Repair Computer' option.

Once you remove the text & start the boot immediately press F8 a few times as this will bring up the Windows boot options. The top option is 'Repair Computer'...

It should search for and repair any issues with the boot configuration. Also, another option is...

Once booted into Windows type 'cmd' (minus the '') into the start search, right-click CMD and select 'run as Administrator'. Next, type 'sfc /scannow' (again minus the '' ) which will search for integrity errors with your major system files.

Hope they help


OS
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #7
Orbital Shark

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ampbc View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Orbital Shark View Post
Note   Note
I cannot guarantee the effect of this as i've not had personal experience with the issue you're explaining.
To be more specfic, if I don't use the little fix that I figured out (deleting the text at the boot options screen), my boot process stalls at CLASSPNP.SYS. I found that out by trying safe mode (which also does't work).

I have tried start-up repair, no success. I have tried renaming the file to CLASSPNP.OLD using the command prompt on the windows 7 repair disc, and the result I got was something to the extent of "Cannot find the file specified."

I hope this helps with solving my problem!
Sorry, you posted this as I was typing
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #8
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Orbital Shark View Post
Sorry, you posted this as I was typing
That's fine! I double posted :P

And I really do appreciate all of your help with this! I am using the sfc /scannow test now, and I will update when it finishes.
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #9
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 

It said that it didn't come back with any integrity errors
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2010   #10
ampbc

Windows 7 Home Premium x64
 
 

bump
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Won't boot unless I use "EDIT BOOT OPTIONS (F10)" at boot screen




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Computer only boots to "Advanced Boot Options" then freezes
Hello, My computer is an HP dv7 laptop with Windows 7 Home Premium. When I turn the computer on, it only opens to the "Advanced Boot Options", but it does not respond to the keyboard, such as directional arrows and "Enter". On starting up I can hold down the F8 key and get the first BIOS page,...
General Discussion
Black screen with "loading cursor" and no login screen on Boot.
Hello everyone, First of all, I will divide my statement by sections so it would be easier to read. Section 1: The problem - description of it. Section 2: How I manage the problem. Section 3: Things and methods that I have tried - all unsuccessfully. Section 4: My own findings to help with...
General Discussion
Message on boot "reboot and select proper boot device..."
The complete message is "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" System: Asrock extreme3 gen3 z68 motherboard intel i7 2600k 16gb g.skill ram 1.5TB WD harddrive 64GB crucial m4 ssd
General Discussion
Getting "CD Rom Boot Priority No Medium" error, but still able to boot
Hello, I'm a new poster in this forum. I just got a boot error today that I haven't been able to resolve by myself, so I thought I should get some help. I'm currently running Windows 7 Home Premium 64 Bit. I have two hard drives in this PC. One is an Intel SSD (on which my Windows 7 is...
General Discussion
"Boot device inaccessible" error during boot
Recently my PC stopped responding, so i waited (an hour), and my PC still didn't respond(no Ctrl ALT Del, no Ctrl Shift Esc) so I cut the power supply(probably not the best thing to do) and restarted. After starting up the login screen didn't appear, instead i got a black screen(PC still running),...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:44.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App