Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD ks.sys after failure to install SP1


30 Jun 2011   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
BSOD ks.sys after failure to install SP1

He there,

I have a Windows 7 64-bit machine. I recently tried to install Service Pack 1 and it failed with a BSOD. I was able to get the machine back by booting in safe mode and allowing it to undo. I tried this several times - going all the way to removing everything and running with no services started. Each time the same result.

Now I have started getting the BSOD even when I am not installing the SP - e.g. I was just using the machine earlier and it crashed.

The machine is an Acer Aspire AMD II X2 215, 4gb of RAM.
Windws 7 Home Premium was pre-installed with the machine.

I have attached the logs as requested.

I would really appreciate the help of the gurus here since I would rather not have to reinstall from scratch.

Thanks!

My System SpecsSystem Spec
.

30 Jun 2011   #2
JMH

Win 7 Ultimate 64-bit. SP1.
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by houldsworth1 View Post
He there,

I have a Windows 7 64-bit machine. I recently tried to install Service Pack 1 and it failed with a BSOD. I was able to get the machine back by booting in safe mode and allowing it to undo. I tried this several times - going all the way to removing everything and running with no services started. Each time the same result.

Now I have started getting the BSOD even when I am not installing the SP - e.g. I was just using the machine earlier and it crashed.

The machine is an Acer Aspire AMD II X2 215, 4gb of RAM.
Windws 7 Home Premium was pre-installed with the machine.

I have attached the logs as requested.

I would really appreciate the help of the gurus here since I would rather not have to reinstall from scratch.

Thanks!
Hi houldsworth1 and welcome

It seems to be a conflict between KS.sys (a windows OS driver) and is Related to WD Smartware. (
Note: Located in \%Program Files%\Western Digital\WD Smartware\Front Parlor\WDFME\)

I would first remove the WD software to test and if it still BSOD's I would do a repair install from the original Win 7 DVD to repair the KS.sys


Let us know if you require further assistance with this.
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2011   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thank you so much for the quick response! I will give this a shot and see if that works.

Assuming that does work - do you think that my chances of getting SP1 installed are higher too? I feel as though I have to do that or I am going to end up falling behind with security updates.

Thanks again!
My System SpecsSystem Spec
.


01 Jul 2011   #4

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Interestingly I found another post that talks about problems with a Logitech web cam and WD Smartware causing BSOD. I have both of those so if removing the WD Smartware doesn't work I will also try the webcam driver.
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2011   #5
JMH

Win 7 Ultimate 64-bit. SP1.
 
 

Thanks for reporting back....
Once this "problem" is sorted out you should be ready to go ahead with SP1.

Please keep us posted.
My System SpecsSystem Spec
01 Jul 2011   #6

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JMH View Post
Thanks for reporting back....
Once this "problem" is sorted out you should be ready to go ahead with SP1.

Please keep us posted.
Update. After uninstalling WD Smartware SP1 installed without any issue.

Thank you so much - I was expecting to spend a chunk of the weekend reinstalling windows 7 and getting all of my software back in place. Not to mention that my cloud backup would start again from scratch (last time it took 3 weeks to complete the first backup).

You guys ROCK!

P.S. How did you spot that it was WD Smartware that was causing the problem? I would love to know for the future...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD ks.sys after failure to install SP1




Thread Tools



Similar help and support threads for2: BSOD ks.sys after failure to install SP1
Thread Forum
.NET 4.0 Install Failure Software
SP1 Install Failure 8024200D Windows Updates & Activation
JAVA FAILURE TO INSTALL Software
BSOD + Repair Install Failure 0x80070241 BSOD Help and Support
Update install failure Windows Updates & Activation
One Fix for Update Install Failure Windows Updates & Activation
Os 7 dvd install failure Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:17 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33