Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Freezing/hanging under load


10 Jul 2011   #1

Windows 7 Pro x64
 
 
Freezing/hanging under load

Hey guys, Thanks for taking the time to read this thread.

I've been having these issues for months and have RMA'd most parts of my system related to it (RAM, Video gard, motherboard, psu) and am out of solutions.


under load, my PC will hang and freeze for 2-40 minutes then go back to working fine, the issue is these hangs happen every 5 minutes or so which means i can't really operate anything.

The Hangs occur most frequently in Starcraft II so I created a minidump of that process for you during a freeze. it's a huge file even compressed though.

the specs:
MSI p45 platinum
intel q8400 core2quad
EVGA geforce 460
corsair XMS2-800 DDR2 RAM
WD cavier green 500gb HD.


I've had this thing tested but the shop says all components are fine, must be the mobo. MSI gave me a bios update but it didn't really help. any other recommendations?

I will post the files when the upload is done.

My System SpecsSystem Spec
.

10 Jul 2011   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Welcome
This tutorial should help
Optimize Windows 7

Here are my solutions to freezing, and an excellent article, which I hope is of some help
Go to search type device manager and look for any yellow warning markers
Download and run malwarebytes, a full scan after you update
Run antivirus scan
Check memory with memtest86
Make sure that you are not over heating.
Try in safe mode; report back if it works properly.
Try a clean boot
Make sure PSU is working properly
If overclocking, restore to original
Test hard drive at company website.
Test in safe mode, does it still happen?
Try with clean boot..
http://support.microsoft.com/kb/929135
http://support.microsoft.com/kb/929135
http://malwarebytes.org/
http://www.almico.com/speedfan.php
http://www.geekstogo.com/forum/topic...ing-memtest86/
http://ezinearticles.com/?Troublesho...blems&id=39981
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2011   #3

Windows 7 Pro x64
 
 

Thanks for the fast reply....

Fresh install running Avast! antivirus, I'm confident a virus is not the issue based on this has occured over 3 installs.
Temps are all remaining in the blue as per speedfan. highest temp is GPU not going over 55C.
Safe mode doesn't seem to have the same issues, but I haven't tried gaming in safe mode.
PSU has been tested by Local shop and is brand new.
No overclocking has been done
Hard drive tested by local shop and given a clean bill of health.

Dmg and PC health check report is provided:

http://dl.dropbox.com/u/351636/7-9-2011.html

http://dl.dropbox.com/u/351636/SC2.rar This one is still being uploaded. might take a few minutes to become available.
My System SpecsSystem Spec
.


10 Jul 2011   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Even if THIS is not a virus problem. Download and run a scan once a week. Trust me, the first time you will find stuff.
Then I would use this rather than speed fan
Core Temp

Follow my first post, if there is a problem you will find it.
My System SpecsSystem Spec
11 Jul 2011   #5

Windows 7 Pro x64
 
 

Memtest found no errors.
Tested HDD using WD application and no errors.
No viruses found. and no temperature issues.


Any other suggestions?
My System SpecsSystem Spec
11 Jul 2011   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Other suggestions were given in my original post.
How about clean boot
What happens in safe mode, etc?
My System SpecsSystem Spec
11 Jul 2011   #7

Windows 7 Pro x64
 
 

sorry, i meant to say that the clean boot and safe mode didnt work either in my last post.
My System SpecsSystem Spec
15 Aug 2011   #8

Windows 7 Pro x64
 
 

So, it's been 4 weeks since my last post, just wanted to provide another update.


I've been dealing with Intel regarding having the CPU swapped via RMA and it's been completed.

I've done all the steps in this thread provided thus far and still nothing. I think this PC might be possessed.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Freezing/hanging under load




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Freezing/hanging under load
Thread Forum
PC Hanging/Freezing at various loads etc BSOD Help and Support
Am I infected? I.E. Keeps Freezing/Hanging System Security
win 7 hanging with black screen, no tdx.sys load Drivers
Hanging on load (boot?) screen BSOD Help and Support
Compressing files causes freezing/hanging BSOD Help and Support
Windows 7 installation hanging/freezing Installation & Setup
W7 freezing & hanging BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:55 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33