Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: startup then slow down

13 Aug 2011   #1
nnikhil

windows home premium x64
 
 
startup then slow down

OS: Windows 7 home premium x64
Laptop: Dell Studio 17
4GB RAM
i7 processor

After the initial startup being absolutely fine the laptop starts to slow down significantly to the point of only being able to move the cursor in the screen, none of the programs respond anymore and websites such as google get stuck loading, there is absolutely no problem with my internet as it works for all the other laptops in the house. CTR + ALT + DEL also has no effect whatsoever and so the only option is to restart the laptop (which I have now done several times)

Starting the laptop with safe mode is also quite slow however programs do run, I have tried disabling startup programs I dont use and even tried reinstalling windows however that crashed as well, any ideas on how to fix the problem would be greatly appreciated


My System SpecsSystem Spec
.

13 Aug 2011   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by nnikhil View Post
OS: Windows 7 home premium x64
Laptop: Dell Studio 17
4GB RAM
i7 processor

After the initial startup being absolutely fine the laptop starts to slow down significantly to the point of only being able to move the cursor in the screen, none of the programs respond anymore and websites such as google get stuck loading, there is absolutely no problem with my internet as it works for all the other laptops in the house. CTR + ALT + DEL also has no effect whatsoever and so the only option is to restart the laptop (which I have now done several times)

Starting the laptop with safe mode is also quite slow however programs do run, I have tried disabling startup programs I dont use and even tried reinstalling windows however that crashed as well, any ideas on how to fix the problem would be greatly appreciated

Two possibility to check.

1-Malware

download and run malwarebytes.

2-System configuration issues

Run a system file check

Run a system file check to verify and repair your system files.
To do this type cmd in search, then right click to run as administrator, then
SFC /SCANNOW

Read here for more information SFC /SCANNOW Command - System File Checker

Let us know the results from the report at the end.
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2011   #3
JMH

Win 7 Ultimate 64-bit. SP1.
 
 

Good idea zigzag re Malwarebytes...

Down load the free version > update immediately > run a FULL SCAN > let us know what the scan says on completion.


Malwarebytes : Malwarebytes Anti-Malware PRO removes malware including viruses, spyware, worms and trojans, plus it protects your computer
My System SpecsSystem Spec
.


14 Aug 2011   #4
nnikhil

windows home premium x64
 
 

I have tried installing malware bytes and trying it both in normal and safe mode with networking, in both cases it has crashed on specific files and won't get past a certain number of files (the scan has crashed on quick and full).

also to note: 24 errors did come up in the scan but because i can't physically stop the program from scanning once it has started I don't know how to remove them

would the system file check work in safe mode?
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2011   #5
nnikhil

windows home premium x64
 
 

sfc /scannow also fails to work and gets stuck on verification 3% in safemode, it keeps saying windows explorer has stopped working and restarts it afterwards, whats wrong with my system?
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2011   #6
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by nnikhil View Post
sfc /scannow also fails to work and gets stuck on verification 3% in safemode, it keeps saying windows explorer has stopped working and restarts it afterwards, whats wrong with my system?
Probably time for a repair install at least. A clean install even better.
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2011   #7
JMH

Win 7 Ultimate 64-bit. SP1.
 
 

My System SpecsSystem Spec
Reply

 startup then slow down




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Network slow to initialize on startup, slow system
Specs: Win7 64bit, 4GB ram. For the past little while now, whenever I would turn on my computer, things would start up but it would hang, in the sense that nothing *would* start up until the network was found and connected to. The network indicator icon in the taskbar would just have a frozen...
Network & Sharing
very slow startup and slow performance over all
its about 6 months i m using the same window, but now it starts really slow and over all performance of my system is also down. i have dell n5110 i5 with 4gb ram, and please i dnt want to reinstall window :( also i am using selective startup Any suggestions?
General Discussion
Slow Startup
Ok, so when I boot up my laptop, and when it gets to desktop, it takes time for everything to stabilise and windows is slow and if i try opening firefox or anything it takes long and most of the time it becoms unresponsive. Maybe because too many programs are starting up. Here is a screen of...
Performance & Maintenance
Need help regarding slow boottime slow startup and hangs
I bought this Fujitsu laptop for less than a year. Its only for my school work. It takes forever to bootup, startup and it sometime hangs when I open up a program or typing. For the bootup, it takes very long time on the window logo, after that the black screen, followed by the welcome page with...
Performance & Maintenance
Windows 7 slow startup slow everything hp mini 1035nr
Hi i have installed windows 7 ultimate on my hp mini 1035nr running atom n270 processor and it is very very slow the startup takes atleast 9 minutes but when i take out the wifif it goes down to a minute so its driver problems also and while im in windows i cant open anything its all laggy choppy...
General Discussion
slow startup and high cpu usage after startup
Since I upgraded from Windows vista home premium 64bit to windows 7 home premium 64bit my computer has been taking a long time to start, the longest wait is after the password screen until the desktop loads. Also my cpu usage is very high for about 10 minutes after startup. I looked to see what was...
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:54.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App