Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSoD when screen saver trying to start

03 Jun 2012   #71
writhziden

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

If you need to avoid having Windows load the 11.5 drivers, Drivers - Turn Off Automatic Driver Installation

For now, those sound like very good troubleshooting steps.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Jun 2012   #72
rting

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Tried different slots on my mobo but too dumb to hit the "auto-tune" function.

Crashed from version Catalyst 12.4 and unable to go back to default settings for the video cards (so that it won't crash from the auto tune settings).

Ended up going to Device Manage to uninstall the driver. Windows somehow automatically re-install a driver from somewhere despite that I turned it off (per the previous post).

The good thing is Windows does not crash / hang (not yet) anymore but somehow the drivers from ATI reverts back to the April 19, 2011 driver - version 8.850.0.0 (I examined Device Manager after the successful reboot without crash).

Go figure.

Update:
My normal main screen is of 1920x1080 resolution ... not 800x600 as per the image file attachment. Now I am at normal resolution.
My System SpecsSystem Spec
04 Jun 2012   #73
writhziden

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

Strange that they install automatically. Did you delete the driver software for the device when you uninstalled the driver? Or did you uninstall through Uninstall a program?
My System SpecsSystem Spec
.

04 Jun 2012   #74
rting

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Well, I think it is going install regardless of what I left on the hard drive. It seems to constantly go to version 11.5.

In the end, here is what I did.
1. Manually disconnect internet after putting the version 12.4 package on my desktop. (In fact, all versions from 11.5 through 12.4 is on my desktop ... it looks like an AMD wallpaper if you ask me. LOL.)
2. Went to Device Manager and hit uninstall there. Also checked the box of "deleting the driver". I did not use the uninstall function from the installation package.
3. After uninstall and power is off, removed the Crossfire bridges.
4. Rebooted the machine afterwards.
5. After rebooting, loaded version 12.4 - prior to loading, the screens are of horrible resolution obviously.
6. Checked GPU Shark info - Catalyst version is somehow blank now. Catalyst release version is 8.961-120405a-137813C-ATI. Catalyst release date is April 5, 2012. I thought the release date was April 25, 2012 for version 12.4.
7. In Catalyst's Over Drive menu, set the GPU clock to lowest (500MHz) and Memory clock at lowest (750MHz) for both cards. At this point still no Crossfire cable.
8. Turned off the machine and reconnect the Crossfire bridges. Turn it back on.
9. Verified all the above remained the same. Also, I can get out or get in to Crossfire mode in Catalyst too. I used to not able to do that because one or both card can cause the PC to crash.
10. Furmark test w/o Crossfire engaged (but with the physical bridges) at standard settings and 1024x576 resolution - score is 1151 for one graphics card per the above driver version.
11. Furmark test w/ Crossfire engaged at standard settings and 1024x576 resolution - second GPU not showing activity during test. First GPU is functioning and gave the same score.

So ... will swap the position of the cards to see if the same thing happened with Crossfire and just 1 GPU activity during Crossfire. At least now I think I have latest version installed by performing the above steps.
My System SpecsSystem Spec
05 Jun 2012   #75
writhziden

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

Good to see. Let us know how the system behaves, too. Has it been more stable?
My System SpecsSystem Spec
05 Jun 2012   #76
rting

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by writhziden View Post
Good to see. Let us know how the system behaves, too. Has it been more stable?
It is more stable but I have not swap the positions of the cards yet. My issues I thought - after all the changes and discoveries - are:
1. There could be some hardware damage due to the fact that there were only 1 crossfire bridge over most of their life time. However, I was unable to determine which card was the damage - or both. One runs a couple of degrees hotter but faster and the other one is slower but not as hot.
2. As a result, it seems that I was not able to install and uninstall from the usual package of Catalyst (since this is a new Windows 7 loaded recently). Have to use Windows uninstall in Device Manager.
3. May be the DDR2-333 and DDR2-400 difference would add to the problem - although the faster memories were found to be bad? Despite being slowed to DDR2-333 frequencies.
4. May be it would work better at lowest clock frequencies settings for the GPU and graphics memory. I have switched between enabling Crossfire and dis-engaged Crossfire - through Catalyst - and it seems okay. With Catalyst version and proper latest driver 12.4.

I almost went out and bought 2 more video cards but decided not to.

Will see how this goes with an old system. You bet I will check the Crossfire/SLI and be more careful with memory modules when it is time to build a new system.

Thank you - I hope this is my last post for a long time ... but I would not mark it as solved.
My System SpecsSystem Spec
05 Jun 2012   #77
writhziden

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

That's fine. Whenever you are confident the problem is solved, you may mark the thread solved. Until then, best of luck, and we'll be subscribed to the thread and know when you post again.
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2012   #78
rting

Win 7 Pro 64 bit
 
 



Unfortunately, you are not seeing the end of me yet!

Swap the cards and sure enough it crashed.

Testing to see if one or both cards are bad. I am thinking 1 card because it was running fine with the "Card A closer to the CPU than Card B" configuration. Once the positions are swapped, it crashes when Catalyst try to load.

More later.
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2012   #79
writhziden

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

It may be the card closer to the CPU gets hotter. Was the card closest the CPU the same card you mentioned that gets hotter than the other?
My System SpecsSystem Spec
06 Jun 2012   #80
rting

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by writhziden View Post
It may be the card closer to the CPU gets hotter. Was the card closest the CPU the same card you mentioned that gets hotter than the other?
No in fact it is the other card. That is the (always) hotter card is card A. This one will not crash the PC it will work with Catalyst testing of custom clock settings. The other one - card B - which runs cooler will crash the PC minutes after boot up when installed alone on the mobo.

When both are installed, if I get the card A into the first slot of the mobo - closet to the CPU - and card B in the next PCI-e 2.0 slot, the PC runs stable. If I reverse the position, the PC runs not so stable and can crash if I go auto-tune in Catalyst.

Also, all the above is base on Catalyst version 12.4 - the latest one.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSoD when screen saver trying to start




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Screen Saver start - hotkey or mouse
Is there a way to start a screen saver with a hot-key or a mouse gesture (or perhaps by putting the mouse into a certain corner for a certain amount of seconds)? I would like the ability to start the screen saver on command without going to the display option and clicking the preview button. ...
General Discussion
BSOD, normally when pc not doing much/screen saver on
Hi; My pc has started blue screening over the last 4 months or so, it seems to do it when I'd consider the pc to not be doing much. Its happened a few times where the pc is asleep, and simply wont wake up. Ive run CPU and RAM tests, but they have come up clear. Sort of at a loss now - any...
BSOD Help and Support
Screen Saver, I want to start the Screen Saver Manually.
I am aware of the Screen Saver setup and modify capabilities in the Personalization menu. I am also aware that there is a Preview button there also. There is a program in the Windows system files that you can put on the Taskbar at the bottom of the screen. You can then click this Icon and manually...
Customization
HELP: power option doesn't work - screen saver doesn't start!
I have an ASUS notebook running windows 7 64-bit. I am using the QuietOffice power profile, however the screensaver won't kick in no matter what I do, and the display does not turn off even though I set it to be after 5-minutes of inactivity. I don't know if there is something running in the...
General Discussion
Screen Saver won't start in build 7100 (RC)
As the subject says. I cannot get the screen saver to start automatically after the time specified. Any ideas on this people?
General Discussion
BSOD after screen saver mode begins
Hello. I'm new here and hoping someone can help me with a recurring BSOD problem I've been having. I have my screen saver set for 10 minutes, (blank/black screen) and a few minutes after the screen saver comes on, I get the BSOD. Sleep mode is set for 1 hour. I am attaching my dump files. ...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:25.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App