Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD's brand new build, nothing installed yet

02 Jun 2012   #1

Win7 Home Premium x64
 
 
BSOD's brand new build, nothing installed yet

Hello, like the subject line says I just built a new machine a couple weeks ago. Right away I started getting blue screens, almost all of them happened within the first 1-2 minutes after logging into windows, a couple times immediately after logging in. It happened before I even launched any programs. If I didn't get a blue screen within the first 5-10 minutes I usually could run the machine all day without getting one. I don't have any .dmp files from these blue screens because I didn't know until a few days ago about the minidump folder and how to enable dump files, never had to deal with BSOD's until this. But I did write down some of the STOP error codes. Don't know if these are helpful by themselves but these are some of the ones I wrote down:

STOP: 0x000000D1
STOP: 0x00000024
STOP: 0x0000001E - the one I saw the most times
STOP: 0x00000050
STOP: 0x0000000A
STOP: 0x0000003B
STOP: 0x00000034

So I decided to format and reinstall Windows yesterday. Enabled dump files. I haven't installed any programs yet, I haven't even installed any drivers, no windows updates, nothing. All I have hooked up is the SSD, RAM, video card and dvd drive. I haven't actually been using the computer. I just turn it on and wait for it to get a blue screen so I have something to upload here. It seems to be following the same pattern as before I reinstalled Windows - the crashes happen within the first 10-15 minutes after booting. If someone can tell me what the problem is I would be VERY grateful.

John


My System SpecsSystem Spec
.

03 Jun 2012   #2
Microsoft MVP

 
 

Looks like hardware - try the free hardware diagnostics here: Hardware Diagnostics
For more a more detailed analysis, please post the info from this link: http://www.sevenforums.com/crashes-d...tructions.html

We've seen a number of BSOD issues with SSD's. Here's the information that I've compiled so far:
Quote:
There's not a whole bunch available to test SSD's. The "easiest" test is to remove the SSD, install a platter-based hard drive, install Windows and test for stability that way.

Here's some suggestions:
- Update the SSD's firmware to the latest available version (VERY IMPORTANT!!!)
- Update the motherboard controllers drivers to the latest available version from the controller manufacturer (NOT the mobo manufacturer unless you can't find any on the controller manufacturer's website)
- Slow the memory (RAM) down to the next slower speed (I've only seen one person who claimed that this worked for them).
- Use any manufacturer's utilities that you may have. If you don't have any, then try this free one (I haven't used it myself): Crystal Dew World
- Update chipset and storage controller drivers to the latest available from the manufacturer of the device (not the manufacturer of the motherboard). Be sure to update ALL controllers on the motherboard!
....NOTE: Recently (Nov 2011) we had BSOD issues with the Marvell 91xx controller and an SSD. You may have to switch controllers also.-
Replace the SSD with a platter based hard drive and see if that stops the BSOD's. If it does, then it's likely that there's a problem with the SSD OR an incompatibility with your system.
It's my opinion that SSD's aren't reliable enough (with current hardware) to be used on a system that needs to work reliably. Until I see reliability I will not recommend, nor will I use, SSD's for critical applications.
06 Dec 2011 - This post tends to confirm issues with certain SSD chipsets and certain controllers - [SOLVED] cant find the cause of BSOD F4 - Tech Support Forum
29 May 2012 - The frequency of BSOD's with SSD's seems to have been decreasing over the last several months. It may be approaching time to re-evaluate my stand on their suitability for use in production systems.
You don't have drivers installed for these devices:
Quote:
Universal Serial Bus (USB) Controller PCI\VEN_1B21&DEV_1042&SUBSYS_63001565&REV_00\4&16E9D352&0&00E1 The drivers for this device are not installed.

PCI Simple Communications Controller PCI\VEN_8086&DEV_1C3A&SUBSYS_31081565&REV_04\3&11583659&0&B0 The drivers for this device are not installed.

Ethernet Controller PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_230A1565&REV_06\2E010000684CE00000 The drivers for this device are not installed.

SM Bus Controller PCI\VEN_8086&DEV_1C22&SUBSYS_31081565&REV_05\3&11583659&0&FB The drivers for this device are not installed.
Go to the manufacturer's website and install the chipset drivers for your motherboard

These are all STOP 0x1E errors (more info on that here: BSOD Index )
Can be hardware or software.
Start with the free diags here: Hardware Diagnostics

Doesn't look much like software, but try Driver Verifier according to these instructions (just to be sure): Driver Verifier Settings

The following info is just FYI, I've already addressed the issues that I saw in the above paragraphs

- Further info on BSOD error messages available at: http://www.carrona.org/bsodindx.html
- Info on how to troubleshoot BSOD's (DRAFT): http://www.carrona.org/userbsod.html
- How I do it: http://www.carrona.org/howidoit.html

3RD PARTY DRIVERS PRESENT IN THE DUMP FILES
Code:

amdxata.sys Fri Mar 19 12:18:18 2010 (4BA3A3CA)
http://www.carrona.org/drivers/driver.php?id=amdxata.sys

BSOD BUGCHECK SUMMARY
Code:

Loading Dump File [C:\Users\FUBAR\_jcgriff2_\dbug\__Kernel__\060212-4102-01.dmp]
Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850
Debug session time: Sat Jun  2 17:13:49.771 2012 (UTC - 4:00)
System Uptime: 0 days 0:15:57.020
Probably caused by : Unknown_Image ( nt!MiUnlinkPageFromLockedList+167 )
BUGCHECK_STR:  0x1E_c0000005
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  taskhost.exe
Bugcheck code 0000001E
Arguments ffffffff`c0000005 fffff800`02adfb97 00000000`00000000 ffffffff`ffffffff
BiosVersion = 4.6.4
BiosReleaseDate = 12/15/2011
CPUID:        "Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz"
MaxSpeed:     3300
CurrentSpeed: 3298
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Loading Dump File [C:\Users\FUBAR\_jcgriff2_\dbug\__Kernel__\060212-4056-01.dmp]
Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850
Debug session time: Sat Jun  2 05:19:41.723 2012 (UTC - 4:00)
System Uptime: 0 days 0:00:20.971
Probably caused by : Unknown_Image ( nt!MiReplenishPageSlist+c0 )
BUGCHECK_STR:  0x1E_c0000005
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  winlogon.exe
Bugcheck code 0000001E
Arguments ffffffff`c0000005 fffff800`02af7970 00000000`00000000 ffffffff`ffffffff
BiosVersion = 4.6.4
BiosReleaseDate = 12/15/2011
CPUID:        "Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz"
MaxSpeed:     3300
CurrentSpeed: 3299
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Loading Dump File [C:\Users\FUBAR\_jcgriff2_\dbug\__Kernel__\060212-3354-01.dmp]
Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850
Debug session time: Sat Jun  2 05:19:03.203 2012 (UTC - 4:00)
System Uptime: 0 days 0:02:00.062
Probably caused by : Unknown_Image ( nt!MiUnlinkPageFromLockedList+18a )
BUGCHECK_STR:  0x1E_c0000005
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  svchost.exe
Bugcheck code 0000001E
Arguments ffffffff`c0000005 fffff800`02aecbba 00000000`00000000 ffffffff`ffffffff
BiosVersion = 4.6.4
BiosReleaseDate = 12/15/2011
CPUID:        "Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz"
MaxSpeed:     3300
CurrentSpeed: 3299
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Loading Dump File [C:\Users\FUBAR\_jcgriff2_\dbug\__Kernel__\060212-14430-01.dmp]
Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850
Debug session time: Sat Jun  2 03:46:21.291 2012 (UTC - 4:00)
System Uptime: 0 days 0:21:01.540
Probably caused by : Unknown_Image ( nt!MiUnlinkPageFromLockedList+167 )
BUGCHECK_STR:  0x1E_c0000005
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  svchost.exe
Bugcheck code 0000001E
Arguments ffffffff`c0000005 fffff800`02aa9b97 00000000`00000000 ffffffff`ffffffff
BiosVersion = 4.6.4
BiosReleaseDate = 12/15/2011
CPUID:        "Intel(R) Core(TM) i5-2500 CPU @ 3.30GHz"
MaxSpeed:     3300
CurrentSpeed: 3299
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
  
  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD's brand new build, nothing installed yet




Thread Tools



Similar help and support threads for2: BSOD's brand new build, nothing installed yet
Thread Forum
Brand new build, BSoD with bccodes F4 and 7A BSOD Help and Support
Solved BSOD on brand new build BSOD Help and Support
Multiple BSOD errors on brand new build. BSOD Help and Support
Solved Brand New Build - Random BSOD 124 BSOD Help and Support
BSOD Fresh Win7 Install - Brand new laptop - No AV installed BSOD Help and Support
BSOD on a brand new machine freshly installed windows 7 BSOD Help and Support
bsod on a brand new build its random and comes as different errors BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

й Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:20 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33