Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Computer runs really slow in normal mode, but runs fine in safe mode

18 Jun 2012   #1
saurabhv

Windows 7
 
 
Computer runs really slow in normal mode, but runs fine in safe mode

I recently re-formatted my Sony VAIO since it was starting to run super slow. Now that I re-installed Windows 7 on it through recovery disks, it worked fined for about a day but then the problem came back. The computer is slow at bootup and runs super slow while freezing so many times. I am running it on safe mode right now and its working fine.

I ran hardware diagnostics and everything is fine (Memory, Hard Disk etc.)

I installed Norton Antivirus and Windows Live Messenger after the re-install.

Please help me.


My System SpecsSystem Spec
.

18 Jun 2012   #2
saurabhv

Windows 7
 
 

anyone?
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #3
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 SP1, Home Premium, 64-bit
 
 

What software did you use to test the hard drive and memory?

Are you willing or unwilling to do a clean install of Windows as opposed to a reinstallation through recovery disks?

How many items do you show checked in the startup tab of msconfig?

How many processes are running as shown in Task Manager?
My System SpecsSystem Spec
.


18 Jun 2012   #4
saurabhv

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
What software did you use to test the hard drive and memory?

Are you willing or unwilling to do a clean install of Windows as opposed to a reinstallation through recovery disks?

How many items do you show checked in the startup tab of msconfig?

How many processes are running as shown in Task Manager?
1. I used VAIO's default hardware diagnostics tools. VAIO Care
2. Sony did not send a installation CD of Windows 7, instead it asked me to create a recovery disk through the computer so there is no option for clean install.

I am not sure how to provide the answer to the last 2 questions. Are you asking about these things while in safe mode or while in normal mode?
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #5
saurabhv

Windows 7
 
 

This is a really important problem for me. Can anyone else please help me? I really need this computer working again in normal mode and for that to happen, I need your help. Whoever sees this thread, please help me. Please.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #6
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 SP1, Home Premium, 64-bit
 
 

See comments in bold

Quote   Quote: Originally Posted by saurabhv View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
What software did you use to test the hard drive and memory?

Are you willing or unwilling to do a clean install of Windows as opposed to a reinstallation through recovery disks?

How many items do you show checked in the startup tab of msconfig?

How many processes are running as shown in Task Manager?
1. I used VAIO's default hardware diagnostics tools. VAIO Care

The better tools would be memtest86+ for memory and the hard drive manufacturer's utilities for the hard drive. But there is no obvious reason to believe these are the problem.

2. Sony did not send a installation CD of Windows 7, instead it asked me to create a recovery disk through the computer so there is no option for clean install.

You can download a Windows 7 ISO from mydigitallife.info, burn it to a disk, and do a clean install from that disc. That would give you Windows alone, without whatever extra added stuff Sony may have supplied.


I am not sure how to provide the answer to the last 2 questions. Are you asking about these things while in safe mode or while in normal mode?

Either.

Running fine in safe mode can mean driver problems. Do you show any errors in Device Manager?

Does the problem persist if Norton and Live Messenger are NOT installed?


My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #7
saurabhv

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
See comments in bold

Quote   Quote: Originally Posted by saurabhv View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
What software did you use to test the hard drive and memory?

Are you willing or unwilling to do a clean install of Windows as opposed to a reinstallation through recovery disks?

How many items do you show checked in the startup tab of msconfig?

How many processes are running as shown in Task Manager?
1. I used VAIO's default hardware diagnostics tools. VAIO Care

The better tools would be memtest86+ for memory and the hard drive manufacturer's utilities for the hard drive. But there is no obvious reason to believe these are the problem.

2. Sony did not send a installation CD of Windows 7, instead it asked me to create a recovery disk through the computer so there is no option for clean install.

You can download a Windows 7 ISO from mydigitallife.info, burn it to a disk, and do a clean install from that disc. That would give you Windows alone, without whatever extra added stuff Sony may have supplied.


I am not sure how to provide the answer to the last 2 questions. Are you asking about these things while in safe mode or while in normal mode?

Either.

In safe mode the following items are checked in the startup tab of msconfig:

Intel (R) Common User Interface
Intel (R) Common User Interface
Intel (R) Common User Interface
Realtek HD Audio Manager
Alps Pointing-device Driver
Intel (R) PROSet/Wireless
Windows Live Messenger
Google Update
Microsoft Windows Operating System
IAStorIcon
Adobe Acrobat
Java (TM) Platform SE Auto Updater 2 0
SmartWi Helper
VAIOSurvey
ISB Utility
PMB
Bluetooth Software


The following processes are running in task manager in safe mode:

chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
chrome.exe *32
crss.exe
ctfmon.exe
explorer.exe
msconfig.exe
rundll32.exe *32
taskmgr.exe
winlogon.exe

I think the 11 Chrome processes are just for the different tabs.

If you need anything else, please ask and I will tell it right away.

I am waiting for your reply.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #8
saurabhv

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
See comments in bold

Quote   Quote: Originally Posted by saurabhv View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
What software did you use to test the hard drive and memory?

Are you willing or unwilling to do a clean install of Windows as opposed to a reinstallation through recovery disks?

How many items do you show checked in the startup tab of msconfig?

How many processes are running as shown in Task Manager?
1. I used VAIO's default hardware diagnostics tools. VAIO Care

The better tools would be memtest86+ for memory and the hard drive manufacturer's utilities for the hard drive. But there is no obvious reason to believe these are the problem.

2. Sony did not send a installation CD of Windows 7, instead it asked me to create a recovery disk through the computer so there is no option for clean install.

You can download a Windows 7 ISO from mydigitallife.info, burn it to a disk, and do a clean install from that disc. That would give you Windows alone, without whatever extra added stuff Sony may have supplied.


I am not sure how to provide the answer to the last 2 questions. Are you asking about these things while in safe mode or while in normal mode?

Either.

Running fine in safe mode can mean driver problems. Do you show any errors in Device Manager?

Does the problem persist if Norton and Live Messenger are NOT installed?


What do you mean by "show any errors in Device Manager?" Is there a place it would show error? I am able to open device manager perfectly fine. I uninstalled Norton but the problem was still there. I have not tried to uninstall Live Messenger. Will do that now and reply in a minute if it stops the problem.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #9
saurabhv

Windows 7
 
 

I tried to uninstall Messenger and it gave me Error: 0x80070641
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2012   #10
saurabhv

Windows 7
 
 

Hey, I know you are trying to help me but could you please post a little more sooner since I really need this computer working in normal mode. Thanks. I hope you understand.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Computer runs really slow in normal mode, but runs fine in safe mode




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD when start win7 after 1 min w code F4, runs fine in safe mode
I have read now numerous forums and threads but can't get to the bottom of my problem. ( I am trying to solve this now for days) The computer runs fine in safe mode. Booting in win7 after 1 minute or so BSOD with 0x000000F4. In between I can start a program but will be interrupted of cause by...
BSOD Help and Support
Running slow with network connection enabled, runs fine in Safe mode
I have a computer that would not see the hard drive a few days ago. Got a new hard drive and did a clean install of windows and restored the rest of the files with Carbonite. A few days later the computer would not boot into windows again. So this time i reformatted the new drive and stuck it into...
Performance & Maintenance
BSOD in normal and clean boot, runs fine in safe mode
Hi, after connecting and disconnecting some external HDD using USB to my pc, BSOD keeps showing constantly after 5 minutes from booting to windows . I checked RAM, and it urned out to be in good shape, then i tried Registry cleaning, but nothing changed . It works very well and stable under...
BSOD Help and Support
BSOD within 5 mins of startup; runs fine in safe mode
Hi all, I get a BSOD within 5 mins of startup. It happens whenever the computer has to do a more complicated task, such as opening many windows, formatting something in Word, etc. Sometimes there is no BSOD--it will simply restart and I'll be left with a bootable drive not found error. The...
BSOD Help and Support
BSOD in normal mode (various errors), Runs fine in Safe Mode
I'm not sure what causes my BSOD. The errors range from BAD_POOL_HEADER to ntfs.sys to drivers-something. I am currently running Safe Mode with Networking and things seem stable. I ran Anti-malware (nothing found), VIPRErescuescanner (nothing), fakereanfix (didn't help), ComboFix (probably...
BSOD Help and Support
Systems runs in safe mode - Normal mode locks up
I have a HP Pavilion A6352c desktop pc. I have recently installed a clean copy on win 7. I have listed the issue I am having below. I hope you can assist me in getting this system to a stable state. 1. System locks up running in Normal Mode - I will take about 3 minutes before the entire system...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:15.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App