Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: high cpu/ram usage not related to any visible processes

08 Aug 2013   #1
ashttreylil

windows 7 premium x64
 
 
high cpu/ram usage not related to any visible processes

i have been having unusually high cpu and ram usage thats not connected to any processes i can see in the task manager for about 2 days. today i got a blue screen from it, files are attached. i havent done a system restore yet but i may if its suggested. i've done mbam and avast full scans with no results already. also how do you read the crash dump files?


My System SpecsSystem Spec
.
08 Aug 2013   #2
koolkat77

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10 Home 64Bit
 
 

We have a few tutorials on how to get started: Crash and lockup debug 'How To' - Windows 7 Help Forums

A few recommendations for now would be:
Comodo and Avast! contribute to BSoDs', Remove them and use Microsoft Security Essentials & the Free version of Malwarebytes, update and make full scans separately:
Uninstallers (removal tools) for common antivirus software - ESET Knowledgebase

Help protect your PC with Microsoft Security Essentials

Malwarebytes Free
  • Do not start the trial version of MalwareBytes
You may also take a look at:
Good & Free System Security Combination
Reduce items at start up:
Performing a Clean Startup in Windows 7

Add, or Remove Startup Programs in Windows 7
Your Antivirus software is basically whats just needed there.

Use the System File Checker tool and Run Disk Check:
Repair Windows 7 System Files with System File Checker

Run Disk Check in Windows 7 for Bad Sectors & Errors
Monitor hardware temperature with system monitoring software like Speccy or HWMonitor:
Piriform - Speccy

CPUID - HWMonitor
Observe for further BSoD;s.

Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 1, {77ac138a, 0, ffff, fffff8800b061ca0}

Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiSystemServiceExit+245 )

Followup: MachineOwner
---------

4: kd> !analyze -v
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

APC_INDEX_MISMATCH (1)
This is a kernel internal error. The most common reason to see this
bugcheck is when a filesystem or a driver has a mismatched number of
calls to disable and re-enable APCs. The key data item is the
Thread->CombinedApcDisable field. This consists of two separate 16-bit
fields, the SpecialApcDisable and the KernelApcDisable. A negative value
of either indicates that a driver has disabled special or normal APCs
(respectively) without re-enabling them; a positive value indicates that
a driver has enabled special or normal APCs (respectively) too many times.
Arguments:
Arg1: 0000000077ac138a, Address of system call function or worker routine
Arg2: 0000000000000000, Thread->ApcStateIndex
Arg3: 000000000000ffff, (Thread->SpecialApcDisable << 16) | Thread->KernelApcDisable
Arg4: fffff8800b061ca0, Call type (0 - system call, 1 - worker routine)

Debugging Details:
------------------


FAULTING_IP: 
+0
00000000`77ac138a ??              ???

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  WIN7_DRIVER_FAULT

BUGCHECK_STR:  0x1

PROCESS_NAME:  HD-Service.exe

CURRENT_IRQL:  0

LAST_CONTROL_TRANSFER:  from fffff800026851a9 to fffff80002685c00

STACK_TEXT:  
fffff880`0b061a68 fffff800`026851a9 : 00000000`00000001 00000000`77ac138a 00000000`00000000 00000000`0000ffff : nt!KeBugCheckEx
fffff880`0b061a70 fffff800`026850e0 : 00000000`000003ec fffffa80`0cfaa260 00000000`0425e550 fffff800`00000008 : nt!KiBugCheckDispatch+0x69
fffff880`0b061bb0 00000000`77ac138a : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiSystemServiceExit+0x245
00000000`0425e4c8 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : 0x77ac138a


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_IP: 
nt!KiSystemServiceExit+245
fffff800`026850e0 4883ec50        sub     rsp,50h

SYMBOL_STACK_INDEX:  2

SYMBOL_NAME:  nt!KiSystemServiceExit+245

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: nt

IMAGE_NAME:  ntkrnlmp.exe

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  5147d9c6

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x1_SysCallNum_4_nt!KiSystemServiceExit+245

BUCKET_ID:  X64_0x1_SysCallNum_4_nt!KiSystemServiceExit+245

Followup: MachineOwner
---------

My System SpecsSystem Spec
09 Aug 2013   #3
ashttreylil

windows 7 premium x64
 
 

thanks, i recognize the process, also do you know a way i can get comodo-like notifications for mse? i have unfixable errors from the checkdisk utility and im not sure how to fix those. also i thought that mse wasnt that good based on the av test results.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 high cpu/ram usage not related to any visible processes




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle)
This problem began yesterday. I noticed my CPU was at 90C constantly with very high CPU usage (>50%). I had no major programs running. I rebooted several times and the program persisted. 1. I went into safe mode and everything was normal. So this rules out hardware issues. 2. I reformatted and...
Performance & Maintenance
Normal Ram usage & too many processes?!
Hi, I'm running W7 Home Premium with 4GBs of Ram and an i7 processor. When I start my laptop up, it uses about 1.5 - 1.7 GBs of Ram. Is this normal? And atm I'm running 106 processes (screenshots below) and I'm unsure which ones I can kill. I only know about Nettalk, Firefox, Thunderbird,...
Hardware & Devices
Mouse stutter/lag when processes using high cpu.
Hi All I had a PC built about 3 months ago for work purposes (3d rendering) and i`m having an annoying problem when one of the rendering processes I use takes up most of the cpu (98-99%) causing the mouse to freeze and stutter. The only way to reduce this problem is to set the process to a lower...
Hardware & Devices
High Memory use without processes
Since last week my PC is really slow. After check some things, virus, spyware etc. no solution. Searching on google get no useful results. My pc has standard 4 GB of memory en normaly 1,x in use. Now around 3,8 GB in use allways. If watching taskmanager don't see the memory is using by a...
Performance & Maintenance
Windows 7 random CPU usage and high physical memory usage!!!
Ok, I am literally KILLING myself over this! I installed Windows 7 64Bit over XP around a month ago and it was so good that I recommended it to my brother who was previously on XP too. We got him a copy of the 32bit version as he has only 2gb of memory, and he installed it on his machine....
Performance & Maintenance
CPU Usage 100%, processes 0%!
Hi, I don't know what's happening :sarc:: since this morning my CPU usage shows permanently 100% while no process is beyond normal (total beteen 0 and 10% at the most). RAM Usage is around 60%-70% (out of 4gb). I rebooted, same problem. The machine is extremely slow while it usually runs very...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:21.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App