Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD after a new motherboard and processor was installed.

24 Dec 2013   #1
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 
BSOD after a new motherboard and processor was installed.

Hi all,
I have the blue screen that tells me there is an error and then the system crashes.

I have recently bought and had a shop install a brand new Gigabyte GA-B85M-D3H mother board and Intel i5 processor. It did have a AMD graphic card but the man at the shop took it out? I am not entirely clear why, he just said the onboard graphic was ok so it wasn’t needed? It also has a brand new 750W power supply. The machine has 8G memory, (2 x 4G) which indecently is the only thing I have not replaced, as the RAM is two years old

Window Home 7 is installed on a Seagate 2TB hard drive. (which is about a year old)

The machine boots up and I managed to set my WiFi router up and then it crashes with the blue screen. I reboot again and get the windows pop-up box saying it has recovered. Occationally when I restart after a crash it takes me to the instal windows set up screen.

I looked in the bios and it looks fine to and untrained eye like mine. For example the processor was running cool at 36 degrees. I compared the bios setting to the bios manual and its seems to be set to the manufactures default settings. I dont really know about conflicts and hardware. But when I bought the motherboard and processor I did check Gigabytes web-site to make sure they were compatible.

I am a bit confused as to why after the crash and I reboot Windows is asking to install. if I try to install on Disk 0 Partition3 it tells me I cant ? Probably because Disk 0 Partition 1 has the system already on it?

I also occasionally get a video display that look crazy before the crash, does this indicate something wrong with the graphics? I notices the Intel has an option to set the graphics but again it crashed before I could do anything?
I did try to download and install the SF Diagnostic tool but I got the blue screen of death again before i could run it I am sorry I dont think I can post an error report for you to help me

Thank you in advance


My System SpecsSystem Spec
.
24 Dec 2013   #2
matts6887

Windows 7 ultimate 64-bit
 
 

is there any way you can somehow get into safe mode and get a look at and copy the event viewer and upload it here to see what it says about the blue screen errors?
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #3
matts6887

Windows 7 ultimate 64-bit
 
 

I just noticed at the bottom about the part where you have issues with the graphics. It sounds as if there could be something amiss with the on-board graphics. Also, if you can get into safe mode somehow; go to a elevated command prompt and do a sfc /scannnow or scanow (forget how its spelled exactly) to scan for errors in the system.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Dec 2013   #4
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Um I will try that and get back to you Thank you Of course it driving me nuts cos I just paid a small fortune for the MB and Intel

I will try to post some pictures so you can see what im seeing
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #5
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Scannow ......Scanow is not recognised as a command ....
Um Can you please tell me the commands I need to open command prompt and the command to scan for errors.... Please

no need I figured it out :P and it did not seem to find anything wrong
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #6
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Hi Again,

I think I managed to run the SF Diagnostic tool...compressed it and saved to my USB key to tranferto my laptop . I hope I uploaded this correctly.
My System SpecsSystem Spec
24 Dec 2013   #7
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by matts6887 View Post
I just noticed at the bottom about the part where you have issues with the graphics. It sounds as if there could be something amiss with the on-board graphics..
Yes, I agree, it definately an onboard graphic issue. I tried to boot it again tis morning and it does not even get past the windows loading screen before the monitor does its flickering and flashing followed by the bSOD. I am wondering why the fellow at the shop removed the Radeon Graphic Card that was already installed? Should I put it back ? I am totally clueless on how to proceed or fix the problem.
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2013   #8
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Still getting blue screen after the video screens throws a wobbly .... changed monior ..checked and updated drivers, within Windows 7 as cant check the internet for drivers as BSOD comes even when I boot in safe mode with networking. Tested the memory all is good. searched the net for a solution and I hit a blank wall and I have no idea how to proceed apart from formatting the drive and starting again. however doubt that formatting will help much as Im almost sure its something to do with the onboard graphics.
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2013   #9
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Here is the lastest update bit the problem still persists.
I deleted the partions and re-installed windows followed by the gigabyte drivers.
When completing the Windows intallation I noticed the VGA screen crashed while I was trying to enter the WEP key to my router. Upon reboot I skipped this step and windows installed successfully.

However, I can load windows fine but as soon as I try to connect to a Network (my internet router) I get the same flickering screen and the blue screen of death.

I have checked all the drivers and Ive rechecked the bios. Nothing seems to be amiss.

Any other ideas please ....
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2013   #10
Beachy

windows 7 64bit home premium
 
 

Well, after three days of searching the net and posting in sevral forums this issue is still not solved ....

I put back in the Radeon card and tried to connect to the internet ....as soon as I put in my network router key it crashed again ....

All things being equal I am about to chuck the damn thing out of the window !!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD after a new motherboard and processor was installed.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Motherboard or processor, which is it??
I have a compaq presario, CQ56 115DX Notebook, by HP. Problem started last week and resurfaced again this monday. could not get my notebook out sleep mode, the caps lock was blinking once, indicating a cpu problem. took it in to a tech, who changed the cpu. System was running until 2 days, ago,...
Hardware & Devices
Is My Motherboard or Processor Dorked?
Hello all: I have an AMD Phenom II 8X420 Processor on an Asus board> 4 Gig Ram. Windows 7 64 Bit. This thing is starting to act very creepy. About a year ago it ate a RAM chip. A little after that I replaced the power supply. About nine months ago a hard drive died. Replaced that. ...
Hardware & Devices
BSOD since new motherboard installed
BSOD since new motherboard installed I have my minidump file thanks in advance
BSOD Help and Support
Motherboard or Processor defunct?
Hi, Just got a consult from my aunt regarding her Emachines desktop. Did a bit of troubleshooting to find a beeping noise on the machine. From my understanding, it is not going through POST so it's either the motherboard, processor, RAM or the GPU that's not functioning. Removed...
Hardware & Devices
New Processor, RAM, Motherboard: still getting IRQLNOTLESSOREQUAL BSOD
Fair warning before reading this thread, I don't have a lot of time on my hands and contacting me via skype or phone would be TEN times easier, PM me if interested in helping me, like seriously, this is urgent because I am going off to college soon and need to have all of my issues fixed :| but any...
BSOD Help and Support
Will this processor work with my motherboard?
Hi, I just wanted to know if the AMD Phenom II X4 955 Black Edition Deneb 3.2GHz will work with my GIGABYTE GA-M78SM-S2H motherboard (That is what the manual says). I saw in a review that it is AM2+ compatible and my mobo manual says it is AM2/AM2+, is this true? And also if I will need a fan or...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:45.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App