Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Several BSODs recent install of MS OneDrive; USB ext. HDs fail

06 Jun 2014   #31
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Boozad View Post
Thanks for the input mate, very much appreciated. I had been reading into an issue with the BIOS last night but it wasn't very clear. Maybe that is a route to take if all else fails.

So lite1, going with Slarty's advice is the way to go here. If you could post the screenshot of Speccy he's requested that would be great. I'm 99% certain your USB root hub should be using the Intel chipset driver, can you (after posting the screenshot) remove all USB devices and uninstall the USB 2.0 root hub. Reboot and allow Windows to install the relevant driver. Expand USB controllers again and let's see what's there.
Gav I Might just chip in once more and say I find HW Info much better at getting very detailed specs of a system insomuch it will show much more than just what is it see my pics.
HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < get the right version


My System SpecsSystem Spec
.
06 Jun 2014   #32
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICit2lol View Post
Gav I Might just chip in once more
Chip in a smuch as you see fit John, your input is greatly appreciated as usual mate.
My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2014   #33
lite1

Windows 7 Pro 64-bit
 
 
Issue resolved THANK YOU

Missed many of the recent posts, but do have things resolved, thank you all very much. FYI:
One of the last posts I saw from @Boozad I believe going back to restore point prior to the recent Renesas update. I had this restore point, but windows restore failed and showed an error 1st suspecting that antivirus was blocking access to a needed file. But even temporarily disabling antivirus (Bitdefender) it still failed showing an error 0x8007005. I did a bit of research on that and got really frustrated.

I had done the Renesas update installing it via Revo Unistaller software which simply tracks what an installation is doing so that you can unistall in a more complete manner. So I uninstalled Renesas which had updated both the driver and the firmware. At this point the USB 2.0 ports would not work at all even for a mouse. They had just a driver from I believe 2006 from Miscrosoft. I believe someone has posted that they sometimes find it helpful to go back to the basic MS drivers, and then work your way forward ... essentially that is what I seemed to have done.

So I next used the built in Lenovo Thinkpad tool to search for driver and other updates, but it did not suggest anything remotely related to USB. On the Lenovo Thinkpad forum I had seen a thread from I believe 2011 of someone who had done a clean re-install of Win 7 Pro 64 bit (my operationg sys) and had no activity from USB 2.0 ports. An old timer there pointed to the need to install the USB 3.0 files so this was my tip off that the original poster who had responded had been correct in pointing me to the USB 3.0 files as these also seem to control the USB 2.0

Anyway since I am much more into software than hardware, I first tried to install the firmware update available from the Lenovo support area for my laptop model W510, but this failed. So I figured I needed to do the .exe related to the driver first. I did this and it created both the
NEC Electronics USB 3.0 Host Controller and the 3.0 Root Hub

I did NOT update the firmware, so I am actually back a bit on the firmware side of things from the most recent. The driver is the most upto date one that Lenovo provides, however Renesas/NEC has a slightly more recent driver. Since everything is now (again) working, I am not going to mess with it.

I hope this is clear, and of some use to you in understanding how things were finally resolved. I don't fully understand, but am glad that with the support of all of you I was able to get things functioning again. I have no idea what had triggered the recent problems. From the little that I understand it is very unlikely that it had anything to do with my recent installation of Microsoft OneDrive.

Thank you all for persevering and offering your knowledge and advice; I learned alot, but hope that I never need to use it in the future.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Jun 2014   #34
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ah well good to see it's fixed eh? but all good experience though.
My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2014   #35
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Glad it all worked out for you in the end.

Thanks for marking your thread solved.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2014   #36
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Glad you got there in the end. Sorry I couldn't help you resolve it sooner.
My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2014   #37
lite1

Windows 7 Pro 64-bit
 
 

Again, thank you all. I did download HWInfo for 64-bit and can see it'd be useful in providing more detailed info. The Western Digital USB 2.0 HD is shown below in case you are interested. This had always been recognized by my laptop; then had problem; and now is back to functioning.

In contrast to using Device Manager and expanding the USB devices; HWInfo seems to make it quite clear that every USB device is subset under the NEC Electronics USB 3.0 Host Controller whereas with Device Manager everything is shown at the same level of hierarchy. Since I have both a port replicator, and a separate USB 2.0 powered hub the HWInfo makes things clearer. But again I hope I don't need to delve into hardware stuff again for years!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Several BSODs recent install of MS OneDrive; USB ext. HDs fail




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Getting various BSODs, most recent is 0x000000f4
Hello, so I had a problem described in this thread: http://www.sevenforums.com/backup-restore/351394-system-restore-not-working-after-bsod-3.html but it was succesfully solved. Basically my computer (Sony Vaio vpcsb4m9e) crashed with a BSOD and it was hard to get Windows working again. Before I...
BSOD Help and Support
Recent BSODs
OEM Windows 7 Home Premium 64bit. System is approximately 1.3 years old and the OS has not been reinstalled since the initial install (mainly cause it is on an SSD). I have recently had some BSODs while gaming that claim to be due to a hardware error. My computer is normally overclocked,...
BSOD Help and Support
Win 7 crash - SP1 fail - repair install fail
I am really stuck. My installation of Win 7 Ultimate has a problem. It will not install SP1, occasionally dies with the BSOD, sfc shows corrupt files that it cannot repair, start up repair from the repair disk cannot repair problems, and a repair install from the OEM disk terminates before it...
BSOD Help and Support
Recent BSODs
I've recently started having a lot of seemingly random BSODs over the past couple of weeks and I can't think of any recent hardware or software changes that could have caused it. I have attached the details as instructed. I have a full copy of Windows 7 Professional 64-bit System details...
BSOD Help and Support
Recent BSODs
Hello everyone, I'm getting recent BSODs , and I'd like to resolve this issue. I'm running Windows 7 Home Premium 64bit, upgraded from Vista. I got a BSOD from Bad Company 2's singleplayer, 2 from its multiplayer and today one from Assassin's Creed 2. After Bad Company 2's BSODs I upgraded my...
BSOD Help and Support
recent BSODs
Recently I've been getting a STOP 0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED Error Message and have no idea how to diagnose it or what to look for. Also, My computer has started to shut down completely without even displaying a STOP Error Message and during start up it gets stuck on the black...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:45.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App