Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD 0x8000000000000002 after fresh install of Windows 7 pro 64bit

11 Jul 2014   #1
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 
BSOD 0x8000000000000002 after fresh install of Windows 7 pro 64bit

PC details:

Lenovo ThinkCentre M55 - 8810(W8T)
Intel Core2 6700 2.66GHz
4GB Ram
1TB Seagate SSHD (new)

After 2 attempts to do a fresh install of Windows 7 pro 64 bit, I am still getting random restarts of my desktop (No BSOD, The screen just goes blank and the PC restarts). I did try updating drivers from Lenvo on the first install attempt, but it did not work. There are no virus issues. The HD was brand new too.

Sometimes I can surf for hours with no issues. Sometimes it will restart several times within a few minutes. In fact, while writing this post, It has done it 4 times now in the last few minutes.

One thing I have noticed is that it does it often when trying to access external media (external HD, or SD card for example). But also does it at other times too, so it is not exclusive to the external media.

I have read the BSOD tutorial and ran the DM log collector. Zip file attached.
I also ran SF Diagnostic Tool. Zip file attached.

Any help or guidance would be greatly appreciated. Thank you.

Just did it again
New SFDT report attached.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jul 2014   #2
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

I don't know if this screen shot will help, but here is the event viewer log:
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2014   #3
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

It has restarted about a dozen times in just a couple hours of use over the weekend.

Any help would be greatly appreciated.
My System SpecsSystem Spec
.

13 Jul 2014   #4
koolkat77

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10 Home 64Bit
 
 

Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (50)
Invalid system memory was referenced.  This cannot be protected by try-except,
it must be protected by a Probe.  Typically the address is just plain bad or it
is pointing at freed memory.
Arguments:
Arg1: fffff900c32ae710, memory referenced.
Arg2: 0000000000000001, value 0 = read operation, 1 = write operation.
Arg3: fffff800029c5260, If non-zero, the instruction address which referenced the bad memory
	address.
Arg4: 0000000000000000, (reserved)
This indicates that invalid system memory has been referenced.

Software

I would recommend that you uninstall Trend Micro software as a test. Use Microsoft Security Essentials in its place.

Microsoft Security Essentials is recommended from a strict BSOD perspective, compatibility & stability
compared to other antivirus or internet security software. It is free and lightweight:-
warning   Warning
Do not start the free trial of Malware Bytes; remember to deselect that option when prompted.



Hardware

Carry out the hardware checks below.

Run Disk Check on your Hard Drive for file system errors and bad sectors on it:Upload a screenshot of your hard disk using Crystal Disk Info:Make a hard drive test from the hard drive manufacturers website:Test your Hard Drive with SeaTools:Check for heating issues using Speccy or HWMonitor. Upload a screen shot with either of the tools: Take memtest. Run for 8 passes and test each stick in a know good slot for an additional 6 passes.
Quote:
The goal is to test all the RAM sticks and all the motherboard slots.

Check your motherboard manual to ensure the RAM sticks are in the recommended motherboard slots. Some motherboards have very specific slots required for the number of RAM sticks installed.

If you get errors, stop the test and continue with the next step.

1. Remove all but one stick of RAM from your computer (this will be RAM stick #1), and run Memtest86 again, for 7 passes.
*Be sure to note the RAM stick, use a piece of tape with a number, and note the motherboard slot.
If this stick passes the test then go to step #3.

2. If RAM stick #1 has errors, repeat the test with RAM stick #2 in the same motherboard slot.
*If RAM stick #2 passes, this indicates that RAM stick #1 may be bad. If you want to be absolutely sure, re-test RAM stick #1 in another known good slot.
*If RAM stick #2 has errors, this indicates another possible bad RAM stick, a possible motherboard slot failure or inadequate settings.
3. Test the next stick of RAM (stick #2) in the next motherboard slot.
*If this RAM stick has errors repeat step #2 using a known good stick if possible, or another stick.
*If this RAM stick has no errors and both sticks failed in slot#1, test RAM stick #1 in this slot.
4. If you find a stick that passes the test, test it in all the other motherboard slots.

If Part 2 testing shows errors, and all tests in Part 3 show errors, you will need to test the RAM sticks in another computer and/or test other RAM in your computer to identify the problem.

In this way, you can identify whether it is a bad stick of RAM, a bad motherboard, or incompatibility between the sticks.
information   Information
Errors are sometimes found after 8 passes.

Tip   Tip
Memtest should be done overnight.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #5
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

Thank you very much Koolkat. I tried several times to reply to this thread yesterday, but each time I started typing my response, the PC shut down (at least a half dozen times). It doesn't like this site for some reason???

I have already run several of the tests (memtest, check disc & Sea tools, even though the HD was brand new). The RAM sticks are all the same brand - Hynix, and all have a Lenovo FRU. They also worked fine in the machine for years with XP installed (albeit only at 3GB even though 4GB was installed). I also re seated the CPU when I put in the new HD and used OCZ silver thermal compound. The fan barely runs compared to before when I was running XP, so I don't think its a heating issue. I will try your suggestions and run the tests again and report back.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #6
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Did you get any errors on any of those tests? Would you please go into BIOS and tell me the readings of the +12V, +5V and +3.3V as well as the CPU temp and the Motherboard temp, if you have those readings. Also please look at your sata controller or storage controller and tell me what it is set to.(IDE, AHCI or RAID).
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #7
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

None of the previous tests reported any errors. I am unable to find the readings you are requesting in the BIOS. But here are some voltage & temp readings from Speed Fan if it helps:
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #8
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

Just a little update as it seems as though my system is more stable now after removing half the RAM.

While performing the Memtest, I noticed of the 4 x 1GB sticks, there were 3 different Hynix part numbers and 2 different Lenovo part numbers. They are all the same make (Hynix) and all the same specs bought from E-bay several years ago and have been working fine in the machine running XP. But the HYMP part numbers were different. So I removed the 2 odd sticks and left the 2 that were the same in the machine (slots 1 & 2) and it has not shut down in over 2 hours of use. So I think it might be a RAM issue?

I will re run the Memtest on each stick individually over the next few days and see if I can find a problem with one of the sticks, or one of the slots.

Part numbers on sticks:

Slot 1 = 1024MB DDR2-666-HYMP112U64CP8-Y5 Lenovo FRU = 41X4256
Slot 2 = 1024MB DDR2-666-HYMP112U64CP8-Y5 Lenovo FRU = 41X4256
Slot 3 = 1024MB DDR2-666-HYMP512U64CP8-Y5 Lenovo FRU = 41X4256
Slot 4 = 1024MB DDR2-666-HYMP512U64EP8-Y5 Lenovo FRU = 30R5126
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #9
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

What is the model number of your Lenovo? You should consult your manual. The ram should go in the same colored slots, which 2, your manual will tell you. Plus, please find the specs and find out how much ram you can put in each slot. 2 GB of ram is not enough ram for an X64 Windows 7. I suspect you will notice a performance lag. If the slots will hold 2 GB sticks each, I would buy new ram and buy 2 X 2GB kit of ram. Kits are tested to work together where individual sticks are not.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #10
FROGBOX

Windows 7 pro 64bit
 
 

The model is Thinkcentre M55 Type - 8810-W8T

Max ram is 8GB. The MB has 4 slots. I was running 4 x 1GB sticks in each slot. I am now running with only 2GB in slots 1 & 2 (3 & 4 empty) as a test and it seems to be working well. I will experiment with different sticks in each slot to see if the shutdowns return. I want to determine if it is the sticks, or the slots, then I can consider purchasing 2GB sticks. Thank you so much for your help so far, it is truly appreciated.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD 0x8000000000000002 after fresh install of Windows 7 pro 64bit




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Fresh Install Windows 7 Home 64bit Hybrid SSD
Skill Level: Beginner System: Dell Inspiron i14z Ultrabook, i3 Core I first used program called WipeDrive to wipe the entire hard drive. It detected two hard drives, 32GB(I assume its SSD) and the 465GB(HDD?). Formatted both, extracted installation drives for Intel Smart Response Technology...
Hardware & Devices
Fresh Install - Win7 64bit - SFC Corrupt, BSOD, Win Updates Hang
Hello, I recently decided to reformat my computer and ever since, I've been having multiple issues and can't pinpoint the problem. I have various problems: -Windows Updates will just hang forever when trying to install -When viewing videos or Netflix, it seems to BSOD when I switch tabs on...
BSOD Help and Support
random BSOD brand new g73jw win 7 ultimate 64bit fresh install
i have only had the asus g73jw for 3 days now. i have gotten 2 BSOD since yesterday. first when i tried to rotate display (as soon as i clicked apply) then today when i was just browsing. im kind of worried now. attached are the dump file and xml file with the logs. below is what windows says...
BSOD Help and Support
BSOD, fresh install W7 64bit
OK. attached is the zip files. thank you in advance for helping.. this is such a pain. blue screens when going into hibernate, or just sitting. also blue screens going into stand by. x64 bit W7 Ultimate retail version Hardware is only 2 months old OS install 1 week ago, blue screens from...
BSOD Help and Support
BSOD, fresh install W7 64bit
oh someone PLEASE help me with my BSODs... i fresh installed W7 3 times now thinking i solved my issues. i finally cought a BSOD in progress and got a driver power state failure. but it may not be for all my improper shutdown messages. Is there anyway you can help me if i upload my minidumps?...
BSOD Help and Support
BSOD crashes after fresh install of 7 64bit install
Hello from a first timer here. I'm using HP pavilion DV7-1195nr, 4gig, 9600m gt 1gig. I had Vista 64bit Prem. that ran just fine, and I did the Win 7 Prem. upgrade. It seems to run smooth until I started getting bsod. I decided to do a full install of Win 7 Prem from my upgrade disc. I...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App