Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Random BSOD. Grahpics driver?

31 Dec 2014   #11
Surgikill

Windows 7 64 bit
 
 

@essenbe When I go to stress test SLI the two cards have different stock clocks. Should I underclock the higher card, overclock the lower card, or leave them the same? Also how long should I run furmark?

UPDATE: So I ran furmark on my evga card which is a gtx 460 made by EVGA. When I installed my 2nd card, which is a gtx 460 made by Galaxy and is super OC the computer booted and it reverted back top 800x600 resolution and searched windows update. Also, before the post screen I noticed a black screen that said something along the lines of NVIDIA Corporation GTX 460. I never saw this with my other card.

UPDATE 2: So I just ran furmark on my 2nd card. It leveled out at 82C, about 8C hotter than the first card. No issues, both run at same settings. Now I'm going to install both and run furmark in SLI.

UPDATE 3: So I installed both cards and when I booted up my machine it told me my sli bridge was missing. Clearly isn't (check pics) SO I am assuming that my sli bridge is shot? I'm going to try cleaning it and see if that helps.


My System SpecsSystem Spec
.
31 Dec 2014   #12
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Everything sounds normal except the SLI Bridge. Do you think your Bridge could be bad?
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #13
Surgikill

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
Everything sounds normal except the SLI Bridge. Do you think your Bridge could be bad?
I got the bridge working. I remembered that if I pushed the bridge completely all the way in on each card it would not work. I ran furmark on both cards at 720mhz and they were stable. Just tried it at 810 and I got a bsod. I think the top card went over 100c. The bottom card was around 80c. I'm going to try furmark again and watch it closely.

EDIT: I also am not noticing an fps increase on furmark with sli. Is this normal

EDIT 2: just crashed again. Was at 99C. Even at 720mhz it gets to this temp. Should I remove the plastic shroud?
My System SpecsSystem Spec
.

31 Dec 2014   #14
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Doesn't the plastic shroud hold the fans on? What you need would be something like Nvidia Precision X or MSI Afterburner and set a custom fan profile and add some more fans blowing on the Graphic cards. Try taking the side off the case and blowing a house fan directly into the case on the cards and see if that helps. Those cards don't need to be anywhere close to 100C.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #15
Surgikill

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
Doesn't the plastic shroud hold the fans on? What you need would be something like Nvidia Precision X or MSI Afterburner and set a custom fan profile and add some more fans blowing on the Graphic cards. Try taking the side off the case and blowing a house fan directly into the case on the cards and see if that helps. Those cards don't need to be anywhere close to 100C.
Well I use Asus GPU tweak and set both fans to clock at 100% @>90C

Anywho I decided to modify the exhaust port on the evga card. I got rid of all the slots so there would be more airflow. In the process I decided to re-apply thermal paste. When I took the cooler off and looked at the die I couldn't believe what I saw. There was solder on the die, and flux all around the edges. I figured "Oh well, shit happens" So I took and applied a very generous glob of arctic silver and went to put the cooler back on. WELL when i put it back on and I looked at it through the side of the card I could see light between the cooler and the die, and I put enough thermal paste on to at least cover 2 cpu dies. I could literally fit 4 index cards between the cooler and the die. So I modified the studs on the cooler so it would actually touch the die. Now I'm running furmark again and I'm seeing slightly better temps. 95C on stock vs 98C, but it's still quite warm. I will put my side panel on with the fan and see if that helps.

I'll also post some pics in a minute.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #16
Surgikill

Windows 7 64 bit
 
 

Here's the link to the pictures. They're too big to upload directly.


https://www.dropbox.com/sh/uxkurclz7...czvYAgw5a?dl=0
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #17
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

I see, but I think I would still leave the shroud on.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #18
Surgikill

Windows 7 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
I see, but I think I would still leave the shroud on.
The shroud is on. I think I'm not getting enough airflow through the card because it is in SLI. Do you have any recommendations for lowering temps?
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #19
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

That's a common problem with SLI/CFX,. The only solution I know of are more, well placed fans or water.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Random BSOD. Grahpics driver?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD random, driver IRQ L not less than or =
BSOD, seems to be random. Not really stressing the computer. I did throw some hard drives back in but I am not sure if that is related. Thanks, Patrick
BSOD Help and Support
Random BSOD (Maybe bad Driver)
This is a gaming computer: MOBO: Biostar 790GXE 128 M, CPU: Phenom II 940, GPU: ASUS Nvidia 660 GTX, 6 GB memory (2x2gb and 2x1gb), Hard Drive: Seagate Baracuda 1000GB, OS: Widows 7. Nothing is or has been overclocked. I have monitored system with apps and have no overheating issues. I...
BSOD Help and Support
BSOD after random driver crashes.
I have been having some computer crashes lately. They haven't been constant lately but it crashed again today and that motivated me to post this. I know that these crashes have to do with my graphics card. It happened to my computer with my old graphics card(fried) and it is happening about once...
BSOD Help and Support
random BSOD No driver spec
Hi! I've the same problem here but can't figure out which driver crash. Someone can read the report? thanks
BSOD Help and Support
Driver gives random bsod
Hello, Recently I updated some drivers. Now this morning I turned on my computer and then got a BSOD. The error code was: 0x0000001E Could anyone help me out finding the problem? Thanks in advance
Drivers
i have 3 grahpics cards, how can i make it work
i have 3 graphics cards. 1 285gtx and 2 9600gt i know that in order to use sli you need the same model. so i was wondering. can i put the 2 9600 gt cards in sli and just run my gtx285 by itself? how would it work out exactly? PC SPECS: core i7 950 evga x58 sli le
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App