Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Atikmpag.sys BSOD on Coldboot 0x00000116

26 Feb 2015   #1
PCKTWTCH

Windows 7 64Bit
 
 
Atikmpag.sys BSOD on Coldboot 0x00000116

I've been getting this BSOD only after coldboots (first time powering on the machine in a few hours; usually over night). The display driver crashes several times and then BSOD. After the first BSOD however, I can reboot my pc as much as I want and no BSOD.

What I've Tried;
  • Uninstalling the drivers in safe mode and then reinstalling them
  • Tried all kinds of different driver versions
  • Manually extracting the atikmpag.sys and atikmdag.sys files
  • Formatting my SSD and completely reinstalling windows
  • Swapped motherboards
  • Put the cards in individually (I have 2x 6870s one of which i know definitely works)
  • Bought a new PSU

Symptoms(?):
Crashes on Cold boot
Moderately Loud "revving up" sound on boot and then dying down as it crashes and settles to be no longer crashing
LED on my fan flickering (not connected to fan controller)
Stammer of the Windows 7 logo on startup (animation stops midway and then continues)
Also my PC will not resume from sleep or hibernation, it either hangs or BSOD

I've tried everything I can think of, Help! I've attached a dump file.


My System SpecsSystem Spec
.
28 Feb 2015   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome PCKTWTCH mate with that atikmpag you mentioned I am assuming you uninstalled the CCC and left just the driver installed?

The other thing you do mention too is that you know that "one" of the cards work so have you tried it with just one at a time in/ and what are the temps on those cards.

Now I don't know how old the machine and especially the cards are but maybe cleaning the contacts and slots may help. Sounds rather simplistic but crud and sut do clog those even though they are installed.
SLOT CLEANING
Now as for the slots to clean them use a strip of old credit card about 1/2 inch wide nip the corners off one end - preferably round them offhold a piece of thin lint free cloth over the end dab on some form of alcohol - isopropyl alcohol (what we swab the skin with before an injection) is good and GENTLY swipe along the slots.
This can also be done for the GPU slot/s and also the contacts of the sticks or cards - not the stick but some lint free cloth of course. See my pic for the sick but please be very gentle doing it if you are in any doubt - please ask before doing it but I use this all the time and have yet to damage anything.
My System SpecsSystem Spec
28 Feb 2015   #3
PCKTWTCH

Windows 7 64Bit
 
 

Hi, thanks for the reply. Could have sworn id put the cards in separately before and they had both not worked but I did it yesterday and one worked perfect and the other would not even let me boot into windows without blue screening so I'm not sure what's wrong with the card bit that's definitely the problem
My System SpecsSystem Spec
.

28 Feb 2015   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok mate now one thing that springs to mind is of course heat and I am wondering if all that is needed is to replace / renew the thermal compound - it isn't a difficult job but as usual make sure you do not apply too much and also reattaching the cooler don't over tighten the retaining fittings.

That said it might be something more serious and it might be a idea while you have it apart to check out the state of the caps on the board - the ones you can see that is, and any signs of the printed circuit board having been very hot (scorched) .

The other possible issue is you have two different cards in the machine - something I would avoid if possible to give me max performance but that is really a budget item eh?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Atikmpag.sys BSOD on Coldboot 0x00000116




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD while playing NBA 2k14. 0x00000116, atikmpag.sys
While playing NBA 2k14 screen freezes and then my PC restarts. It says that i have problems with STOP: 0x00000116 and atikmpag.sys . I have already updated ATI driver and got newest version. It works fine in starting menu of the game,and everything is working fine until i play season...
BSOD Help and Support
BSOD 0x00000116 using google chrome, atikmpag.sys
Hello, I recently change my computer screen and started to have problem with the gpu's driver, this is my new one : Acer Predator GN246HLBbid Review | bit-tech.net At first, I just had artifact (I think it's how it's called) but now, I have BOSD. To solve my problem, I tried to uninstall my...
BSOD Help and Support
BSOD on awake from Sleep (atikmpag.sys 0x00000116)
Running Asus laptop, x53U. Windows 7 Home Premium, 64 Bit, 8GB Physical memory. Fully patched (Windows) except for IE11 which is being dealt with in separate thread. Radeon HD 6290 ( AMD C-60 APU with Radeon) Running latest BIOS from Asus. Updated ATI drivers to latest on ATI site. Shut off...
BSOD Help and Support
BSOD 0x00000116 atikmpag.sys
Hello all, I am getting an annoying BSOD 0x00000116. This started abouth three months ago, and at the beginning it only occurred during games (especially frequently during Alan Wake), but only while loading a next level/chapter, etc. or during in-game videos. According to BlueScreenView,...
BSOD Help and Support
Atikmpag.sys Bsod error 0x00000116
We have 3 HP 8570p elitebooks that continue to have bsods during normal non-intensive use. We have tried installing different drivers. We have run sfc /scannow and dcdiag which showed no errors. I have included the dump files.
BSOD Help and Support
BSOD (0x00000116) - Atikmpag.sys
Intro: The computer worked fine till today when I was at my brother, when I had to go I accidently lost the grip on my computer due to a filter. When I got home it worked fine four an hour or two, then suddenly the screen started flickering from side to side and turning blue, black etc. all-in-all...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App