Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AMD Catalyst AutoDetect detects wrong GPU

14 May 2015   #1
P1raten

Windows 7 64bit
 
 
AMD Catalyst AutoDetect detects wrong GPU

Hey!

So, I'm helping a friend get some new parts for his computer, so I basically replaced everything except the HDDs. Now the weird thing is that when I try to install the appropriate GPU driver I get a BSOD. The file causing the BSOD is Atihdw76.sys.

I think it has to do with it detecting a GPU (which isn't and hasn't been installed on the computer as far as I know). The previous GPU was something along the lines of ATI Radeon 5250.

The current GPU which i'm trying to install drivers for is ASUS 7970 MATRIX.

I've made a clean install on the computer since I thought it might be an issue with some files persisting on the HDD, but I still got the same error which seemed pretty strange.

I now found out that even though I thought I made a clean install the old Windows files got saved in the Windows.old folder.

Could it be some old files that's causing this issue?

Auto detect screenshot:



All the info in my system specs are correct except for the OS (this one is 32bit) and the HDDs.


My System SpecsSystem Spec
.
14 May 2015   #2
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Just a quick question before I take a look at your dumps but is the PC running Windows 8 by any chance?
My System SpecsSystem Spec
14 May 2015   #3
P1raten

Windows 7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Boozad View Post
Just a quick question before I take a look at your dumps but is the PC running Windows 8 by any chance?
Nope. Windows 7 SP1(atm) 32bit
My System SpecsSystem Spec
.

15 May 2015   #4
P1raten

Windows 7 64bit
 
 

After some digging around I found out that the GPU that is detected is the integrated graphics. Which I never thought of. I'll have a look and see why it isn't recognizing the GPU as part of the system atm.
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #5
P1raten

Windows 7 64bit
 
 

Aaaand it works. Apparently it was not plugged in correctly. Huge miss by me. Thanks!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AMD Catalyst AutoDetect detects wrong GPU




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Sata drive bios detects, but os not detects neither windows or linux
This is an older via chipset 1.5 Sata with a sata 3.0 WDC 1TB drive, and I have the OPT limiter jumper in place Problems encountered installing SATA 3.0 Gb/s hard drives on SATA 1.5 Gb/s controllers Before I put the jumper on the drive, the bios ignored the WDC sata drive. With the jumper in...
Hardware & Devices
Win7 Detects i7 instead of i5
hi guys, i have just noticed that on my DELL work PC, win7 detects that i have an i7 3540M but i am pretty sure that it's an i5, always had... i had a look in the BIOS and it detects i7 at the moment, even just upgraded BIOS to the latest from Dell's website, really weird.. i am just worried...
Hardware & Devices
Is AMD Catalyst installing the wrong drivers?
My PC is OEM: My motherboard is AsusTek P7P55D-E LX Rev 1.xx with Intel Core i5 760. My thinking up to now was to use the AMD Catalyst center for its driver updates but am wondering if this is something else
Graphic Cards
System Information Detects Wrong Model
Hey everyone, I have a HP nw8240, which I had to put a new motherboard in. I didn't notice whether or not the following was the case before the new motherboard. I bet it was, because I simple restored to a system image. Anyway, it detects it as being a nc2000. I think that these models...
Hardware & Devices
MS Paint GUI wrong- Perhaps stuck in wrong mode- Example shown
Last night, My MS Paint GUI went screwy. It looks like it is out of Aero mode or something, but Aero troubleshooter found no problem & everything else is fine. I was having an issue with a video game for PC (full screen) which normally fiddles with the Windows theme, but I honestly dont know. ...
General Discussion
HELP!! x64 bit OS detects only 3.25G ram out of 8G
HELP! I don't know what the heck happened! Just a few days ago my win7 HP was working PERFECTLY and it was detecting all of my 8Gb of DDR3 @ 1333 Mhz and now... it says ONLY 3.25Gb Usable! WHAT THE HECK!! Please help me resolve this problem all my ram bars are working perfectly, my...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App