Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD playing ESO, BCCode a.

11 Jun 2015   #81
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

If it was my computer, those temps would be way too high at idle. Your TJ Max is stated to be 100C, but many people believe it is somewhere between 85-90C. That does not give you much headroom when the CPU becomes stressed. What CPU cooler are you using? Have you cleaned the case out of all the dust and made sure that the heatsink fins are not blocked with dust? Make sure that whatever CPU cooler you are using, has the fans turning on it. Failing all of that I would clean and reapply thermal paste between the CPU and Cooler. If you are running the stock cooler, I would be sure to get an aftermarket CPU cooler. Your CPU is a hot running CPU to begin with, but the temps you gave at idle are simply too high.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jun 2015   #82
Requimatic

Windows 7 Home Premium
 
 

Unfortunately, I'm still using the stock cooler that came with the thing. When first installed years ago, with the stock TIM that came on the CPU, the mobo LED read 32c idle temps. It's only gone up over the years, and I've been unable to ever get them that low again, even using AS5 in tiny amounts.

All the fans are working, yeah. I just replaced two of them when I recently reapplied the thermal paste. And about that application, I used less than a grain of rice right in the middle of the heat spreader. That was the second or third application, with the best results. The prior attempts I'd used too much and the LED was reading around 50-56c idle. The lowest I've seen it get with this application was 46c, when the ambient temp in the room is down. Not as low as I'd like it, but without buying an aftermarket cooler that's the lowest it's been since being built.

Also, I notice that my vcore is currently reading 1.282v (max of 1.294v). After a little poking around, I've seen people say they actually OCed their 950 with the same vcore. Is it possible that the BIOS on this board has defaulted the vcore to a value slightly higher than it needs to be? I've never fiddled with the voltages at all, other than setting the XMP profile for the memory, to make it run at the rated speed.

Edit: for clarification, I'm not OCing anything. I've just noticed that from what I've read, people who have OCed their 950 ended up with a similar vcore as mine is without being OCed at all.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #83
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

First, with that CPU, it is absurd that Intel even sent that cooler with the chip. I would buy a good aftermarket cooler as soon as possible.

Yes, it is possible that bios changes did occur. Go into BIOS and check what your sata Controller is set to (IDE, AHCI or Raid). Then set optimized defaults. Set your sata controller to what it is set to right now (or you won't boot), set the ram to it's XMP values and set your boot order, save and exit. That should put you at stock voltages and settings.
My System SpecsSystem Spec
.

11 Jun 2015   #84
Requimatic

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
First, with that CPU, it is absurd that Intel even sent that cooler with the chip. I would buy a good aftermarket cooler as soon as possible.

Yes, it is possible that bios changes did occur. Go into BIOS and check what your sata Controller is set to (IDE, AHCI or Raid). Then set optimized defaults. Set your sata controller to what it is set to right now (or you won't boot), set the ram to it's XMP values and set your boot order, save and exit. That should put you at stock voltages and settings.
Haha, yeah... I've heard they've been shipping out the same HS+F combo since... forever.

But, I'll go in to the BIOS and do that right now.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #85
Requimatic

Windows 7 Home Premium
 
 

Did that... vcore actually rose to 1.317-1.329.

Core temps sitting at 70/70/69/69.

Edit: The Turbo Boost feature got reabled with the defaults being loaded. I turned it back off, vcore is back down to 1.282v.

Core temps sitting now at: 67/67/66/66. Still higher than they need to be.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #86
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Yes, I have a whole box of them, all unused. Yes, I think you have something else going on there. Turbo boost should not be an issue. It is actually a good thing. How about downloading, if you don't already have it, CPUZ Softwares | CPUID, and post screenshots of the CPU, Mainboard, memory and SPD tabs. The SPD tab can select each Dimm Slot from a drop down in the upper left. Just post the Dimm slots that are populated with ram. http://www.sevenforums.com/tutorials/9733-screenshots-files-upload-post-seven-forums.html
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #87
Requimatic

Windows 7 Home Premium
 
 

My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #88
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

One of my systems has a i7-960 and I can verify that a stock Intel cooler is not enough for any 900 series Intel cpu even when every thing is set to default. The 950 and 960 are little toasters and need after market cooling.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #89
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Jack, if you don't mind, look at the pictures above and see if the vcore looks right. It has just been set to optimized defaults.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #90
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Requimatic, look on EVGA's web site and see if there is a more current BIOS file than you have.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD playing ESO, BCCode a.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD playing GTA V, BCCode:10d
While playing GTA V several times driving around in the grass, and once I crashed and blew up. All three times resulted in BSOD with 10d as the code. I have attached the 3 BSOD dmp files. I just built this new system and only third party driver installed is motionjoy and better DS3 to play with...
BSOD Help and Support
BSOD playing... BCCode:101
Hi. New custom build, bsod daily... What i dont get is the fact that i buildt 2 exactly like pc`s, well nearly... i got 750 power and additional grafix card compaired to the second build with 650power. They both run Win7 ultimate 64bit. All updates installed, device manager a ok on both. No2...
BSOD Help and Support
BSOD mostly while playing HoN, BCCode 116
So i've read some stuff about this BCCode 116 and read this forum thread and followed the steps but it still doesn't work. Although i couldn't find the "AODDriver entry" in the NON Plug and play section. I've uploaded the stuff from SF diag tool. I'm using Windows 7 64-bit and the...
BSOD Help and Support
BSOD Playing WoW, BCCode: 1e
I have recently began to get BSOD while playing WoW, about 3 days ago. It doesn't happen all the time, maybe 1-2 times a day. I haven't had a BSOD on this machine since I built it in October. Attachment added as requested/required. Errors I am being told caused the sudden stop: Problem...
BSOD Help and Support
BSOD playing Starcraft 2 (BCCode: 1a and 1e although mainly 1a)
Greetings, I'm encountering random BSODs mostly playing Starcraft 2. The errors tend to occur later in games with more complex play (more units, more interaction among units). I've attached the recommended information. I put this computer together last November. Here are the specs: PSU...
BSOD Help and Support
BSOD playing Starcraft 2, BCCode: 101
bluescreen always in 4-8minute of game. quality of graphics dont matter AMD a8 llano ; 2x2gb geil 1750 ; no aditional graphics (only integrated)
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App