Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Random BSOD

11 Jun 2015   #31
MistUnleashed

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
Oh right i havent had this on the computer for atleast 2 years.

not the model number but i know the name of it. Asus Xonar DS 7.1 Sound card PCI
That's great!

Follow this link: http://www.asus.com/uk/Sound_Cards_a...Desk_Download/

Download the latest driver, restart and let me know if your sounds back.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jun 2015   #32
briand88

64 bit windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MistUnleashed View Post
Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
Oh right i havent had this on the computer for atleast 2 years.

not the model number but i know the name of it. Asus Xonar DS 7.1 Sound card PCI
That's great!

Follow this link: Sound Cards and Digital-to-Analog Converters | Xonar DS | ASUS UK

Download the latest driver, restart and let me know if your sounds back.

The download is showing as a notepad file :S
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #33
MistUnleashed

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Shouldn't be, i've just tried it and it works fine?

Try again, should be a .rar file.
My System SpecsSystem Spec
.

11 Jun 2015   #34
briand88

64 bit windows 7
 
 

it says its a .rar but showing as a windows note pad on my computer lol
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #35
MistUnleashed

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
it says its a .rar but showing as a windows note pad on my computer lol
Ah! You need to have WINRAR installed.

Install it here: http://www.rarlab.com/rar/winrar-x64-521.exe

-----------------

After this, download and extract the .rar file and run the setup.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #36
briand88

64 bit windows 7
 
 

Ok so now my soundcard shows in playback devices, My headset isnt working by just making the soundcard my default device i test it and the green bar shows but no sound comes.

Then if i go to Asus Xonar Audio centre and select headphones and test it playes thorugh the headphones.

Headphones are plugged in to the 7.1 soundcard via the audio jacks this is how it used to work what ever i wanted to play audio through i made that my default device so when i wanted to use the screens speakers i selected the screen as default device, and when i plugged my headset in i made the asus xonar soundcard my default device and this worked but now it isnt :S.

Bri
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #37
briand88

64 bit windows 7
 
 

scrap what i said above. Under playback devices i have.

Speakers - ASUS Xonar DS audio device
S/PDIF Pass-Through Device - Asus Xonar DS Audio Device
S236HL-4 Screen - Nvidia High Definition Audio (My Screen)
Speakers - VIA High Definition Audio (Ready) underneath
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #38
MistUnleashed

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
Ok so now my soundcard shows in playback devices, My headset isnt working by just making the soundcard my default device i test it and the green bar shows but no sound comes.

Then if i go to Asus Xonar Audio centre and select headphones and test it playes thorugh the headphones.

Headphones are plugged in to the 7.1 soundcard via the audio jacks this is how it used to work what ever i wanted to play audio through i made that my default device so when i wanted to use the screens speakers i selected the screen as default device, and when i plugged my headset in i made the asus xonar soundcard my default device and this worked but now it isnt :S.

Bri
We'll fix it! First of all though, have your Blue-Screens stopped occuring for now?
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #39
briand88

64 bit windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MistUnleashed View Post
Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
Ok so now my soundcard shows in playback devices, My headset isnt working by just making the soundcard my default device i test it and the green bar shows but no sound comes.

Then if i go to Asus Xonar Audio centre and select headphones and test it playes thorugh the headphones.

Headphones are plugged in to the 7.1 soundcard via the audio jacks this is how it used to work what ever i wanted to play audio through i made that my default device so when i wanted to use the screens speakers i selected the screen as default device, and when i plugged my headset in i made the asus xonar soundcard my default device and this worked but now it isnt :S.

Bri
We'll fix it! First of all though, have your Blue-Screens stopped occuring for now?

So far it has not happened but they were very random. it happened only twice today once straight after the other. and i have been on the PC since about 11am this morning playing BF4, CS:GO, Music and browsing the web it did not do it till i posted.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2015   #40
briand88

64 bit windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by briand88 View Post
scrap what i said above. Under playback devices i have.

1. Speakers - ASUS Xonar DS audio device
2. S/PDIF Pass-Through Device - Asus Xonar DS Audio Device
3. S236HL-4 Screen - Nvidia High Definition Audio (My Screen)
4. Speakers - VIA High Definition Audio (Ready) underneath

I have figured out what these are no doubt you already knew though.

1. Audio Jacks from my Asus Xonar Ds sound card
2. Optical passthrough (from sound card or GFX card? not used)
3. Is my Monitors speakers the HDMI from my GFX card to my monitor
4. Is my built in Motherboard sound card and my front audio panel on my case (both ofwhich i dont use)

So from a playback devices point of view its sorted and is as before. As for the HD VDeck is this relating to my Motherboards Built in sound card and cases front panel Audio Jacks which i do not use?, If so would it be OK to disable them all in play back devices, The non used sources and uninstall/remove HD Vdeck? as i do not use the Front jacks or my Motherboards audio jack ports?.


I also think i have figured out why i was Blue Screening in the first place, I was disabling some things on Startup to try and get the PC to boot a bit faster Already boots in like 15-20 seconds as the OS is installed on an OCZ Vector SSD so me being a pernickety s**t started to disable things in the Startup on System Configuration thinking i could get a faster boot time so i disabled things like Skype etc then i see HsMgr did not recognise it so i disabled it what is is though. Hsmgr.exe is a driver component for Asus, Auzentech, Creative and other sound cards. HsMgr.exe (32-bit) and HsMgr64.exe (64-bit) are services that provide the GX2.0 features. Under Vista, they also enable Directsound 2D/3D/EAX for applications, so it is not a good idea to disable them. These run at startup and in many cases you will be asked to allow the file to run on each startup. To eliminate that behavior and allow it on all bootups, open the file properties, and on the General tab click the "Unblock" button.


So now in System Configuration i now have my 2x old HsMgr Drivers 1x 32 bit and 1x 64 bit driver and also my two new ones. So the new freshly installed ones are ticked to boot on start up and my two old ones are un-ticked so what should i do with my old ones just leave them unticked or is there anyway to remove them?

So in reality it appears i caused myself my own pain in the ass, causing my own BSOD.

Also one more question I have a tri core CPU but noticed on startup it said only 3 cores were activated so I re activated the fourth is this something Tht would happen on a BSOD the CPU returning back to the 3 cores?

Apologies if you feel i am jumping the gun a bit.

Brian
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Random BSOD




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Random BSOD after start and Random stuck on windows logo screen
Heyy.. So yesterday due to a sudden power outage (happens allot here), my windows started behaving erratically. First when the power came on my windows 7 ultimate 64 bit, was stuck on windows logo. i waited for about 20 mins and it was still stuck. The HDD read activity light on my casing was...
BSOD Help and Support
Random BSOD problems in the past 2 days. Random errors at random times
Three days ago my water cooling failed (got up to 77C while gaming is when I noticed the problem as my CPU should not go over 62C). I decided to install an aftermarket heatsink instead of a new water cooling system ,and add a few more fans just to make sure my whole motherboard was getting plenty...
BSOD Help and Support
BSOD at seemingly random times, memory dump blaming random drivers
I've been plagued by odd problems since making this custom build about a month ago, but the latest is the increasing frequency of BSODs. They never occur at load (gaming with high end specs), but often occur at shutdown (forcing a restart before I can then actually shut down). I normally boot into...
BSOD Help and Support
Random BSOD at random moments on Toshiba L500 laptop; graphics card?
My GF has had a Toshiba L500 laptop for 4 years now. It's a great model and it worked well...till now. It started about two weeks ago, with 1 blue screen every 1-2 days. I haven't reinstalled her windows for about a year, so i figured that was the problem. Four days ago it started blue...
BSOD Help and Support
Random BSOD with random error code at random moment
Hello Ok now i'm out of solution so i come here hoping that someone could help me I always had bsod hapening randomly but not like the this week I got 2 bsod/day when i'm playing, when i'm staring at my monitor or even when i'm sleeping with random error code like 0x1e, 0x24, 0x3b, 0x4a or 0xa...
BSOD Help and Support
BSOD doing random things (Google Chrome, minecraft, random times)
I have finally had it up to here with the BSODs, so I really need help. I ran a windows memtest and it detected no errors. I just finished updating to SP1 with pretty much most updates too. The BSODs I get the most are: Driver IRQL not less or Equal System Service Exception and these two I...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:28.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App