Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSODs on Startup / Startup Failures / Comp Starts Every Other Time

27 Aug 2015   #1
iamthedecider

Windows 7 Ultimate
 
 
BSODs on Startup / Startup Failures / Comp Starts Every Other Time

Hi sevenforums,

I have a three year old custom built desktop. Specs are as follows:

Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Core i7 3770K @ 3.50GHz
RAM
32.0GB Dual-Channel DDR3 @ 927MHz (10-11-10-27)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. P8Z77-V DELUXE (LGA1155)
Graphics
4095MB NVIDIA GeForce GTX 680 (EVGA)
Storage
2794GB Seagate ST3000DM001-9YN166 (SATA) 94 F
3726GB Western Digital WDC WD4003FZEX-00Z4SA0 (SATA) 99 F
223GB INTEL SS DSC2CW240A3 SCSI Disk Device (SSD)
Optical Drives
ASUS BC-12B1ST
Audio
ASUS XONAR PHOEBUS Audio Device

I was getting the odd "Page fault in non-paged area" BSOD about once a month. I also had another issue where the computer would hang on startups after the windows splash to a black screen with only my mouse cursor. This would cause me to hard reset. Due to Occam's razor I attributed both the BSODs and the inability for my computer to load on every other startup to the same error.

I googled this issue and noticed it was related to messed up ram. This prompted me to run memtest86 last week. Memtest86 returned dozens of errors after going through 4 passes. Because of this I RMA'd the RAM.

Today I installed the new RAM. I have not seen a "page fault in non paged area" bsod as of yet, but they usually took time to show up (>1 week of computer usage).

After installing the new RAM, I began having numerous startup issues and a new blue screen.

The computer began hanging at the "welcome" screen, again only on every other startup. On another startup I received a 0x00000C5 BSOD immediately after putting in my login credentials. On yet another startup, I got hungup to a black screen prior to entering my credentials. Finally, on another startup, I entered into my desktop page, however, I was unable to open anything such as computer, control panel, etc. I had to hard reset from this state again. When I would open something such as control panel I would receive an error message stating application can not be opened.

With each of these screwed up startups, I had one clean normal startup in between which has only puzzled me even more.

Starting up to safe mode boots properly. I have disabled all startup programs via msconfig, but the problems persisted.

I uninstalled Asus AI Suite II today, however it does not appear to have changed anything.

I attempted to run windows startup repair, but it stated it did not find errors to repair. There are no restore points created whatsoever, even though I have system protection set to "on" for local disk C. I created one now, but this restore point would have the current issues within it.

I will be running memtest86 again tonight to verify my RMA ram is fine.

Any help is greatly appreciated. I have attached my DM Log.


My System SpecsSystem Spec
.
28 Aug 2015   #2
iamthedecider

Windows 7 Ultimate
 
 
Memtest86 results

Ran Memtest86 overnight with the brand new RAM. Received repeat failures of the hammer test. Any ideas as to why new ram would do this? Also, how would I fix this? Summary attached below.

Summary

Report Date 2015-08-28 11:16:31
Generated by MemTest86 V6.1.0 Free (64-bit)
Result FAIL
System Information

EFI Specifications 2.31
CPU Type Intel Core i7-3770K @ 3.50GHz
CPU Clock 3606 MHz [Turbo: 3688.1 MHz]
# Logical Processors 8
L1 Cache 4 x 64K (102564 MB/s)
L2 Cache 4 x 256K (54968 MB/s)
L3 Cache 8192K (34778 MB/s)
Memory 32815M (22063 MB/s)
DIMM Slot #0 8GB DDR3 XMP PC3-14200
Corsair / CMZ32GX3M4A1866C10
10-11-10-29 / 888 MHz / 1.500V
DIMM Slot #1 8GB DDR3 XMP PC3-14200
Corsair / CMZ32GX3M4A1866C10
10-11-10-29 / 888 MHz / 1.500V
DIMM Slot #2 8GB DDR3 XMP PC3-14200
Corsair / CMZ32GX3M4A1866C10
10-11-10-29 / 888 MHz / 1.500V
DIMM Slot #3 8GB DDR3 XMP PC3-14200
Corsair / CMZ32GX3M4A1866C10
10-11-10-29 / 888 MHz / 1.500V
Result summary

Test Start Time 2015-08-28 01:44:53
Elapsed Time 9:29:49
Memory Range Tested 0x0 - 81F000000 (33264MB)
CPU Selection Mode Single: CPU # 0
# Tests Passed 29/31 (93%)
Lowest Error Address 0x55186044 (1361MB)
Highest Error Address 0x81D884A7C (33240MB)
Bits in Error Mask 00000000FF000000
Bits in Error 8
Max Contiguous Errors 1
Test # Tests Passed Errors
Test 0 [Address test, walking ones, 1 CPU] 3/3 (100%) 0
Test 1 [Address test, own address, 1 CPU] 3/3 (100%) 0
Test 2 [Address test, own address] 3/3 (100%) 0
Test 3 [Moving inversions, ones & zeroes] 3/3 (100%) 0
Test 4 [Moving inversions, 8-bit pattern] 3/3 (100%) 0
Test 5 [Moving inversions, random pattern] 3/3 (100%) 0
Test 6 [Block move, 64-byte blocks] 3/3 (100%) 0
Test 7 [Moving inversions, 32-bit pattern] 2/2 (100%) 0
Test 8 [Random number sequence] 2/2 (100%) 0
Test 9 [Modulo 20, ones & zeros] 2/2 (100%) 0
Test 10 [Bit fade test, 2 patterns, 1 CPU] 2/2 (100%) 0
Test 13 [Hammer test] 0/2 (0%) 43
Last 10 Errors
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 81D884A7C, Expected: FFFFFFFF, Actual: DFFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 74A487FCC, Expected: FFFFFFFF, Actual: 7FFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 710085864, Expected: FFFFFFFF, Actual: FEFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 6F7084204, Expected: FFFFFFFF, Actual: 7FFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 660486DBC, Expected: FFFFFFFF, Actual: DFFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 57C085F5C, Expected: FFFFFFFF, Actual: DFFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 561487FCC, Expected: FFFFFFFF, Actual: EFFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 500886804, Expected: FFFFFFFF, Actual: 7FFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 40E48676C, Expected: FFFFFFFF, Actual: FBFFFFFF
[Data Error] Test: 13, CPU: 0, Address: 245084084, Expected: FFFFFFFF, Actual: FBFFFFFF
Certification

This document certifies that the Tests described above have been carried out by a suitably qualified technician on the System described above.
Signed

___________________________
Put your company name here:
Level 5, 63 Foveaux St, Surry Hills, 2010, Sydney, Australia
Phone + 61 2 9690 0444 Fax + 61 2 9690 0445
E-Mail: info@passmark.com
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSODs on Startup / Startup Failures / Comp Starts Every Other Time




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
WiFi connectivity failures on startup
I have a similar problem with my Dell Optiplex desktop with Windows 7 pro 64 bit. I get a variety of WiFi connectivity failures on startup. By running seemingly random fixes I can connect, but it is a real pain every time I start up. Sometimes the error is "no network connection available. ...
Network & Sharing
system repairs starts after every time at startup
Hello, Running on windows home basic x 64( which came along with sony vaio e-sereis). antivirus- Norton. The problem actually started when i downloaded i tunes and icloud and synced with outlook, and downloaded a software to convert wmv to iphone videos.( no idea is it the exact reason). every...
Performance & Maintenance
System restore starts and restores every time at startup
Hi, recently I had a problem removing some software and had to do a system restore to a point a day before. When my computer had to restart to finish performing the restore it was unable to as my computer has always had a problem restarting, it starts beeping and won't start up at all so I have to...
Backup and Restore
System restore starts and restores every time at startup.
Please help me people... this problem started since i used system restore. and now, this really freakin my head out... because i have to reinstall something everytime i boot it! so please help me people.....:cry:
Backup and Restore
Bitcomet is not in msconfig startup and startup but still starts up!
I changed BitComet settings not to start up at starting up Windows. It is unchecked to start in Msconfig. It is not in the Startup folder in Start Menu. Why it is still starting up when starting Windows?
Software


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App