Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Nasty BSOD when inserting my Seagate External Hard Drive

03 Sep 2015   #1
Brian23MAC

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Nasty BSOD when inserting my Seagate External Hard Drive

Hi all, I was hoping someone could help remedy this nasty BSOD I get everytime I try insert my Seagate External Hard Drive into the USB port. Thanks in advance for anyone that;d like to take a swing at this problem.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Sep 2015   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome Brian mate there is a dump showing a problem with your graphics and the suggested fix is to uninstall the Catalyst Control Centre and install only the device driver ie the GPU you have


Code:
ADDITIONAL_DEBUG_TEXT:  
You can run '.symfix; .reload' to try to fix the symbol path and load symbols.
FAULTING_MODULE: fffff8000360f000 nt
DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  55a70536
FAULTING_IP: 
atikmpag+cc9c
fffff880`07914c9c 4883ec28        sub     rsp,28h
DEFAULT_BUCKET_ID:  GRAPHICS_DRIVER_TDR_FAULT
CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1
BUGCHECK_STR:  0x116
CURRENT_IRQL:  0
ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17336 (debuggers(dbg).150226-1500) amd64fre
STACK_TEXT:  
fffff880`05fe2888 fffff880`07c99134 : 00000000`00000116 fffffa80`03d61010 fffff880`07914c9c 00000000`00000000 : nt+0x735c0
fffff880`05fe2890 00000000`00000116 : fffffa80`03d61010 fffff880`07914c9c 00000000`00000000 00000000`00000002 : dxgkrnl+0x5d134
fffff880`05fe2898 fffffa80`03d61010 : fffff880`07914c9c 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000000 : 0x116
fffff880`05fe28a0 fffff880`07914c9c : 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000000 00000000`00000000 : 0xfffffa80`03d61010
fffff880`05fe28a8 00000000`00000000 : 00000000`00000002 00000000`00000000 00000000`00000000 fffff880`07c98e3e : atikmpag+0xcc9c

STACK_COMMAND:  kb
FOLLOWUP_IP: 
atikmpag+cc9c
fffff880`07914c9c 4883ec28        sub     rsp,28h
SYMBOL_STACK_INDEX:  4
SYMBOL_NAME:  atikmpag+cc9c
FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner
MODULE_NAME: atikmpag
IMAGE_NAME:  atikmpag.sys
BUCKET_ID:  WRONG_SYMBOLS
FAILURE_BUCKET_ID:  WRONG_SYMBOLS
ANALYSIS_SOURCE:  KM
FAILURE_ID_HASH_STRING:  km:wrong_symbols
FAILURE_ID_HASH:  {70b057e8-2462-896f-28e7-ac72d4d365f8}
Followup: MachineOwner
Do that and post back what happens - or not happens
My System SpecsSystem Spec
03 Sep 2015   #3
Brian23MAC

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Hello and welcome Brian mate there is a dump showing a problem with your graphics and the suggested fix is to uninstall the Catalyst Control Centre and install only the device driver ie the GPU you have


Code:
ADDITIONAL_DEBUG_TEXT:  
You can run '.symfix; .reload' to try to fix the symbol path and load symbols.
FAULTING_MODULE: fffff8000360f000 nt
DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  55a70536
FAULTING_IP: 
atikmpag+cc9c
fffff880`07914c9c 4883ec28        sub     rsp,28h
DEFAULT_BUCKET_ID:  GRAPHICS_DRIVER_TDR_FAULT
CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1
BUGCHECK_STR:  0x116
CURRENT_IRQL:  0
ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17336 (debuggers(dbg).150226-1500) amd64fre
STACK_TEXT:  
fffff880`05fe2888 fffff880`07c99134 : 00000000`00000116 fffffa80`03d61010 fffff880`07914c9c 00000000`00000000 : nt+0x735c0
fffff880`05fe2890 00000000`00000116 : fffffa80`03d61010 fffff880`07914c9c 00000000`00000000 00000000`00000002 : dxgkrnl+0x5d134
fffff880`05fe2898 fffffa80`03d61010 : fffff880`07914c9c 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000000 : 0x116
fffff880`05fe28a0 fffff880`07914c9c : 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000000 00000000`00000000 : 0xfffffa80`03d61010
fffff880`05fe28a8 00000000`00000000 : 00000000`00000002 00000000`00000000 00000000`00000000 fffff880`07c98e3e : atikmpag+0xcc9c

STACK_COMMAND:  kb
FOLLOWUP_IP: 
atikmpag+cc9c
fffff880`07914c9c 4883ec28        sub     rsp,28h
SYMBOL_STACK_INDEX:  4
SYMBOL_NAME:  atikmpag+cc9c
FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner
MODULE_NAME: atikmpag
IMAGE_NAME:  atikmpag.sys
BUCKET_ID:  WRONG_SYMBOLS
FAILURE_BUCKET_ID:  WRONG_SYMBOLS
ANALYSIS_SOURCE:  KM
FAILURE_ID_HASH_STRING:  km:wrong_symbols
FAILURE_ID_HASH:  {70b057e8-2462-896f-28e7-ac72d4d365f8}
Followup: MachineOwner
Do that and post back what happens - or not happens
Ok then, I tried to uninstall the Catalyst Control Centre, but couldn't find it in the Change Programs/Features section of the Control Panel, nor could I find anything related to ATI/AMD in there. So after searching the Internet, one of the solutions to uninstall ATI products is to download DDU(Display Driver Uninstaller). So I ran that, had it clean ATI/AMD from the computer in Safe Mode. Rebooted it back up, plugged in my External Hard Drive and.......got another BSOD. Was there a step I missed? Is the Catalyst Control Centre still on my laptop?
My System SpecsSystem Spec
.

03 Sep 2015   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok Brian now open the Task Manager and see if it listed in Processes. This a nice little article on it What is CCC.exe and Why Is It Running?
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2015   #5
Brian23MAC

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok Brian now open the Task Manager and see if it listed in Processes. This a nice little article on it What is CCC.exe and Why Is It Running?
I probably should've mentioned this in my previous post, but when I ran the DDU and it cleaned all the AMD/ATI drivers, I wounded up w/no sound. It said I didn't even have sound card installed and there wasn't even the "Sound, video, and games controller" tab listed in the Device Manager. I kinda panicked, but I did preform a System Restore to the point right before the cleaning. So I guess I'm back to square 1. I still can't find the ATI Install Manager to get the Catalyst Control Center uninstalled. And in the article you posted, there isn't even a ccc.exe in the tasks. Do you know of another way to get it off my computer?
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2015   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok Brian now I need the model number of your machine so I can check the specs and drivers for it.

Getting rid of the CCC is or should be a fairly simple thing to do ie from Control Panel but as you say it isn't there so it isn't an option.

Have a look at this it might be of help otherwise it means looking ion the registry -a last resort for me but is efficient How-To Uninstall AMD Catalyst Drivers From A Windows Based System
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2015   #7
Brian23MAC

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok Brian now I need the model number of your machine so I can check the specs and drivers for it.

Getting rid of the CCC is or should be a fairly simple thing to do ie from Control Panel but as you say it isn't there so it isn't an option.

Have a look at this it might be of help otherwise it means looking ion the registry -a last resort for me but is efficient How-To Uninstall AMD Catalyst Drivers From A Windows Based System
The model number would be VM116UA#ABA. And the help page was the first one I went to. LOL

A lot had the solution of using the Install Manager, and when I couldn't find it, I started seeing if there were other means. I'd also just like to say thank you for taking time out of your day in assisting me to find a solution for this problem. It really is greatly appreciated.
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2015   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

No probs mate too much noise here to be able to sleep out here right now.

Ok your machine is a HP G71-347CL that number is just the product number but no matter at least w have access to details of the device. http://support.hp.com/au-en/document/c01890514 - this is an Australian site but I am guessing to would not be too hard to find the site for you by Googling that model number for the US. But I don't think it will be much different.

I can't find the drivers for this machine as the site is asking me to install new software to carry on so maybe you might have a look. I am asking because this machine is a HP laptop and I rather not do that and perhaps mess this one up.

So I shall await what happens when you try that site for drivers in particular the graphics one.
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2015   #9
Brian23MAC

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Sorry for the delayed reply, but the Graphics Drivers displayed are:

Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family Driver(64-Bit) - Ver. 8.15.10.1883 Rev. A
NVIDIA GeForce G 103M Graphics Driver - Ver. 8.15.11.8644 A
NVIDIA GeForce Video/Graphics Driver - Ver. 8.17.12.7600
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2015   #10
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok Brian now I think the Intel driver will be needed and I am to be honest wondering why the NVidia is being needed because unless one has one of those dual GPU set ups in laptops they are usually just run from the inbuilt one ie the Intel graphics.
Plus there is no mention of NVidia in those dump files that I can find. It could possibly be that they are quoted for another version of that machine.

The driver for the Intel chipset should be suffice so can you get that after finding those results form HP because again to access it myself that software has to be installed and the Intel sit e is a real tangle of references.

An option would be to run SlimDrivers https://www.slimwareutilities.com/slimdrivers.php now the free version is areal nagger and I usually install it and then uninstall it when I am done. Oh and he drivers with the free you have to do one by one but as you only need the chipset - no problems.

Let us know what you get.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Nasty BSOD when inserting my Seagate External Hard Drive




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Seagate external hard drive not recognised by my computer
I have attached a Seagate 500 GG external hard drive to my computer but it is not showing up in My Computer. I have browsed similar threads and on their advice gone into Device Manager. The drive is there but with no letter assigned to it but when I right click to assign one, it refers me to...
Hardware & Devices
External Hard drive malfunction - Seagate 3TB
I have a Seagate 3 TB external hard drive (model SRD00F2) that I use on my desktop dell pc (windows 7 64-bit). I purchased the hard drive on 7/30/13 so it is not even a year old yet. I get an error message saying "This file does not have a program associated with it for performing this action....
Hardware & Devices
Seagate external hard drive recycle bin
I have a Seagate ext. HD with 27GB of personal files and 2 GB of system files; 29 GB in all. Yet when I check the properties of the recycle bin it shows that there are (in the recycle bin) 84GB/31,072 files. I do Empty Recycle Bin and when I check properties again it shows the same 84GB/31,072...
Hardware & Devices
My Computer cannot detect my Seagate external hard drive 3TB
Hi guys, I've had this 3TB hard drive for about 6 months with no problems. However, for some reason my computer cannot recognise it any more. It doesn't come up in My Computer, but it comes up in device manager ( see pic 1) and in disk management (see pic 2) Alarmingly, I can't even...
Hardware & Devices
BSOD when inserting external hard drive
Hello Seven Forum, I just inserted a 1 tb external hard drive and my computer went right to the BSOD. I got the code: Problem signature: Problem Event Name: BlueScreen OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3 Locale ID: 1033
BSOD Help and Support
BSOD crash after youtube/inserting external hard drive
- 4 year old computer, used to be vista, upgraded to windows 7 A couple of days ago a BSOD started occuring about every 10 minutes and it seemed to also occur whenever I tried inserting a flash drive. It didn't allow for me to read the warning as it booted after half a second. I tried fixing...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App