Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Explorer Stops ?

07 Dec 2009   #1

Windows 7 64bit
 
 
Windows Explorer Stops ?

Hello,

New PC and new user of Windows 7.

This is really annoying, and I was wondering if anyone had any idea as to what might be the cause, and hopefully as to what might be the cure.

Windows Explorer comes up with a message about every 20 to 30 minutes to the effect that it is not operating anymore, and that it will fix itself
(not exact wording, which I don't remember, but the gist of the msg.)

It then, apparently does so, at least for the next 1/2 hour.

What is going on, please ?
Some conflict, perhaps ? With what ?

Cure for ?

Thanks,
Bob

My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Robert11 View Post
Hello,

New PC and new user of Windows 7.

This is really annoying, and I was wondering if anyone had any idea as to what might be the cause, and hopefully as to what might be the cure.

Windows Explorer comes up with a message about every 20 to 30 minutes to the effect that it is not operating anymore, and that it will fix itself
(not exact wording, which I don't remember, but the gist of the msg.)

It then, apparently does so, at least for the next 1/2 hour.

What is going on, please ?
Some conflict, perhaps ? With what ?

Cure for ?

Thanks,
Bob

Hi bob and welcome

We could use some info about your computer

In the mean time there is one place where we can get a log of what is happening. There is a lot of data so you want to wait untill the next time it happens. when it does typu eventvwr in search. go to the windows log>application tab. You need to look for errors (they have a red 'x' in the left hand column) that have app hang, app crash, or IE in their name. when you find them use the built in snipping tool (type snipping in search). Upload the snip using the attachment icon(shaed like a paperclip)

See pics

Let us know if you need help

Ken J+
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #3

Windows 7 64bit
 
 
To ZigZag From OP

Hi,

Thanks so much for help; really nice of you and much appreciated.

Am in my 70's now, not all that sharp with this stuff, so please put up with me a bit.

Went to the Event Viewer like you suggested.
Wow. Tons of stuff.
No red X's to left of messages anywhere.
Lots of items, all with an info. icon to get more on.

Wanted to copy and perhaps send you the file off-line, but couldn't figure out how to.
However, seems like most of the messages are related to ATI.
Guess this is my Graphic Card ?
Could this be causing all the Windows Explorer shutdowns ?
Incorrect Driver, or a not up to date one, perhaps ?

Will try and do more of what you suggested, but here's a pretty representative message.
I am doing this this AM, and so far have not had any problems.
So this snipit is from yesterday. (see at bottom of this msg.)

Thoughts ?

BTW: where is this snipit tool you mention ?
How do I display it ?

Best regards, and thanks again.
Bob

Log Name: ACEEventLog
Source: ACEEventLogSource
Date: 12/7/2009 6:10:22 AM
Event ID: 0
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Bob-PC
Description:
0000000001: 2009-12-07 06:10:22:302 Failed to merge manifest file: C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml with exception: Could not find file 'C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml'.
Error Called by: ATI.ACE.CLI.Foundation.XManifestation::ReadManifest processID:05052 threadID ) domainNameCCC.exe ) assemblyNameCLI.Foundation.XManifest, Version=2.0.3400.34807, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="ACEEventLogSource" />
<EventID Qualifiers="0">0</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2009-12-07T11:10:22.000000000Z" />
<EventRecordID>1564</EventRecordID>
<Channel>ACEEventLog</Channel>
<Computer>Bob-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>0000000001: 2009-12-07 06:10:22:302 Failed to merge manifest file: C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml with exception: Could not find file 'C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml'.
Error Called by: ATI.ACE.CLI.Foundation.XManifestation::ReadManifest processID:05052 threadID ) domainNameCCC.exe ) assemblyNameCLI.Foundation.XManifest, Version=2.0.3400.34807, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
</Data>
</EventData>
</Event>
My System SpecsSystem Spec
.


08 Dec 2009   #4

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Robert11 View Post
Hi,

Thanks so much for help; really nice of you and much appreciated.

Am in my 70's now, not all that sharp with this stuff, so please put up with me a bit.

Went to the Event Viewer like you suggested.
Wow. Tons of stuff.
No red X's to left of messages anywhere.
Lots of items, all with an info. icon to get more on.

Wanted to copy and perhaps send you the file off-line, but couldn't figure out how to.
However, seems like most of the messages are related to ATI.
Guess this is my Graphic Card ?
Could this be causing all the Windows Explorer shutdowns ?
Incorrect Driver, or a not up to date one, perhaps ?

Will try and do more of what you suggested, but here's a pretty representative message.
I am doing this this AM, and so far have not had any problems.
So this snipit is from yesterday. (see at bottom of this msg.)

Thoughts ?

BTW: where is this snipit tool you mention ?
How do I display it ?

Best regards, and thanks again.
Bob

Log Name: ACEEventLog
Source: ACEEventLogSource
Date: 12/7/2009 6:10:22 AM
Event ID: 0
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Bob-PC
Description:
0000000001: 2009-12-07 06:10:22:302 Failed to merge manifest file: C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml with exception: Could not find file 'C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml'.
Error Called by: ATI.ACE.CLI.Foundation.XManifestation::ReadManifest processID:05052 threadID ) domainNameCCC.exe ) assemblyNameCLI.Foundation.XManifest, Version=2.0.3400.34807, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="ACEEventLogSource" />
<EventID Qualifiers="0">0</EventID>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2009-12-07T11:10:22.000000000Z" />
<EventRecordID>1564</EventRecordID>
<Channel>ACEEventLog</Channel>
<Computer>Bob-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>0000000001: 2009-12-07 06:10:22:302 Failed to merge manifest file: C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml with exception: Could not find file 'C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\MOM-InstallProxy\mom-installproxy.xml'.
Error Called by: ATI.ACE.CLI.Foundation.XManifestation::ReadManifest processID:05052 threadID ) domainNameCCC.exe ) assemblyNameCLI.Foundation.XManifest, Version=2.0.3400.34807, Culture=neutral, PublicKeyToken=90ba9c70f846762e)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
</Data>
</EventData>
</Event>

HI Bob


So event viewer has nothing that looks like the enclosed snip? I have not seen a log that didnt have a few.

Snipping tool. type snipping tool in search
To upload it you need to attach it to the paperclip shaped icon in the reply form.

See snips in my below post


Ken J+
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #5

7600.20510 x86
 
 

Which antivirus are you running, if any?

Uninstall all ATI stuff from the computer in the normal method. Then, use Driver Sweeper from http://www.guru3d.com to clean ATI stuff too.

http://downloads.guru3d.com/Guru3D--...load-1655.html

After, install the latest driver for you card from ATI's website.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #6

Windows 7 64bit
 
 
Windows Explorer Quitting & New Drivers ?

Hello,

As I've posted before, Windows Explorer quits on me about every 1/2 hour or so.
Then it "fixes-itself," and restarts and runs for another 1/2 hor.

Using Windows 7 on a few weeks old HP Pavillion Elite Desktop.

If I look in Event Viewer, I find zillions of "events," most of which list ATI in their description of what happened. I am assuming that most of these related to my Windows Explorer problem. But, perhaps not ?

Thought maybe it's a ATI Driver problem ? Likely ?

So, looked in Device Manager and find I am running vers. 8.620 for my ATI Graphics Card.

I then selected do the internet search thing for any new drivers, and it came back to me that what it is currently using for my graphics card is the latest.

If I go the the ATI site, though for Windows7 and a 64 bit OS & Drivers, I find that apparently there is a later Driver version 9.11 available that came out in Nov.

How come this disparity, and the not finding it by the automatic search ?

Frankly, the ATI download site is confusing to me, and I am a bit apprehensive about doing the download and install of this new "stuff".

It seems to be other items as well as the new Driver.

So, should I download and install it ? All of it ?
Any danger in doing so ?

BTW: My graphics card is an ATI Radeon HD 4650

Thanks,
Bob
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #7

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

yes download the new drivers, i had a similar problem.... my screen would randomly go blank and disable aero, i ran a windows update check for drivers it camer back with nothing, turns out it was checking for updates to the "generic" ones, downloaded them from the Nvidia website, problem solved,

might be worth doing a check for chipset drivers too, you dont mention whether its an integrated graphics card... if it is the chipset might be causing problems (again this was my issue, i think, i updated all at once)

it certainly cant do any harm... and if it does thats what "system restore" is there for
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #8

Windows 7 Ultimate x64 | Windows XP Pro x86 | Windows Vista Ultimate x86
 
 

Device manager doesn't always find the latest drivers, it is best to get the latest drivers from the manufacturers website. Also, I would also download the suite so you could change your settings.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #9

7600.20510 x86
 
 

And especially, never get video drivers from Microsoft. Always from ATI.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Explorer Stops ?




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows Explorer Stops ?
Thread Forum
Windows 7 Explorer stops working General Discussion
Solved Windows Explorer stops working BSOD Help and Support
Solved Windows Explorer Stops Responding General Discussion
Windows Explorer Stops working BSOD Help and Support
Help! Windows Explorer Stops working! Customization
Windows Explorer Stops Working General Discussion
windows explorer stops working General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:02 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33