Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System Lags Every 5 minutes

16 Dec 2009   #1
TJR357

Windows 7 Pro 64 bit
 
 
System Lags Every 5 minutes

My system lags every 5 minutes for about 5 seconds or so and everything freezes solid. Even the clock will stop ticking, music will skip, videos will hiccough, you name it.
What is going on to cause this?
I'm running 7 Pro 64 bit on an Acer Travelmate 5730-6188 (Core Duo processor 2.0ghz and 3 gigs of ddr2 ram).


My System SpecsSystem Spec
.
16 Dec 2009   #2
geeve420

Windows 8, Ubuntu 12.04 64bit, Pear Linux Triple Boot
 
 

Could be your Antivirus live protection causing it. You coul try disableing the live prtection and see if that fixes it. Just a thought
My System SpecsSystem Spec
16 Dec 2009   #3
fseal

Windows 7 x64 Ultimate
 
 

If the drive light comes on and stays on during this event it is caused by the storage drivers. Be sure you have the latest storage drivers for your motherboard, or get them directly from Intel.

Secondly if you have an SSD, yo uneed to turn off Native Command Queuing on the sata port that the SSD is connected to in the device manager. (Go through each sata port in the device manager till you find the one with the SSD, then uncheck Native Command Queuing in the options)
My System SpecsSystem Spec
.

16 Dec 2009   #4
patio

Vista Ultimate X64/ Windows 7 Dual-boot
 
 

DLoad and install Process Explorer...FREE and see what is triggering every 5 minutes...
My System SpecsSystem Spec
16 Dec 2009   #5
JusticeAA

Windows 7 Home x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by patio View Post
DLoad and install Process Explorer...FREE and see what is triggering every 5 minutes...

agreed, here is the link:

Process Explorer

make sure you have the CPU history graph on so you don't miss which process it is.
My System SpecsSystem Spec
16 Dec 2009   #6
TJR357

Windows 7 Pro 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by geeve420 View Post
Could be your Antivirus live protection causing it. You coul try disableing the live prtection and see if that fixes it. Just a thought
Would AVG Network Edition cause this?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System Lags Every 5 minutes




Thread Tools






Similar help and support threads
Thread Forum
System restarts for every 10 minutes
Hi all My system restarts for every 10 minutes.what could be the reason ?? Tried all ,changing power supply,ram ..BUt no use.Help me Problem message as shown
BSOD Help and Support
nt kernal & system 25% CPU usage, internet lags
4c/8t processor uses 25% of its cpu to this nt kernel & system. system lags a bit but barely and what hit me was the internet speed. i went to speakeasy for speed test and im still getting the usual 15mbps, but when i game online it constantly lag and got me thinking its something to do with my...
Network & Sharing
my game meets the system requirements but still lags
my game is nfs underground 1 i searched the req is p3 700mhz, p4 for better.. ram 256mb needed...gpu 32mb, 64mb better my specs: P4 1.8 ghz ram 768mb 64mb integrated it lags even at low to medium graphics settings
Gaming
Computer lags every a few minutes, no sign of BSOD
My computer lags every few minutes: the cursor stopped moving the sound repeats the bit it is playing at that moment and the screen freeze for up to 3 seconds, and continue to run after without having any signs of error. Anyone had solved some similar problem? please help.
BSOD Help and Support
First BSOD, 3 minutes after system came back from hibernation.
Hello, Today i turnes on my pc this morning from hibernaton, i wrote down my password, and then i clicked on Google Chrome, i moved my mouse to the bar and when i was about to write the screen froze, and i receieved a BSOD, turned it on again and WhoCrashed said... On Wed 07/09/2011 02:52:55...
BSOD Help and Support
System lags while downloading .
Hi all at W7 forums.:D I'm having a problem I just cant seem to figure out. Recently upgraded to Windows 7 Ultimate 32 bit, from Vista, & have loved it so far until I had broadband connected at my new flat. Whenever I try to download anything at all as soon as the speed reaches around 100kB/s...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App