Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows 7 Home - Cold boot issues

23 Dec 2009   #1

Windows 7
Windows 7 Home - Cold boot issues

Hi there.

I am having some pretty strange problems with my newly built PC. I was having the same problems with complete formatted Windows vista 64 and now newly formatted Windows 7 Home Premium. This computer has the OS on it, and a few games, nothing else. I do not go to compromising websites, it is used for gaming only.

1) I start the computer and it turns on, but never really starts the hard drives. The computer screen stays blank.
2) I power it off by holding the start button for 10 seconds. I wait for the fans to stop, then I start it again.
3) Repeat 2
4) Repeat 2
5) Repeat 2, this time computer starts and I see the screen light up normally. I see post, I get to desktop and everything is functioning fine. After approx 3-10 mins (Depending sometimes it does it sometimes not) the sceen goes blank (computer still on) but it now non functional.
6) Repeat 2, sometimes it will start back up like #5. Sometimes it does not. If I get to desktop, it will not crash now for 10-15 mins
7) Repeat 6 if I get to desktop it lasts longer before it crashes.
8) Repeat 6 Finally it's up and good for 4-5 hours. Usually long enough for me to run my World of Warcraft raid. After about 4-5 hours just out of the blue, screen goes blank, computer is still running. Then I am back to 2)

Very odd problem.

Can someone give me some idea on how to find the error for this? Has anyone else had this problem or similar problem and give me some help please?

Thanks in advance.

Windows 7 Home Premium
Processor: AMD Phenom 9950 Agena Quad Core 2.6GHz 4 x 512KB L2 Cache 2MB L3 Cache
Board: K9N2 SLI Platinum AM2+/AM2 NVIDIA nForce 750a SLI ATX AM
Ram: 4 GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 1066 (PC2 8500
Video: BFG GTX280 1024E GeForce GTX 280 1GB 512-bit GDDR3 P
Drives: 2x WD Raptors 74gig 16MB Cache SATA 1.5Gb/s 3.5" Internal Hard Drive - Raid Zero

My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2009   #2

Windows 7 Home Premium x64

Wow... This seems like a problem with your hard drive... Did you check the Event Viewer for errors?
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2009   #3

Windows 7

I have not. I do not know how to get to it, am looking it up now to see if I can view the problems. Thanks for your response Sopolias.
My System SpecsSystem Spec

28 Dec 2009   #4

Windows 7

Checked into the log. Saw a lot of Kernal Power problems. Figured it was my processors not getting enough power or losing it at some point. My power supply was also plugged into a strip that was terribly dusty and cluttered with other things.

So I plugged it soley straight into the wall and haven't had any problems since.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2009   #5


Glad you got that sorted out!
My System SpecsSystem Spec

 Windows 7 Home - Cold boot issues

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
windows boot error only in cold boot
So, i recently formatted the pc, Im getting this weird error from windows boot every time i do a cold boot (meaning turning the pc on), if I just reset the pc i dont get the error. Is weird because previous to this error, before formatting, i was getting a different boot error also only on cold...
General Discussion
Random 'Windows failed to start up' on cold boot
Hey guys, I had this before on an old installation, but since I was reinstalling and upgrading some hardware I decided to ignore it. Now, a few days after a new gpu and fresh installation it happened again, does anyone know what's up? (Gets to roughly the windows loading screen before...
General Discussion
BSOD when booting windows,almost every cold boot.
hi i got a 3 years old machine and all was working great,but now ( this month) i have multiple BSOD . i have recently replace my power supply for a 650 w it worked until i had those BSOD but now only on cold boot *recently reinstall win 7 64 bit home premium to see if it will worked, but no...
BSOD Help and Support
Persistent cold boot issues
Hi I've had my new Windows 7 (Home Premium 64bit, OEM, registered and activated) PC since August, and, without fail, I get a BSOD just after the red ball stops moving on the Windows 7 startup screen. I've not dared to try flashing the BIOS yet, but have (afaik) all the latest drivers for the...
BSOD Help and Support
Windows freezes for over ~1 minute after each cold boot/reboot
So ever since I upgraded to a GeForce GTX 460, I've been getting these ~1min long freezes every time my PC just finished loading Windows (either after a cold boot or reboot). What could be causing this? EDIT: This didn't happen to me with my old Radeon HD 5770.
BSOD Help and Support
BSOD on Cold Boot in Windows 7
Hi I just built a computer a few months ago and loaded vista 64 bit onto it. The computer would blue screen and crash and assumed it was the Vista operating system. I installed a fresh copy of windows 7 on my system. The computer works great but I get a bsod then a restart from time to time....
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:26.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App