Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: win 7 high cpu usage on 2 services help


29 Jan 2010   #1

win7 x64
 
 
win 7 high cpu usage on 2 services help

Hello.
I need help with win 7 x64.
I've isolated services and find that plugplay service and audioendpointbuilder started taking cpu always at the same time.
When services weren't isolated with sc cmd i could only restart my pc bu some times problem showed again upon new start.

After i've isolated 2 services my problem starts randomly and sometimes exits randomly but after some time starts again. Drivers are all up to date and some are selectively disabled like ati high definition audio.
I've run sfc /scannow with no problems.
Here are the procces explorer threads and their stacks if someone could help out.(also have set up symbols in proc ex)

plugplay service

TID ntdll.dll!EtwTraceMessageVa+0x130

stack for TID
ntoskrnl.exe!SeAccessCheckWithHint+0xb4a
ntoskrnl.exe!IoGetRequestorProcess+0x250
ntoskrnl.exe!ExfTryToWakePushLock+0x899
ntoskrnl.exe!KeStackAttachProcess+0x117f
ntoskrnl.exe!KeAcquireSpinLockAtDpcLevel+0x88d
ntoskrnl.exe!KeRemoveQueueEx+0x301
ntoskrnl.exe!MmCreateSection+0x92b
ntoskrnl.exe!IoAllocateMdl+0x726
ntoskrnl.exe!KeSynchronizeExecution+0x3a43
ntdll.dll!ZwWaitForWorkViaWorkerFactory+0xa
ntdll.dll!EtwTraceMessageVa+0x37b
kernel32.dll!BaseThreadInitThunk+0xd
ntdll.dll!RtlUserThreadStart+0x21


audioendpointbuilder

TID audiosrv.dll+0xf440

stack for above TID
ntoskrnl.exe!SeAccessCheckWithHint+0xb4a
ntoskrnl.exe!KeAcquireSpinLockAtDpcLevel+0x682
ntoskrnl.exe!KeWaitForMutexObject+0x19f
ntoskrnl.exe!PsIsSystemProcess+0x68
ntoskrnl.exe!KeStackAttachProcess+0x11b9
ntoskrnl.exe!ObReferenceObjectByPointerWithTag+0x22b
ntoskrnl.exe!KeSynchronizeExecution+0x38c8
ntdll.dll!ZwOpenKeyEx+0xa
kernel32.dll!BaseThreadInitThunk+0x8be
kernel32.dll!NlsGetCacheUpdateCount+0x120
kernel32.dll!BaseThreadInitThunk+0x51a
kernel32.dll!RegOpenKeyExW+0x1d
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0xc10
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x7d8
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x220f
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x1fcb
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x33c1
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x38ef
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x28bd
MMDevAPI.DLL!DllGetClassObject+0x96f
MMDevAPI.DLL!Ordinal5+0x4420
audiosrv.dll!ServiceMain+0x5206
audiosrv.dll!ServiceMain+0x3d28
audiosrv.dll!ServiceMain+0x173c
audiosrv.dll!ServiceMain+0x12b6
audiosrv.dll!ServiceMain+0x29a3c
audiosrv.dll!ServiceMain+0x234ca
audiosrv.dll+0xf4a9
kernel32.dll!BaseThreadInitThunk+0xd
ntdll.dll!RtlUserThreadStart+0x21

Thinking of doing complete reinstall?

And here are screenshots before isolation :

My System SpecsSystem Spec
.

14 Nov 2010   #2
MDY

Windows 7 Ultimate x64
 
 
same problem

any solution so far?
I'm found the same issue; trying to find a fix atm
My System SpecsSystem Spec
14 Nov 2010   #3
MDY

Windows 7 Ultimate x64
 
 

It seems that cleaning the startup items worked for me.

The CPU was at about 30% eaten by this ntdll.dll!EtwTraceMessageVa+0x130
I noticed that after i turned off the internet connection the cpu went down, looking like an application trying to connect or update smth.

I unchecked Adobe stuff in msconfig and after reboot the cpu cores are stable below 2-5% in idle mode.
My System SpecsSystem Spec
.


02 Dec 2010   #4

win7 x64
 
 

Sorry for not answering. My resolution was to disable integrated audio and buy new pci sound card. It was the VIA driver issue. My mainboard is ASUS M3N78-VM - (faulty Windows 7 x64 drivers but working on xp32 & x64)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 win 7 high cpu usage on 2 services help




Thread Tools



Similar help and support threads for2: win 7 high cpu usage on 2 services help
Thread Forum
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle) Performance & Maintenance
Win 7 intermediate user, low cpu usage high ram usage Performance & Maintenance
High CPU usage, low fps, high latency. Performance & Maintenance
Windows 7 random CPU usage and high physical memory usage!!! Performance & Maintenance
High cpu usage Performance & Maintenance
high ram usage? Performance & Maintenance
High CPU Usage Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:35 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33