Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: My Windows Explorer is not working properly

18 May 2010   #1
jelintaric

windows 7
 
 
My Windows Explorer is not working properly

I'm using windows 7 ultimate version 6.1 ,wen i start my computer it logon but after nothing is displayed, only blank screen is displayed. but i can operate the system via task manager, for ex:to open the logical drive i wil press ctrl+alt+del ->taskmanager->new task->run->e: ,then my logical drive opens . my explorer.exe process is not responding ie it is not working properly ,wen this problem occurs first i just reinstalled my os , but this problem occurs frequently so anyone give me a solution to solve this problem.


My System SpecsSystem Spec
.
18 May 2010   #2
TimStitt

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Hi jelintaric,

Some questions:
  1. How long have you left it after boot? Please wait 20 minutes and see if explorer loads. This will tell me if the process is locked or if something is just slowing it down. i.e. I want to see if the problem is explorer or another influence.
  2. Are there any on screen error messages saying that explorer has failed to load (or anything else suspect)?
  3. Is there anything in the Windows event logs to suggest what might be tying up or killing the EXPLORER process? (especially disk errors)

Some general maintenance to find problems and speed up your system:
My System SpecsSystem Spec
18 May 2010   #3
jelintaric

windows 7
 
 

hi tim,
thank u for ur reply.
1.I waited for more than 20 minutes,but there is no progress,and the black screen remains the same.right click on the black screen (desktop) is also not working.
2. No error message is displayed on the screen.
3.There is no disk errors.
And there is no killing of explorer process,there is no display of taskbar and desktop background on startup and there two explorer.exe process is running.
My System SpecsSystem Spec
.

18 May 2010   #4
Capt.Jack Sparrow

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jelintaric View Post
hi tim,
thank u for ur reply.
1.I waited for more than 20 minutes,but there is no progress,and the black screen remains the same.right click on the black screen (desktop) is also not working.
2. No error message is displayed on the screen.
3.There is no disk errors.
And there is no killing of explorer process,there is no display of taskbar and desktop background on startup and there two explorer.exe process is running.
Hello !! Welcome to SF !!

You could try to create a new User Account and see if that works. Login to Safe Mode and see if that works fine. Or Enable the Build-in Administrator.

When you reach the Desktop Press Ctrl + Alt + Delete then Start Task Manager
Then File > New Task > CMD

Then under Command Prompt type in net user administrator /active:yes

Then Log Off the Account then when you log back in you'll find an additional account called "Administrator" Login under that account and Test it.

Also in Safe Mode with Networking download and Run Malwarebytes.

Hope this helps,
Captain
My System SpecsSystem Spec
20 May 2010   #5
jelintaric

windows 7
 
 

hello captain,
thank u for ur reply.i had done all ur suggestion ,but is still not working.please give me some other way to solve this problem.
i did not understand ur last point" In Safe Mode with Networking download and Run Malwarebytes. "
help me..........................
My System SpecsSystem Spec
20 May 2010   #6
kucing13

 

it means you need to boot in safe mode with networking

so that you have internet connection and then download Malwarebytes and full scan your pc afterwards
My System SpecsSystem Spec
20 May 2010   #7
TimStitt

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jelintaric View Post
hi tim,
thank u for ur reply.
1.I waited for more than 20 minutes,but there is no progress,and the black screen remains the same.right click on the black screen (desktop) is also not working.
2. No error message is displayed on the screen.
3.There is no disk errors.
And there is no killing of explorer process,there is no display of taskbar and desktop background on startup and there two explorer.exe process is running.
Appologies, I couldn't get on line yesterday due to business concerns.. I'm ususlly don;t leave people hanging like that.

So...

Follow-up's
Did you try my last two suggestions, defragmentation and SFC /SCANNOW.
Also I agree with Cpt.Jack, a check for Malware and Virus' is called for (just to be on the safe side)

New Stuff
Another option that we hadn't discussed was replacing the explorer.exe with the one on your installation DVD, you'll need to do this from SAFEMODE. But please run the SFC first.

What really interests me is why there are two explorer processes running. In windows XP this most likely would be your issue. However Windows 7 allows this to happen and you can set processes to run as separate instances on the exe's shortcut properties (advanced area). But the question is why?

So lets look into that. type MSCONFIG into search and open up the program. On the first screen select 'selective start-up' and then click on the 'startup tab'. This shows the programs that boot at start up (with the exception on those in the *run* areas of the registry and the startup folder/s (we can talk about those later). Disable (by un-checking) any processes that are not fundamental to windows booting. If you are unsure you can google the process, or post a picture here. Pretty much, I leave on my sound drivers, antivirus, Windows Operating System, tv card, graphics card, language filoes, office, java, and the default manager. I turn off - Printers, toolbars (including BING), adobe, google update, and anything else not microsoft. If you;re unsure leave it on and post the exe name here.

Also download this software called process explorer, with it you may be able to see what is causing both explorers to open.

There are some other less likely scenario's and the other start up areas to check, but i've written a fair bit tonight. So lets look at the above first.

Tim
My System SpecsSystem Spec
22 May 2010   #8
jelintaric

windows 7
 
 

thank u for ur quick replies and suggestions.the problem is solved.Actually the problem is due to viruses.I updated my antivirus and made a deep scan and i got rid of my problem.
Give me some tips to handle my system virus free and malfree and suggest me a good antivirus....
My System SpecsSystem Spec
22 May 2010   #9
Capt.Jack Sparrow

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Glad that you fixed the problem !! Look these threads :

What's the Best Anti-virus?

Security Basics - Windows 7 Forums

Hope this helps,
Captain
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2010   #10
Yama sabit

Windows 7 ultimate 32 bit
 
 

Hello dear brother's i have the same problem don't no how to fix that plz help me i find that virus with Malwarebytes' Anti-Malware i removed that virus but my pc still have that problem help me
My System SpecsSystem Spec
Reply

 My Windows Explorer is not working properly




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Internet Explorer AND sleep function not working properly!
I've never seen anything like this. Okay, here's the system rundown --- Running win 7 pro sp1 64 bit on a Dell xps 8000. Replaced hard drive one month ago, and I've used Seagate's diagnostic tool to check out hard drive, which didn't find any errors with the hard drive. So, here's problem 1:...
General Discussion
Windows Explorer Favorites not working properly?
Hello, Extatic here. I've come across an error and I was wondering if any of you could help. I've read up on some tutorials on how to fix this, but none of them have worked. My "Favourites" within Windows Explorer is broken. It will not work. I can't add anything in there, and I can't restore...
General Discussion
Windows Explorer is not working properly.
Hi everybody. Dr. Nick I have a problem for about 1 month, and i haven't got rid of it. When I start Windows 7, it works fine for a random time (it can be 15 minutes, it can be 5 hours) But when it happens, i get this when I do some actions like Opening "Computer": Picture 1 Opening...
General Discussion
Windows SP1 - now explorer doesnt function properly
I installed SP1 last evening with no issues what so ever, but now today when I am using my computer I am not able to double click on anything in windows explorer. When I try and open a drive or a folder I get the message there is no default program associated with this type of file, please go...
Windows Updates & Activation
windows not working properly
Installed Windows 7 on a new build-ssd. Windows loaded and worked properly, and was able to access anything I tried to. Installed driver for graphics card. After restart, windows shows desktop background. No icons and unable to open start menu from windows key. I am able to right click...
BSOD Help and Support
9500GT not working properly in Windows 7?
I am coming to Windows 7 from Vista 64bit Ultimate. On Vista I was able to get aero enabled and my system scored a 4.7 on the winsat tests. When I did a clean install and went to Windows 7 Ultimate 64bit, my aero doesn't want to initiate. I also cannot complete my winsat test because when it...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App