Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: sudden "operating system not found" (but reboot is fine!)

09 Jul 2010   #1
superbad

xp/7 dual boot
 
 
sudden "operating system not found" (but reboot is fine!)

W7 64bit home premium
500 gb hd
4 gb ram
5i processor
sony vaio

This has happened twice. It started last week while running itunes (playing music) and nothing else. happened again last night, also same scenario.

For no apparent reason (machine is less than a year old) the computer will go to a blank, black screen and the message "operating system not found" will appear. I press and hold the power button to turn it off, I turn it right back on, and it's fine.

I did get a BSOD last night, but itunes wasn't running and I had just connected my GPS running watch through USB. I can't tell if these are related, of course.

I run MS Security Essentials as my only virus protection, and yesterday I ran a Spybot scan which found nothing but a few tracking cookies. If there are log files that someone can point me to, I'm happy to post them.


My System SpecsSystem Spec
.
09 Jul 2010   #2
Capt.Jack Sparrow

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by superbad View Post
W7 64bit home premium
500 gb hd
4 gb ram
5i processor
sony vaio

This has happened twice. It started last week while running itunes (playing music) and nothing else. happened again last night, also same scenario.

For no apparent reason (machine is less than a year old) the computer will go to a blank, black screen and the message "operating system not found" will appear. I press and hold the power button to turn it off, I turn it right back on, and it's fine.

I did get a BSOD last night, but itunes wasn't running and I had just connected my GPS running watch through USB. I can't tell if these are related, of course.

I run MS Security Essentials as my only virus protection, and yesterday I ran a Spybot scan which found nothing but a few tracking cookies. If there are log files that someone can point me to, I'm happy to post them.
Hello !! Welcome to SF !!

Go to your BIOS setting and check the boot order make sure Hard disk is selected first. I have seen if the boot order is different sometimes we used to have this problem. Make sure your USB is never plugged it while rebooting the System.

Hope this helps,
Captain
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2010   #3
theog

Microsoft Community Contributor Award Recipient

ME/XP/Vista/Win7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Capt.Jack Sparrow View Post
Quote   Quote: Originally Posted by superbad View Post
W7 64bit home premium
500 gb hd
4 gb ram
5i processor
sony vaio

This has happened twice. It started last week while running itunes (playing music) and nothing else. happened again last night, also same scenario.

For no apparent reason (machine is less than a year old) the computer will go to a blank, black screen and the message "operating system not found" will appear. I press and hold the power button to turn it off, I turn it right back on, and it's fine.

I did get a BSOD last night, but itunes wasn't running and I had just connected my GPS running watch through USB. I can't tell if these are related, of course.

I run MS Security Essentials as my only virus protection, and yesterday I ran a Spybot scan which found nothing but a few tracking cookies. If there are log files that someone can point me to, I'm happy to post them.
Hello !! Welcome to SF !!

Go to your BIOS setting and check the boot order make sure Hard disk is selected first. I have seen if the boot order is different sometimes we used to have this problem. Make sure your USB is never plugged it while rebooting the System.

Hope this helps,
Captain
All so check the Cables & PSU.

Edit: all Hd & battery may loose.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 sudden "operating system not found" (but reboot is fine!)




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Black screen- "operating system not found" Sony Vaio VPCEH
Sat watching SkyGo and the screen freezes. I couldn't click anything or restart the computer. I powered down and when I turned it on I get a black screen with operating system not found! I have read a few threads with support but I am really struggling to follow them. A few bit of information...
General Discussion
"operating system not found" message when trying to install windows 7
a friend of mine has a sony vaio laptop with windows 8 on it,but she wants windows 7(plus there is a problem with the laptop,the internet eplorer doesnt open,the window opens for half a second and then closes,and no internet-related application works).i first used a boot usb,configured the bios so...
Installation & Setup
Dell Inspiron 1564 "Operating System Not Found" Problem
When i Turn On my laptop , it Shows "Operating System Not Found" ,But If I restart ( by ctrl+alt+del ) everything goes fine...whenever i shutdown my lap and then switching it on it boots slowly and shows "Operating System Not Found" ,But when i restart ,everything goes fine.. What is the...
BSOD Help and Support
"Operating System Not Found" Error - Windows 7 (x64 bit) 4GB Memory
http://i42.tinypic.com/fbeq12.png My laptop is a SONY VAIO - VGN-NS255D Anyone know how to fix this?
Hardware & Devices
EMERGENCY- Sony Vaio "Operating System Not Found" (friend's drive!)
My friend's hard drive in his Sony Vaio was riddled with viruses, malware, rootkits, you name it. I just had this hard drive in & out of my rig for the past couple days. I got it all set up fine, albeit with Win XP MCE, only installed my ethernet driver, and was all set to put it back in his...
Hardware & Devices
Win7 pro startup error "Boot MGR missing"/"Operating System Not Found
I just upgraded from Vista Home Premium to Win7 professional x64 hoping to fix the above mentioned problem. After a complete re-install Im getting the same errors. Im not sure of the proper terminology here, but during startup the computer does a scan of all hardware and "Volume 0" has a...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:41.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App