Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Group policy wallpaper not working for non-admin accounts

20 Dec 2012   #1

Windows 7 Enterprise 64
 
 
Group policy wallpaper not working for non-admin accounts

We have a special image that I am required to have on all PC's at my job and I usually just enable the desktop wallpaper in group policy and point it to the path. This has worked for as long as I can remember.

In windows 7 group policy editor, I set the desktop wallpaper in:
User Configuration
Admin Templates
Desktop
Desktop
Desktop Wallpaper

I set it to the local path where the rest of the desktop wallpapers are stored C:\Windows\Web\Wallpaper\XXXX.jpg

I did this while logged in as Administrator. It shows up under the Administrator account but it does not show under the other 2 accounts on the machine. Yet the other changes I set in the policy work under the other 2 accounts. The weird thing is, as I logoff these other account, the picture I set will flash for a second on the screen, then the account logs out.

I have done this countless times on machines without issue, I don't know what is happening. I even reloaded the machine just in case and it still is doing it.

I checked all over the registry where it relates to wallpaper and the correct path to the image is shown. I really don't know what is happening. The only way I can make the image stay is to log into each account and pick the image manualy which gets time consuming when I am loading a ton of PC's.

Any ideas? I have deleted and recreated the users, same deal.


My System SpecsSystem Spec
.

20 Dec 2012   #2
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

Hello Jack, and welcome to Seven Forums.

It may be some sort of permissions issue with them not having read access to the Wallpaper folder. You might see if having the image in one of the C:\Users\Public folders may work instead.

Desktop Background - Specify and Prevent Change

Hope this helps,
Shawn
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2012   #3

Windows 7 Enterprise 64
 
 

Thanks Shawn I will try this tomorrow!
My System SpecsSystem Spec
.


20 Dec 2012   #4
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

You're welcome. Please let us know how it went.
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2012   #5

Windows 7 Enterprise 64
 
 

This did not work, I have tried everything, it doesn't make sense. I have it set in the registry and in group policy, pointing to the path where the picture resides. I even tried putting it in the public pics folder and changing the path but still no luck.

This one has me scratching my head

Especially since it works for Admin, and the pic flashes when I logoff the other accounts. If I set the desktop background manually in each account, it accepts it and shows up, but then does not show up when I logout and log back in.

This actually happened to me on another laptop yesterday as well. Any other ideas?
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2012   #6
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

You might also check to see if this may be the issue while logged in each user account this is happening with.

Remove Background Images (where available)
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2012   #7

Windows 7 Enterprise 64
 
 

I tried that too, no luck on any of the accounts.

Here is something strange... I have been loading the OS from discs I was left from the prev IT guy. I usually use the Win 7 Enterprise 64 SP1 disc since it was the most up to date. I installed from a different disc and this is happening (32 bit on a couple computers and 64 on another but from a different disc).

Today I found my original disc and installed on the same PC I was having errors with... it works, the images come up fine on all accounts when I set from Group Policy. Weird! I don't know what could be different. Perhaps these discs were images created by the prev IT guy with WAIK or something that had specific settings? I am not very familiar with WAIK so I can not be sure.
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2012   #8
Microsoft MVP

64-bit Windows 8.1 Enterprise
 
 

Odd. I suppose there may have been a conflicting policy or setting that may have caused it if it was using WAIK.

Glad you got it sorted though.
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2012   #9

Windows 7 Enterprise 64
 
 

I'm thinking that is what it had to be. I know the guy made some unsuccessful images as I have encountered a few he setup for Vista that don't deploy right. For now I am good though... lost some hours on this one though!!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Group policy wallpaper not working for non-admin accounts




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:28 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33