Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Settings.ini is being used by another process.

27 Oct 2009   #1

Windows7
 
 
Settings.ini is being used by another process.

Installed Windows 7 over Vista with no trouble except when Windows starts a window titled "Desktop Gadgets" pops up with the following message:
"Settings.ini is being used by another process. Close the
other program...."
The above results in having no sidebar or gadgets, and I have no idea what the other process might be in order to close it. Any help would be appreciated.

My System SpecsSystem Spec
.

27 Oct 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by WEB45 View Post
Installed Windows 7 over Vista with no trouble except when Windows starts a window titled "Desktop Gadgets" pops up with the following message:
"Settings.ini is being used by another process. Close the
other program...."
The above results in having no sidebar or gadgets, and I have no idea what the other process might be in order to close it. Any help would be appreciated.
Web hi and welcome

The other process may be a gadget. when the error comes up if you kill sidebar in taskmanager does the settings.ini disappear? to restart gadgets just type sidebar in search

If you tell me what gadgets yo have i may be able to figure it out

Ken
My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2009   #3

Windows7
 
 

Hi Ken:

When this error comes up and I kill it in task manager the notice disappears. If I type sidebar in search, a list of six items appears, five of which brings up the "setting.ini notice", the sixth (Get more gadgets on line) works as it should. The gadgets I had installed are as follows: Wikipedia, Weather Network, clock, CPU speed monitor, and yellow note pad.

I appreciate you help on this problem. It certainly is not "earth shaking" but it would be nice to have gadgets working. I did the same upgrade on my laptop and gadgets work fine. Please let me know if you think of anything else.

Warren
My System SpecsSystem Spec
.


30 Jan 2010   #4

Windows 7
 
 

I had the same problem and the problem shows up in one of the two accounts (the one with administrator rights) that I have on the machine.

I tried many suggestions from the web including the one aboe, but none would work.

I also tried doing a restore from a previous restore point, but it would fail with an error that a file could not be replaced.

As I examined the Application Logs, I noticed that there were many errors about user profile errors related to bad entries in the registry.

The recommendation in that error is to perform an advanced restore, which restored the whole disk from a week old backup disk image.

BTW, That's a neat new feature in Windows 7 in that it also offers to backup user files that can be recovered after the re-image of the drive...

I could not pin it down to the culprit as I had not dome much on the machine since the date of that image backup I had.

In the restore point history were a few Windows updates over that week (1/22/10 to 1/29/10) and and update to the Yahoo IE Tool bar to 8.1 (which was the last thing I did to the machine).

If it was data corruption in the registry that would be a bad side effect of one of these updates (highly suspect is the Yahoo IE Tool bar 8.1).
My System SpecsSystem Spec
05 May 2010   #5

windows7
 
 
"system.ini in use by another process" error message

Hello. I am receiving this message when logging in with administrator. No gadgets load, even when I type it in on the start-search.
When we log in as guest no message appears and the gadgets load with no problem.
Also lost the menu on the top of the window.
I had to reload windows 7 about a month ago and had no problems but all of a sudden this message appears. I did load some new gadgets recently and they all worked but now there's a problem.
Any solutions?
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2010   #6

windows 7
 
 

i got the same error message after installing the yahoo toolbar as well and that was the only thing that i changed on the computer before that message started coming up now though even after i got the thing off my computer the error is still present. trying to find a way to fix the problem without resetting the computer to the restore point i have from the day i turned it on though.
My System SpecsSystem Spec
22 Aug 2010   #7

Windows 7
 
 

Well I HAVE YOUR SOLUTION! Consider it fixed!
This works in Vista as well

More than likely, Settings.ini is corrupted!

1) Go to my computer, then search for settings.ini
2) Rename the file to something recognizable like settingsBUSTED.ini, ....BROKEN, or whatever you want.
3) The file should be recreated by windows and should work.

If you have multiple instances of the file, rename each one until your gadgets, widgets, sidebar or whatever start to work.

Sometimes you cannot rename some instances of the file... So start with the ones that allow you to rename.

For me, this totally worked like a charm!
-----------
www.VSL1200.com
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #8

windows 7 Home Premium 64
 
 

I discovered that some windows update must have kicked out "full control" on my admin/user account. After I went into the user accounts and gave back the full control, the error message disappeared and my sidebar now loads normally.
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2012   #9

windows 7 home basic
 
 
please create new admin account and deleate old admin acc

Quote   Quote: Originally Posted by WEB45 View Post
Installed Windows 7 over Vista with no trouble except when Windows starts a window titled "Desktop Gadgets" pops up with the following message:
"Settings.ini is being used by another process. Close the
other program...."
The above results in having no sidebar or gadgets, and I have no idea what the other process might be in order to close it. Any help would be appreciated.
create new admin a/c
and remove last admin a/c
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Settings.ini is being used by another process.




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Settings.ini is being used by another process.
Thread Forum
open explorer, starts new process, close it, process remains active General Discussion
Windows 7 + Process Explorer + Patch: [Opening error process] Installation & Setup
Solved IE9 process/tab Browsers & Mail
Solved Windows 7 Regional Settings and Office 2010 Language Settings Microsoft Office
Not sure what this process does General Discussion
connection by the system process and killed process Network & Sharing
IE* uses per tab process? Chillout Room

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:59 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33