Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AERO themes causes severe lag in the web browsers.

23 Sep 2014   #61
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Well it's hard to add to the already given recommendations,
There are some reviews on a simple search on this model with dual cards
Which I doubt it was really designed for battery dependent and all of the startup programs but to each his/ her own


My System SpecsSystem Spec
.
23 Sep 2014   #62
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DARKWORLD View Post
Hey, a little update here.

Had some talks with colleagues at work, one suggested to try and set Power Management Mode in NVIDIA control panel from "adaptive" to "prefer maximum performance", though I said to him that I already tried that, he then proceeded that I should add DWM.exe and Explorer.exe to the 3D programs list and set their PMM's to "prefer maximum performance" just as well.

So I tried it and so far it works, not a single lag. Cant say 100%, because I am not at home and dont have time to thoroughly test it.

But it most likely just a workaround not a solution since now I have a major drawback from this. In "prefer maximum performance" mode laptop work's for about an hour only, instead of usual 3 and a half hours (its like more than 70% decrease in battery life...), since both GPU's are at their maximum clock rates all the time and it consumes A LOT of power, it also raises temperature by a moderate amount so it becomes pretty hot...

Well, anyway if this work's then it most likely a fault on NVIDIA end with poorly optimized energy management.

I'll post some info if something changes.
Thanks for the update - the dual GPU (SLI and Crossfire) technology is new to me and I'll be interested in anything else you discover. I made a note of this thread for future reference.

Kusos to your colleague for pointing you in the right direction. I agree with Thrashzone - running in that mode is probably not intended for battery power.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #63
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Darkworld - see this on the NVidia forums - it might be something you could try:
https://forums.geforce.com/default/t...-microstutter/

Thanks to ICit2LOL for pointing me to an article that led to the above link.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Sep 2014   #64
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Was this the post you were referring to ?
https://forums.geforce.com/default/t...85302/#4085302
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #65
DARKWORLD

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Slartybart View Post
Darkworld - see this on the NVidia forums - it might be something you could try:
https://forums.geforce.com/default/t...-microstutter/

Thanks to ICit2LOL for pointing me to an article that led to the above link.

Bill
.
Thanks, though I am aware of this issue and to be honest never experienced those microstutter's everyone is talking about.

Also this is not applicable in this case, since web browser's always using single rendering mode, you can turn SLI on, but it will only yield artifacts in flash videos.

So I am browsing 2nd day, no lags at all, so I guess its solved. For science returned all to defaults - lag appeared again.

What I noticed in "Adaptive" mode is that it throttles GPU to 135 Mhz due to, mostly, inactivity and when I am browsing something, opening pictures/video - animations becomes choppy because it somehow wont boost clock's higher a bit for better performance, it "wakes up again" when you switch to another window. It's just poor optimization in NVIDIA drivers.

Good thing that I dont need to mess with Windows 8 again, phew. Lastly need to pin some info on my windows licensing, gonna do it this weekend.

I'll mark this thread as solved and will edit first comment with solution, will post some additional info if I discover something.

Thanks everyone for help, much appreciated, learned some cool things about Win7 from you guys.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #66
gregrocker

 

Just to confirm:

Did you ever try running without the Nvidia full software package which resolves many issues?

If you uninstall it will the setting you found be the default, or does it require the Nvidia control panel to change it?
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #67
DARKWORLD

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gregrocker View Post
Just to confirm:

Did you ever try running without the Nvidia full software package which resolves many issues?

If you uninstall it will the setting you found be the default, or does it require the Nvidia control panel to change it?
I tried as you suggested to deliver drivers via windows update and windows downloaded older NVIDIA 327 driver package, which includes NCP by default and dont think you can get rid of it. Well, even if you can it only allows you to change driver setting's and nothing more, so I assume without it all setting's will be at their default values.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #68
gregrocker

 

I disable those at Startup as they aren't really needed in most cases. Yours may be the exception due to dual GPUs. Was it shipped with a GPU Control Panel? Perhaps disabling that lost the needed setting
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2014   #69
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Glad to hear things are running smoothly

Mucking about with the OS to solve a GPU issue seemed a bit over the top - just for a lag when browsing.

Good luck straightening out the licensing, hope all works out as it should and you're able to run without any questions.

I know I learned a few things in this thread - thanks again for the feedback, updating post# 1 with the solution and marking the thread solved.

Bill
.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AERO themes causes severe lag in the web browsers.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Aero features work for Aero Themes but not for My Themes
I just did a clean install of Windows 7 Professional and used Double Driver to reinstall all my drivers. Everything works fine with one exception. When I switch from the default Aero Theme to one of My Themes, the Aero features no longer work (i.e. transparency, thumbnails on the taskbar, ect.) ...
Themes and Styles
All the Aero themes on my PC have been deleted, help!
Hello, A while ago, I gave my computer to someone but they deleted all my Aero themes. I use custom themes so I didn't really care. But now I want to have the normal original theme again, but it's impossible because they don't exist! Here is a screenshot: http://i.imgur.com/rT7KHTz.png When I...
Themes and Styles
Aero Themes for Windows 7
Hey guys.. Could anyone suggest some nice quality Aero themes for Windows 7 for me? I'd like to customize my theme instead of having the default one. I don't mind if I have to use any theme installer. Thanks :)
Themes and Styles
problem with aero themes
Hello Dear friends last night i was trying to install a new theme on my laptop after replacing explorer file some error appears so i restore my backup explorer after this when i choose aero theme the my computer fonts changed to lite color and i can't read when i change it to basic theme every...
Customization
Are there any new Aero themes?
As the title says, I am looking for more Aero themes. I know there are other themes out there, but I have not found any Aero themes, as I like to use the Aero snap feature and Aero peek, which only works with the Aero themes.
Themes and Styles
Aero Themes
A while back, Thurrott mentioned there were rumors of a new UI being put into place before RTM. Is there any credence to this? Or if not, are there any windows 7 themes that actually look good without transparency? All the themes I can find are translucent, which I think looks just horrible when...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App