Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Custom start orb not animated, but default orb is, why!?

19 May 2016   #1
Mitrosilva

Windows 7
 
 
Custom start orb not animated, but default orb is, why!?

So this is a small issue, but it's very annoying. I'm trying to customise my start button, which I have done successfully in the past; the process is rather simple. However, I decided to change it again today and for some reason it refuses to animate when I hover over it or click it, it just remains a solid image. When I restore my backup of explorer.exe, the Windows 7 default orb returns and animates as usual. I've tried changing the orb using both automatic software methods, and manually using Resource Hacker to no avail. No custom start buttons will animate any more. I had even considered doing a system restore, only to find I have no recent restore points on my main hard drive because of storage restraints! (It's an SSD)

Any help to resolve this small, but irritating issue, is much appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.
19 May 2016   #2
Magnakai

Windows 7 Ultimate x64
 
 

hi there, i've encountered custom start orb warping issues, but unlike urs. do u mean it is stuck on desktop? i thought the animation is just derived from 3 x pics of orbs held in a strip 54 x 162 .bmp- are the physical custom .bmps in order? so far i have misplacement of start orb problems and also 'disfigurement' & replacement of the orb by some unknown white symbol where it should be.

i'm not suggesting i know exactly how to resolve ur issue, but do u think it might be related to start menu/taskbar modifications u have recently tinkered with, or custom win7 themes? are u changing the orb while on some custom theme? try to apply the changer again after selecting standard Windows 7 theme, the basic aero if u r aero.

for my cases, i have detected its sources : i had activated several taskbar-concealing programs and this clashed with the start button operation especially if my taskbar was set to auto-hide. for the unknown white object, it was my custom theme causing the problem; i could uninstall my theme resources changer and my start orb instantly reverted to normal again, but my theme would not run smoothly. in the end i used a combined start button & taskbar .exe-hide program on top of TransBar (TransBar does not hide start button only taskbar), held the hide .exe in machine & user gpedit (both at startup/logon) and this worked out for me. i no longer have a visible start orb, but it's better than having trash at the corner of my screen (i don't really need it anyway, i use WIN key a lot).

i would really like to know how u resolve this matter, for my own knowledge. i hope u don't mind this post, pls. update when u could fix it.

ps. i did not use StartKiller because it ends its process too fast while logging off- i can see the trash symbols/orb again while pc is shutting down.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2016   #3
Mitrosilva

Windows 7
 
 

Hi,

Yeah, I've tried it on multiple themes to no avail. You are correct that the animation is just 3 frames that switch depending on what you're doing i.e. hovering/clicking, but this does not occur for me, for some reason; it simply stays as a solid image of the first icon.

I have limited experience with exactly how it works unfortunately. My investigation into explorer.exe led me to believe that it was simply a case of replacing the existing .bmp images with custom ones of your own for it to work, but I've had all sorts of issues. I've had black squares appearing and the start icon becoming off centre when clicked, and the icon simply being invisible, among other things. It's very confusing as it seems to be a very simple function of the computer, but it just doesn't want to work anymore.

I thought it may be the exact format of the image, as template images seem to be saved as 32-bit .bmp files, but even those fail to animate properly.

Hopefully someone will enlighten us both as to exactly how these things work and we can resolve our issues!
My System SpecsSystem Spec
.

19 May 2016   #4
Magnakai

Windows 7 Ultimate x64
 
 

what other customization have u executed on ur pc lately; try to back-track.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Custom start orb not animated, but default orb is, why!?




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
How do you set default wallpaper and screen saver for custom install?
I've been playing around with the $OEM$ folder used for custom branded OEM installs. I've figured out how to set the OEM info and add custom wallpapers and screen savers to the install media. What I haven't figured out is how you actually set the default wallpaper or screen saver during the...
Customization
Booting does not start with animated Windows Logo
I am on Windows 7 Pro Platform without Aero support. When I boot my desktop I do not get the animated Windows Logo as the first screen and instead get a rolling bar like I did in XP. Can something be done to get animated Windows Logo as the first screen while booting? TIA. ;)
General Discussion
Default Programs - Change Default Icon in Start Menu
How to Change the Default "Default Programs" Icon in the Windows 7 Start Menu This will show you how to change the default Default Programs icon in the Windows 7 Start Menu to be a icon of your choice for all users or just your user account. EXAMPLE: Default Programs in the Start Menu ...
Tutorials
Get Animated Start Button on Windows 7 ....
More... Get Animated Start Button on Windows 7 with Windows 7 Start Button Animator
Customization
Custom Icons Changing to default in taskbar.
I have changed my icons to custom ones but when i use the program, it stays to default. (I use dell Dock and when i start the programs from there, thats when i get default icons,When they are started from the desktop they go to custom ones) I have tried the default_ICO.reg and also the icon...
Customization
No animated start button in 32bit?
I have been testing both versions of home premium on separate partitions on my laptop and have noticed that the start menu button is not animated as in the 64 bit version. Anyone else noticed this?
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App