Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Abit AirSpace Wi-Fi on x64

06 Nov 2009   #31

Windows 7 x64


I've just signed up here as I've come to the end of my rope with my Airpace. I only just thought of searching forums for answers, though I have been using other forums for years.

I had the same issue as everyone else where it would BSOD. Happily that has been resolved with the advice in previous replies.

Unfortunately it is still not operating right. I want to use it as an access point so I can have my PC, netbook and Xbox online at the same time. I am in uni accommodation, and they allow a maximum of 2 devices to be connected to the ethernet point (otherwise you have to mess about with MAC Address on the providers website). I have installed the utility software and have the driver sorted, but the utility keeps acting up.

Looking at it, I have set up the access point and everything is in check. Except I cannot get my netbook to detect the wireless signal. Below is a screen shot of what I see in the utility. The main problem I seem to have is turning the radio on and off (it wont turn on after being turned off) and that when the radio is on, it's status is "Not Associated".

I am running Windows 7 x64.

In a linked question; my graphics card (NVIDIA GeForce 9800 GT) has a fan attached to the underside, which is blocking a PCI-E port. I need access to this port in order to have both my TV Card and Airpace installed. Should removing the fan be avoided? I don't use the PC for gaming; only TV in Media Centre and DVD's in WMP.

Thanks in advance,


edit: further playing around has me more confused. Under the Statistics tab, the RX CRC error counter keeps increasing. I had a quick Google and found it could be interference or a bad connection. I have changed the channel, the wireless mode from g/b to b and checked the antenea is properly joined. None of these made it any better.
Rebooting the PC; the radio is turned off, and clicking the on/off button doesn't change the status. Could it be to do with the proximity of the fan on the underside of the graphics card perhaps?

My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2009   #32

Win7 Pro

Removing the fan from your graphics card would be an exceptionally bad idea trig - you would need a special passive cooler to get a fanless graphics card to work without overheating.

Have you got any other PCI-e slots on your motherboard? You can use the card in any of the slots on your board, not just in x1 slots.

[edit] Having looked at your motherboard you don't have any other slots.

Without actual physical contact the fan won't interfere with the card in any way, so it's not that. Unfortunately I fear the Atheros drivers and the a-Bit software are simply incompatible - if any extra functions were added to the drivers that a-Bit provided then the Atheros ones won't cut it I'm afraid.

You say the university won't allow >2 MAC addresses to connect - is it wired or wireless? If it's wired then why not invest in a cheap 10/100 router and connect through that? That way you just register the MAC of the router with your uni providers and the others shouldn't be passed through.

I had a Netgear RP614 for just that purpose at uni. They're going pretty cheap on eBay.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2010   #33

Windows 7 Home x64

Anybody still in hope - incase you didn't know Abit went out of business back in '07, unless anybody can figure this thing out we aren't getting any new drivers.

I'm using the generic AR5006EG driver, it works, but I can't use any of the features (like access point etc).

I'll have a poke around at some point, but whenever I try to install the driver I get insta-reboot loop, not like the beta version where it'd crash randomly.

In the meantime, have a crash dump

On Thu 26/11/2009 10:33:41 your computer crashed <AIRPACE BSoD>
This was likely caused by the following module: ndis.sys
Bugcheck code: 0x1000007E (0xFFFFFFFFC0000005, 0xFFFFF880014DC853, 0xFFFFF88002FDBB98, 0xFFFFF88002FDB3F0)
Dump file: C:\Windows\Minidump\112609-20389-01.dmp
file path: C:\Windows\system32\drivers\ndis.sys
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NDIS 6.20 driver
The crash took place in a standard Microsoft module. Your system configuration may be incorrect, possibly the culprit may be another driver on your system which cannot be identified at this time.
My System SpecsSystem Spec

25 Jan 2010   #34

Windows 7 x64

Quote   Quote: Originally Posted by potatohead View Post
Very simple, this card is actually an atheros chipset card, simply uninstall any abit driver and install the driver for the card manually using Windows 7 default drivers under 'Network Adapters', pick either Atheros AR5006X or AR5006XS.

Ok im a tard where is this file?? I have done searches and find nothing.
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2010   #35

Win7 Pro

Go to Device Manager in Control Panel (or wherever). Right click on the adapter, then click properties.

On the driver tab click on "Update Driver", then "Browse my computer for driver software". Instead of actually looking, click "Let me pick from a list...", then find "Atheros Communications Inc." from the left hand list, then you want "Atheros AR5006X Wireless Network Adapter". Then click next etc until it installs the driver for you.

I had a couple of crashing issues with the AR5006XS driver, but you could try that if you like.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2010   #36

Windows 7 Home x64

Use the AR5006EG driver, this is the chip the card's built around. Used it for ages with no problem.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2010   #37

Windows 7 Home x64

Just to let you all know, I'm working on a fix right now, but don't hold your breath - if I find one it won't be anytime soon.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #38

Win 7 Pro 64 bit

Thanks a lot Potaohead! Great pointer! Just bought an Abit Airpace card as I may need to go wireless for a while. Did not work under Win 7 Pro 64 bit. The diver CD is useless as are the drivers on the Abit site. Your tip has gotten the card working very nicely thank you very much! Will have to see what happens when I place my PC in another room from my wireless router!
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #39

Windows Vista 64bit

OK, so im currently going through an upgrade from Vista 64bit to 7 64bit and I have this card currently installed using the 64bit drivers from aBit's site. During the install, I am getting to the screen where its Transferring files, settings and programs and then a BSOD hits, kicks out the install and reverts back to Vista. Should I uninstall the driver to the card prior to the install of 7 and then do the Atheros trick?

thanks in advance.
My System SpecsSystem Spec
01 Apr 2010   #40

Windows 7

None of you have the problem I do with the generic "AR5006X" driver? My computer crashes all the time while browsing. I can't close tabs or anything. At times music start skipping and stuff. Anyone with the same problem?
My System SpecsSystem Spec

 Abit AirSpace Wi-Fi on x64

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Abit IN9 32X Max LAN & WLAN + other
Further to this post which has been quite helpful until now i need to start a new thread so there is no confusion about my current issue OK so i have the Abit IN9 32X Max 680i mobo + Fresh install of windows 7 My problem...
Network & Sharing
Please help to get drivers for an Abit NF8....
HI there I have a Abit NF8 looked every were cant find the network and video controller drivers. And also for an Abit R8550-128CDT:). Please and thanks
Abit Air Pcase on Win 7
Im trying to get my Abit Airpace wiresless card to work with Win 7 and am about fed up already.... i tried everything i found in this thread But nothing works. Tried usuing the system32 folder to get drivers but all i get is...
problem with abit AudioMAX HD 7.1 CH
My motherboard is a ABIT AW9D-Max and on this motherboard there is a abit AudioMAX™ HD 7.1 CH soundcard. My problem is that i can´t get it to work correctly under windows 7. I tired both win vista 64 drivers drivers from realtek but nothing works. The problem is that sometimes when i use...
Sound & Audio
Abit drivers for W7?
Hello, I'm having some problems with my motherboard now with Windows 7. It's an Abit motherboard and I'm getting a warning for the action center which states: "Your power management system is missing a driver" and suggest the uGuru 3.1X. Now is where things get annoying, Abit is shut down and...
NF4 win 7 7000 abit-an8 realtek help
I need help with drivers for my ac 97. I've tried everything in this forum, and it hasn't worked. IT always says "Windows cannot load the device driver for this hardware. The driver may be corrupted or missing. (Code 39)" I've tried installing every driver linked to , deleting everything and...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:10.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App