Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: WEI really low for HDD - wasn't in Vista or Windows 7 x86

11 Jan 2009   #1

Windows 7 x64 & Ubuntu 9.04 x64
 
 
WEI really low for HDD - wasn't in Vista or Windows 7 x86

Curious as to why my HDD scores so low in the WEI of Windows 7 x64.

In the x86 version of Windows 7 (same 7000 build) it scored 5.1, in Vista Ultimate x64 it also scored 5.1 yet in Windows 7 x64 it scores...

....1.9.



My System SpecsSystem Spec
.

11 Jan 2009   #2

Microsoft Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by d0od View Post
Curious as to why my HDD scores so low in the WEI of Windows 7 x64.

In the x86 version of Windows 7 (same 7000 build) it scored 5.1, in Vista Ultimate x64 it also scored 5.1 yet in Windows 7 x64 it scores...

....1.9.


Go to your Hard Drive's properties in Device Manager and Disable "Write Caching" Then rescan, thats what your score would be. Remember to go back and Enable "Write Caching".
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2009   #3

Windows 7 7022 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by I2aMpAnT View Post
Go to your Hard Drive's properties in Device Manager and Disable "Write Caching" Then rescan, thats what your score would be. Remember to go back and Enable "Write Caching".
Disable for a higher score and then go back and enable it. Why?
Does enabled or disabled give better performance? Is the wei hard disk score inaccurate when enabled, if so why?
My System SpecsSystem Spec
.


11 Jan 2009   #4

Microsoft Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lappydog View Post
Disable for a higher score and then go back and enable it. Why?
Does enabled or disabled give better performance? Is the wei hard disk score inaccurate when enabled, if so why?

Refer to this



Quote   Quote: Originally Posted by johngalt View Post
During Install - it would hang when it was getting set to do the final reboot, and if I forced it (even after waiting 2 hours the first time) Windows 7 gave me an error and asked for me to boot from the DVD and restart my install.

Weird, since Vista never once coughed at my OC - then again, I did have my OC toned down a bit, to 3.21 GHz instead of 3.375, that may also have been a factor....



Yeah, I did that - no change.

But, I figured it out. Thanks to this post http://www.sevenforums.com/general-discussion/1088-7000-leak-14.html#post9814 I found the answer - and I haven't even applied Dave's tweak yet.

Many of us, especially OCers, tend to disable Native Command Queuing in the BIOS - however, I just found out that Windows 7 has it enabled as an option for our SATA controllers. Whether this is from the nVidia drivers or native, I don't know - I suspect native because of the dramatic results I am about to show you:

My original Build 7000 WEI:

Attachment 1900

So, seeing Dave's post made me think - perhaps there is another tweak. Sure enough, take a look at your SATA controllers in Device Manager. See the following window captur and the attached Speed Test:

Attachment 1901Attachment 1902

Now, if you uncheck Command Queuing, initially nothing happens if you run a speed test - because a reboot is required. However, notice the *dramatic* speed changes after removing Command Queuing and the requisite reboot:

Attachment 1903Attachment 1904

I say that the drop in sustained speed is negligible compared to the *massive* increase in the burst speed - and, as I suspected, the WEI is based more on burst than sustained....

And, finally, my new WEI:

Attachment 1905

Again, this is without Dave's tweak - I am going to see if that makes a difference or not - I suspect I'll be back in the 6.9 range with it also performed.

Enjoy, Folks!
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #5

Windows 7 Ultimate x64 RTM (build 7600 from TechNet Plus)
 
 

I was also having a really low scoring in hard disk transfer and I'll tell you how I've managed to double it.

My main setup is built over an Asus P5B Deluxe motherboard, an Intel Core Quad Q6600 running at 3 GHz, 4x1GB DDR2 667 MHz of RAM and an ATI HD3650 as my main video card, a rig that keeps me satisfied since I first built it.

This system was running Windows XP Professional with Service Pack 3 in my main OS hard drive (a 320GB Seagate 7200.10 SATA II) and Mac OS X 10.5.6 as the secondary operating system in a different hard drive. I've partitioned the main drive and assigned 50 GB to Windows 7 Ultimate 64 bits Edition, and everything but the LAN driver got installed smoothly and after downloading the driver for the Marvell Yukon NIC from their site I was up & running.

Time to chek the WEI and got a poor 2,9 scoring due to the bottleneck reported in the disk data transfer rate.


I searched the web for some advice and stopped at this post. Tried the suggestions but my setup is built around the Intel ICH8R embeeded in the Intel P965 chipset and it's quite different, so I decided that maybe the cause was the drivers used by Windows 7.

After taking a look inside the Computer Devices I noticed that the system was avoiding the use of AHCI and reported IDE drives running in UDMA mode so I tried to install the Intel Matrix Storage Console from the Intel website. Installed without problems but the scoring remained the same. Using it I can see my 6 SATA ports connected to my 4 hard drives, my Pioneer DVD RW and my LG hybrid HD DVD / Blu-ray and DVD RW unit.


I guessed that maybe I could get running the drivers from the Intel INF Update so I downloaded the ZIP version that you can get in their website. With a bit of patience I selected every item from the Device Management Console and tried updating the driver from the uncompressed directory.

Many of the drivers came updated and after a few minutes, I got everything included in the INF Update Utility applied to their devices, hard drives, SATA controllers, USB controllers, etc...


After rebooting the WEI scoring came up to 5,7 now being the bottleneck the graphic card and not the hard disk transfer rate that is actually double than the original rate, 5.8 instead of 2.9



My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #6

Microsoft Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DeBilbao View Post
I


Why do your scores have commas instead of periods?
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #7

Windows 7 Ultimate Vista Ultimate x64
 
 

That's a good point, well spotted I2aMpAnT
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #8

Microsoft Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mr GRiM View Post
That's a good point, well spotted I2aMpAnT

Have you seen that yet before?
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #9

Windows 7 Ultimate Vista Ultimate x64
 
 

Well mine is not like that and I haven't noticed it before.
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2009   #10

Microsoft Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mr GRiM View Post
Well mine is not like that and I haven't noticed it before.
I don't believe I've seen it before. That's why it stood out so much to me. As a media editor/creator such graphical flaws stick out like an ocean on a planet
My System SpecsSystem Spec
Reply

 WEI really low for HDD - wasn't in Vista or Windows 7 x86




Thread Tools



Similar help and support threads for2: WEI really low for HDD - wasn't in Vista or Windows 7 x86
Thread Forum
An Operating System Wasn't Found. (Been trying for ages!) Installation & Setup
Windows Error Reporting: Blue Screen.... but... there wasn't any, help BSOD Help and Support
try to make a VHD but it wasn't successful Virtualization
Windows wasn't genuine Windows Updates & Activation
BSOD after reboot because Norton wasn't working Backup and Restore
Windows 7 wasn't your idea General Discussion
Wasn't able to get playback of WMP 12 x64 Media Center

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:44 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33