Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Adaptec 29160 driver NOT installed - HOW?

03 Sep 2009   #41


Quote   Quote: Originally Posted by Justin42 View Post
Just to follow up on my own situation, I bit the bullet and managed to find a pretty cheap 29320A on Ebay ($30 shipped). After a bit of a mess swapping it in (As I didn't have enough free PCI slots to have both SCSI cards in at once without moving stuff) everything took fine in XP, and I went ahead and installed the Windows 7 x64 RTM as a dual boot with absolutely no problems at all.

Not a great solution, but it was so relatively cheap that I figured spending any more time going around in circles wasn't worth it!

I still hope Adaptec comes out with Ultra160 drivers, there seem to be a few minor incompatibility issues with my Asus P5WD2 motherboard (the 29320 doesn't allow the onboard SATA chipset to initialize during POST for some reason, although it works fine once Windows boots. But it means I can't see my ESATA drive until Windows is booted which is an issue as I had used it to Ghost to) which I'd prefer to go back to running the 29160. (I only have 1 HD and 1 CDRW left on SCSI so performance isn't the issue)

Thanks to all for posting here and trying to work out solutions. I still say you should email Adaptec support requesting Windows 7 drivers, there is no way they would be THAT difficult, and if they get enough requests they'd hopefully see the light. (the Win7 drivers for the 29320 have copyright dates of like 2003/2007 so they probably just recompiled the Vista drivers there.)
i was running the 29160 and 19160 via the PCI-X slot on my P5WDG2-WS and the onboard SATA problem when booting is a known issuethat Asus do not seem to be itnereste to solve. Everytime booting, you will need to press F1 if you have any SATA hdd installed with any adaptec SCSI card installed. i removed all SATA and moved all my SATA hdd to the HTPC.

My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2009   #42

Windows 7

AMI BIOS: 1405 BD: 01/08/07
AMD 64 x2 Dual Core 2200mhz
2GB Memory
Asus A8N32-SLI Deluxe mobo
Sil 3132 SataRaid Bios v 7.3.13
SCSI Controller Adaptec 29160N v2.57.2 (needs updating? how do i do with no OS?)
HD: 2x300GB 10krpm SCSI Drives (no data totally blank)

My Goal: Install windows 7 64bit, split the drives having C with 100GB and D with 500GB on a Raid 0.

Hi guys
I assumed my SCSI controller had Raid on it but i found out that it doesnt and my motherboard wont be able to Raid SCSI drives. So i can live with that i guess...I have ran my windows 7 64bit setup disk and it cant see my drives although they show in bios and the controller card when pressing control and a or whatever it is. I have downloaded all the Vista 64 bit drivers for my mobo and the 64 driver found on this thread...i extracted and burnt onto disk....anyway when my machines gets to a screen to select the driver i have browsed to these folders but it doesnt find anything. Does anyone know what i am doing wrong?

My System SpecsSystem Spec
05 Nov 2009   #43
C beta

win 7 x64

It seems the release version of 64bit Windows 7 will not allow the recognition of unsigned drivers - although the beta did. The attempt to install the Vista64 bit driver gives the error "The driver installation file for this device is missing a necessary entry. ...." Does anyone know if the .inf file can be edited to include the "necessary entry?" and what the OS is looking for to confirm Win 7 64bit compatibility?

Hope people are still reading this thread...
My System SpecsSystem Spec

11 Nov 2009   #44

Windows 7 64bit
Mine Worked

Thanks for posting the Vista 64 drivers for the Adaptec 2916 board. I couldn't install Windows 7 64 with the board in my system, but I wasn't installing to a SCSI drive anyway. After removing the board the install went perfectly. I then re-installed the 2916 board and the Device Manager showed "driver not installed" but when I used the drivers your supplied, it went like clockwork. Thanks again for your help and solutions!
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2009   #45

Windows 7 Home Premium, legal version

@ Hooutoo:

Thnx for posting the Vista x64 drivers a time ago, your help is truely appreciated. Monday I'll try to install my Adaptec 39160, I guess this time it WILL work

My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #46
eddie pugh

windows 7 x64


Thanks for the Vista x64 adaptec drivers. I got my 39160 running fine with them

Is there anything resembling an ASPI layer in Win 7 . My SCSI hardware is now recognised but some of my really old bits of software are failing with comments relating to "no ASPI layer is installed" etc

In particular I have an old DOS programme called DAT2WAV which extracts Audio .wav files from Audio DAT tapes read by my Sony SDT9000 DAT drive.
I also have a Windows application called Vdat which does something similar but both crash out complaining about "aspi"

Anyone got a workaround to get an RME Digi series souncard working on Win 7

I guess I should really install a dual bbot system

My System SpecsSystem Spec
03 Dec 2009   #47

Windows 2008 Server
Thank you, worked on windows 2008 server Enterprise x64

Thank you for the drivers !

I was successful in installing my Adaptec 39160 card on Windows 2008 Server R2 Enterprise x64.
Just unpacked, then went to device manager, right clicked on the unrecognized SCSI controller (2 of them, I guess one for each chan ?), then update driver, specify, browse to the folder where I unpacked the driver, confirmed I really trust them, and that was it !
Now I am able to use my tape drive that is connected on the Adaptec 39160

Thanks again !
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2009   #48

windows vista

Good news is adapter finally decided to get drivers for Windows 7 and W2k8 R2 (32 and 64 bit)... they are coming... hopefully soon...


2 months ago this was a NO but now it has changed to planned... I'll give it not more than 2 months and the official drivers will be out... good news...
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2009   #49

Windows 7 Home Premium, legal version

Does anybody have an idea of the following problem:

I followed the instructions to install my adaptec 39160 scsi card and after that I installed a windows 7 installation. But: It seems SLOWER then my normal windows 7 version on my sata disc... Even windows 7 rated in "that buit-in performance scanner" my scsi disc as a 4.2 which is much slower then my sata disk, which was rated a 6.0.
The original installation on the sata became slower and I even had to wait to open a window, all after the scsi installation.

We're talking bout a U320 10k 68 gb scsi disk.

Anyone has a clue???


My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #50

Win 7 Ultimate 64-bit

Quote   Quote: Originally Posted by hooutoo View Post
Here you go!
Thanks from my side, too, hooutoo, the files provided allowed me to access my Adaptec 29160 card and therefore use my external tape drive (under Win 7 Ultimate 64bit), which I need to backup my data.
My System SpecsSystem Spec

 Adaptec 29160 driver NOT installed - HOW?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
adaptec AHA-2944UW needed driver
please help me :(,,i need adaptec AHA-2944UW driver for my windows 7 64 bit thanks
Adaptec 29160 // 2940 // SCSI connection...
I have an Adaptec 2940AU card from my old 32bit system. I used it to drive a Nikon scanner with a 50pin-50pin connection cable. Now, that card is not supported under W7/64 for my new PC. I have also an Adaptec 29320LPE: External: 68pin VHDCI, Internal 68pin Ultra320 (PCI-e) I have an...
Adaptec 2930C SCSI driver needed
I have an Adeptec/ Iwill 2930C (not the 2930CU) SCSI card which worked satisfactorily with my previous PC running on XP SP3 (used to feed an Epson GT-7000 scanner). I now wish to install in my new Windows 7 (32 bit) PC, but cannot find a driver (Windows cannot locate a driver and Adaptec have...
HELP! Driver is NOT digitally signed for Adaptec 1430SA
Hi all, please can someone help me..... I am trying to install my Adaptec 1430SA controller card, for use with Win7 64bit, i have been trying for hours ! I have now got as far as windows seeing the right driver for the card, but windows refusing the driver because it is not digitally...
Adaptec 29160 SCSI controller
Windows 7 beta seems not to be compatible with this controller. I'm trying to perform an upgrade from Vista Business 32-bit. Setup tells me: The following issues are preventing Windows from upgrading. Cancel the upgrade, complete each task, and then restart the upgrade to continue. ...
Transferring Adaptec AIC-7870 Driver from Vista x64 to 7 x64
I installed Windows 7 Beta x64 a few days ago and I am really enjoying it. I would like to keep it as my main OS but the major problem is that I perform backups on a tape drive connected to an Adaptec AHA-2940U2W SCSI PCI Host Adaptor which is not recognised in Windows 7. Adaptec's website has only...

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:37.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App