Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Usb ports not working after new installation of win7

26 Dec 2012   #1
onoffonxhizors

Windows 7 home premium 64 bit
 
 
Usb ports not working after new installation of win7

Hi all i have dell xps15z i suffered from problem usb device was not recognized and couldn't solve it by any solutions i found on the internet then decided to format and reinstall the windows i installed all the updates and drivers for my usb ports and all the computer but now usb device was not recognized disappeared but nothing now appear, whenever i enter any usb no driver or anything installed for it no windows driver appear or anything like the driver isn't sensing the usb or the driver isn't installed or sth but the strane thing that when i put usb it lights two times then the light disappear i tried that in 2 usb ports not one and same with any usb what can i do i know that it isn't a hardware issue so please help me i can't do anything please help this is urgent


My System SpecsSystem Spec
.

27 Dec 2012   #2
Saurabh A

Windows 7 64bit
 
 

Hi onoffonxhizors,

1. Please check the system BIOS to verify if the 'USB Ports' are 'enabled'. You may find the following steps useful:
- Power off the laptop > Power it back on and at 'Dell splash screen , repeatedly tap 'F2 key' > Use 'arrow keys' on the keyboard to navigate to the option 'Advanced' > Navigate to 'Miscellaneous Devices' > 'Enable USB' > Tap 'F10 key' to 'Save Settings' (Refer to the images below)





Alternatively, you may tap 'F9 key' to 'Load BIOS defaults' and 'F10 key' to 'Save Settings & Exit'

2. 'XPS 15z/L511z' has 2 'USB 3.0 ports' on the 'left side' (Numbered 4 in the image)


If the issue persists, it is likely that 'USB 3.0 Host Controller' is missing. Use the following link to install it and check if the ports work: Driver Details | Dell United States

Hope this helps. Do reply if you have any further questions. I would be glad to assist.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Usb ports not working after new installation of win7




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Custom Themes not working after new Win7 Installation
Hey! =) Since years im using this wonderful custom Win 7 Theme Shine 2.0 for Windows 7 by ~zainadeel on deviantART Normally I do not have any problems installing it but this time it feels like every hope is lost :( Yesterday I decided to do a clean formatting of my PC and install a fresh...
Themes and Styles
Front USB ports not working, but rear USB ports work…
This is a brand new custom built PC for web browsing for a motel lobby. Win7 Home Premium AMD A4-3300 Llano MSI A55M-P33 FM1 Rosewill FBM-02 MicroATX Mini Tower Running latest BIOS and latest drivers downloaded directly from manufacturer's website. I tried switching between all 3...
Hardware & Devices
USB ports not working at all
Greetings all, I am not going to tell my problem or trouble but rather to tell what I had done based on what I found out from other responses to "related issues" subjected above. I just thought that I must do this for the sake of others, brothers and sisters in Jesus Christ. I wanted to go...
Hardware & Devices
Not all USB ports are working
Hello guys, I have just got my motherboard replaced by a PC World Techguy and I got it back last week. Because the BIOS on the new motherboard has not be altered to the same has the old one. The front 2 usb ports are not being recongized, but the one that my usb hub is plugged into is working...
Hardware & Devices
none of my USB ports are working
none of my USB ports are working, can some one please help me????????????
Hardware & Devices
New Win7 installation - SD card not working
It looks like this is a fairly common issue, but I can't seem to figure out what the solution is, or if there is a solution. Yesterday (10/25/09), I installed Win 7 Home Premium on my wife's Gateway MX8739 Notebook (Pentium Dual-Core, 1.6GHz, 1GB RAM). It has a built-in SD card reader, which...
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App