Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: .net 4 installation fails with error code: (0x80070643)


15 Sep 2013   #1

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 
.net 4 installation fails with error code: (0x80070643)

Hi, trying to install alps tpad drivers to get multitouch on Windows 7 x64 dell laptop. the installer tries to load "Microsoft .net 4 client profile" but it fails with error (from log)

"MSI (C:\3b228d38aff65874c154c648\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup_20130915_191425624-MSI_netfx_Core_x64.msi.txt


Final Result: Installation failed with error code: (0x80070643), "Fatal error during installation. " (Elapsed time: 0 00:01:24)."

I have also tried to install latest .net4 downloaded from ms downloads, but get the same error.
The multitouch worked fine in win8 (which i hated) but this is a very clean install ( partitions removed and reformatted) of Windows 7 ultimate, sp1 loaded. I updated as per ms instructions for all Windows 7 updates it said i needed (not counting the Office ones i don't want). I've spent many hours now and any help would be appreciated.


My System SpecsSystem Spec
.

17 Sep 2013   #2

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mikep View Post
Hi, trying to install alps tpad drivers to get multitouch on Windows 7 x64 dell laptop. the installer tries to load "Microsoft .net 4 client profile" but it fails with error (from log)

"MSI (C:\3b228d38aff65874c154c648\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET Framework 4 Client Profile Setup_20130915_191425624-MSI_netfx_Core_x64.msi.txt


Final Result: Installation failed with error code: (0x80070643), "Fatal error during installation. " (Elapsed time: 0 00:01:24)."

I have also tried to install latest .net4 downloaded from ms downloads, but get the same error.
The multitouch worked fine in win8 (which i hated) but this is a very clean install ( partitions removed and reformatted) of Windows 7 ultimate, sp1 loaded. I updated as per ms instructions for all Windows 7 updates it said i needed (not counting the Office ones i don't want). I've spent many hours now and any help would be appreciated.
Hi mikep,

Welcome to Seven forums.

Please make sure that you clean boot the system by following the steps below:

Troubleshoot Application Conflicts by Performing a Clean Startup

If aany firewall or antivirus installed then disable the same and check again. Please check these articles which would be helpful:

Error codes

I get error code 0x80070643 when installing .Net Framework 4.0 on - Microsoft Community

Kindly update your system specs here by following this.

Keep us posted with the results so we can advise you further.
My System SpecsSystem Spec
17 Sep 2013   #3

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 

Hi Sandeep, I've updated my specs. from Belarc run. The "System Info" would not run - said it needed .net4 !!

I followed the clean boot guide, i've done this before, and the result was the same failure. The log follows;
<OS Version = 6.1.7601, Platform 2, Service Pack 1
OS Description = Windows 7 - x64 Ultimate Edition Service Pack 1
CommandLine = C:\0d6505d72ef3954e2299d818b6c5\\Setup.exe /x86 /x64 /ia64 /web
TimeZone = Cen. Australia Standard Time
Initial LCID = 3081
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Installing

Package Name = Microsoft .NET Framework 4 Setup
Package Version = 4.0.30319
User Experience Data Collection Policy: AlwaysUploaded

Number of applicable items: 11
Exe (C:\0d6505d72ef3954e2299d818b6c5\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt

ServiceControl operation succeeded!

ServiceControl operation succeeded!

Exe (C:\Users\mike\AppData\Local\Temp\Microsoft .NET Framework 4 Setup_4.0.30319\Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu) failed with 0x240006 - (null).

Exe (C:\0d6505d72ef3954e2299d818b6c5\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt

MSI (C:\Users\mike\AppData\Local\Temp\Microsoft .NET Framework 4 Setup_4.0.30319\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET Framework 4 Setup_20130918_101046943-MSI_netfx_Core_x64.msi.txt

Final Result: Installation failed with error code: (0x80070643), "Fatal error during installation. " (Elapsed time: 0 00:01:49).>

I hope this provides the info you wanted - i'd really like to solve this.
thanks,
mike
My System SpecsSystem Spec
.


17 Sep 2013   #4

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 

Since my earleier post i have also tried the solution from this link (installing .net framework 4.0 - Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu problem)
Done from a clean startup (all non-ms services disabled etc, antivirus disabled). While it was very impressive to see all the activity when i ran the scriptfor /F %D in ('dir %WINDIR%\assembly %WINDIR%\Microsoft.NET\assembly /s /b /a:d') do takeown /F %D && icacls %D /reset /T" script, still i get the same failure log. Here are the last few lines of the log after this last attempt

Number of applicable items: 11
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt

ServiceControl operation succeeded!
ServiceControl operation succeeded!
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu) failed with 0x240006 - (null).
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\SetupUtility.exe) succeeded.

Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
MSI (C:\19f493eac9d2804890e6\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET
Framework 4 Setup_20130918_111121340-MSI_netfx_Core_x64.msi.txt

Final Result: Installation failed with error code: (0x80070643), "Fatal error during installation. " (Elapsed time: 0 00:01:08).>

I'm well out of my depth here. Running scripts like that acl one do worry me somewhat.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #5

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mikep View Post
Since my earleier post i have also tried the solution from this link (installing .net framework 4.0 - Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu problem)
Done from a clean startup (all non-ms services disabled etc, antivirus disabled). While it was very impressive to see all the activity when i ran the scriptfor /F %D in ('dir %WINDIR%\assembly %WINDIR%\Microsoft.NET\assembly /s /b /a:d') do takeown /F %D && icacls %D /reset /T" script, still i get the same failure log. Here are the last few lines of the log after this last attempt

Number of applicable items: 11
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\SetupUtility.exe) succeeded.
Exe Log File: dd_SetupUtility.txt

ServiceControl operation succeeded!
ServiceControl operation succeeded!
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\Windows6.1-KB958488-v6001-x64.msu) failed with 0x240006 - (null).
Exe (C:\19f493eac9d2804890e6\SetupUtility.exe) succeeded.

Exe Log File: dd_SetupUtility.txt
MSI (C:\19f493eac9d2804890e6\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET
Framework 4 Setup_20130918_111121340-MSI_netfx_Core_x64.msi.txt

Final Result: Installation failed with error code: (0x80070643), "Fatal error during installation. " (Elapsed time: 0 00:01:08).>

I'm well out of my depth here. Running scripts like that acl one do worry me somewhat.
Hi mikep,

I appreciate the time and effort that you took to troubleshoot the issue. Please run SFC/scannow to
ensure that windows files are properly installed:

SFC /SCANNOW Command - System File Checker

If the issue still persists then create a new user account to check if the issue is pertaining to account only:

User Account - Create

Also, run this fixit for MSI software update registration corruption issues:

http://go.microsoft.com/?linkid=9666880

Lastly, check if the NET Framework is installed on the system and you getting still getting this error and you can repair the same:

Close all applications.
Click Start, type Uninstall in the Search box, and then click Uninstall a program.
Double-click Microsoft .NET Framework 4 Client Profile.
Select Repair .NET Framework 4 Client Profile to its original state, and then click Next.
When the repair is complete, click Finish.
Click Restart Now to restart your computer.
When your computer is restarted, click Start, type Windows Update in the Search box, and then click Windows Update to install the latest Windows updates.

Keep us posted with the results so we can advise you further.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2013   #6

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 

Hi Sandeep,
I ran sfc /scannow 5 times and still get corrupted file messages, mainly to do with media player, but also another file - result from log re this file is
2013-09-18 22:32:37, Info CSI 000002d9 [SR] Cannot repair member file [l:28{14}]"iassdo.dll.mui" of Microsoft-Windows-Networking-Internet_Authentication_Service_Iassdo.Resources, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture = [l:10{5}]"en-US", VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002db [SR] Cannot repair member file [l:28{14}]"iassdo.dll.mui" of Microsoft-Windows-Networking-Internet_Authentication_Service_Iassdo.Resources, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture = [l:10{5}]"en-US", VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002dc [SR] This component was referenced by [l:266{133}]"Microsoft-Windows-WindowsFoundation-LanguagePack-Package~31bf3856ad364e35~amd64~en-US~6.1.7601.17514.Windows Foundation Language Pack"
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002df [SR] Could not reproject corrupted file [ml:60{30},l:58{29}]"\??\C:\Windows\SysWOW64\en-US"\[l:28{14}]"iassdo.dll.mui"; source file in store is also corrupted

I am now downloading the Windows 7 iso from windows to have a good copy and will try to replace the corrupt files on my harddrive. I have already used the microsoft fixit both 50123 and 50202 but neither helped. I used one of them in 'aggressive' mode to no avail. I have created another standard user account 'tester' and once the iso download of Windows 7 is complete i will log on as 'tester' and try to install .net4 again- but i am not hopeful there. In control panel i can see that MS .net framework 3.5.1 is installed but not completely enabled, neither of the "windows communication foundation <non-http> or <http> activation are enabled - should i enable these, would it help?
thanks,
mike
Later; had to make my 'tester' user administrator and restart to get permissions to run .net installer, but installer failed with 70643 error again. Still have not enabled the .net 3.5.1 components above and it's too late now, 12.30, need to go to bed! Should i try replacement of corrupt files first or maybe enabling .net 3.5.1 first?
thanks,
mike
My System SpecsSystem Spec
19 Sep 2013   #7

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mikep View Post
Hi Sandeep,
I ran sfc /scannow 5 times and still get corrupted file messages, mainly to do with media player, but also another file - result from log re this file is
2013-09-18 22:32:37, Info CSI 000002d9 [SR] Cannot repair member file [l:28{14}]"iassdo.dll.mui" of Microsoft-Windows-Networking-Internet_Authentication_Service_Iassdo.Resources, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture = [l:10{5}]"en-US", VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002db [SR] Cannot repair member file [l:28{14}]"iassdo.dll.mui" of Microsoft-Windows-Networking-Internet_Authentication_Service_Iassdo.Resources, Version = 6.1.7600.16385, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_INTEL (0), Culture = [l:10{5}]"en-US", VersionScope = 1 nonSxS, PublicKeyToken = {l:8 b:31bf3856ad364e35}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, hash mismatch
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002dc [SR] This component was referenced by [l:266{133}]"Microsoft-Windows-WindowsFoundation-LanguagePack-Package~31bf3856ad364e35~amd64~en-US~6.1.7601.17514.Windows Foundation Language Pack"
2013-09-18 22:32:44, Info CSI 000002df [SR] Could not reproject corrupted file [ml:60{30},l:58{29}]"\??\C:\Windows\SysWOW64\en-US"\[l:28{14}]"iassdo.dll.mui"; source file in store is also corrupted

I am now downloading the Windows 7 iso from windows to have a good copy and will try to replace the corrupt files on my harddrive. I have already used the microsoft fixit both 50123 and 50202 but neither helped. I used one of them in 'aggressive' mode to no avail. I have created another standard user account 'tester' and once the iso download of Windows 7 is complete i will log on as 'tester' and try to install .net4 again- but i am not hopeful there. In control panel i can see that MS .net framework 3.5.1 is installed but not completely enabled, neither of the "windows communication foundation <non-http> or <http> activation are enabled - should i enable these, would it help?
thanks,
mike
Later; had to make my 'tester' user administrator and restart to get permissions to run .net installer, but installer failed with 70643 error again. Still have not enabled the .net 3.5.1 components above and it's too late now, 12.30, need to go to bed! Should i try replacement of corrupt files first or maybe enabling .net 3.5.1 first?
thanks,
mike
Hi Mike,

Thanks for your reply.

It seems re-installation of windows was not done correctly. It would be better if you perform a clean installation of the windows by following the tutorial below:

Clean Install Windows 7

I believe clean re-installation would not only resolve this issue but also prevent many other issues that might arise due to this installation on the system.

Keep us posted with the results so we can advise you further.
My System SpecsSystem Spec
19 Sep 2013   #8

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 

Hanks Sandeep,
I have tried all the options in your previous post, including copying 'corrupt' files from an installation disk to relevant folders on my system. I still get a failure of .net4 installation with the samr error message. I have spent many days and a great number of hours trying to get this balky windows operating system to install a windows ,net update and am now giving up. I am not going to continue because i do not want to have to completely re-install the os and then my programs, with risk to my data too, not to mention the substantial time it would cost me. My original install was not long ago and was as clean as you can get since before installing i removed all partitions to leave me with just one which i changed to mbr and then formatted it to ntfs. If windows 7 gives me any grief i will simply change to linux which i have had little trouble with.
Thanks for your advice, but unless there's another way to get .net4 working other than clean reinstall i will not bother any more. I've had enough, i'm afraid.
rgds,
mike
My System SpecsSystem Spec
22 Sep 2013   #9

Windows 7 Ultimate (x64) Service Pack 1 (build 7601) Install Language: English (United States) Syste
 
 
i think this is solved??

Hi Sandeep P, I know i said i was giving up, but i've always had trouble giving up on a problem. So, I tried once more with this approach. I ran "NetFxRepairTool" from ms site - it did not seem to fix the problem, since when i tried to run "dotNetFx40_Full_x86_x64" it once again failed. With little expectation of success i then downloaded the web installer for .net4.5 . The installer seemed to halt near the completion of installation of .net4.5, but to my surprise it completed and i now find that the application which was complaining about needing .net4 (my touchpad software) now runs fine and i can set the touchpad just as i did when i was using windows8. I don't know if the .net4 issue is really resolved, but now when i try to install .net4 i get the message that the same or a higher .net is already installed. Good enough for me anyway.
thanks for your interest and advice,
mike
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2013   #10

Winndows 7 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mikep View Post
Hi Sandeep P, I know i said i was giving up, but i've always had trouble giving up on a problem. So, I tried once more with this approach. I ran "NetFxRepairTool" from ms site - it did not seem to fix the problem, since when i tried to run "dotNetFx40_Full_x86_x64" it once again failed. With little expectation of success i then downloaded the web installer for .net4.5 . The installer seemed to halt near the completion of installation of .net4.5, but to my surprise it completed and i now find that the application which was complaining about needing .net4 (my touchpad software) now runs fine and i can set the touchpad just as i did when i was using windows8. I don't know if the .net4 issue is really resolved, but now when i try to install .net4 i get the message that the same or a higher .net is already installed. Good enough for me anyway.
thanks for your interest and advice,
mike
Hi Mike,

Its great to hear that it worked fine for and software requiring net framework is also working fine. Please check the system at your convenience and let us know if you require further assistance.

Also, mark the thread as solved once you are confirmed issue has been resolved to your satisfaction.

If you have any further queries, please feel free to contact us.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 .net 4 installation fails with error code: (0x80070643)




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:41 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33